MAPES Les infraestructures i el despoblament són el principal maldecap a la majoria de comarques

Descobreix amb els mapes i gràfics de NacióDigital quins són els principals reptes que han d'afrontar els municipis del país i que centren els debats dels candidats

Mapa comarcal de Catalunya, segons la seva problemàtica principal.
Mapa comarcal de Catalunya, segons la seva problemàtica principal.
NacióDigital
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:35h

Nota sobre el mapa: Clicant al requadre inferior dret, s'amaga la llegenda. Picant sobre cada comarca, es desplega el seu nom, la seva problemàtica principal i l'enllaç al web específic de la comarca.

Les infraestructures i el despoblament són les principals problemàtiques a 22 de les 42 comarques catalanes. La primera ho és a 12 -entre les quals, algunes de les àrees metropolitanes de Barcelona i Tarragona- i la segona, a deu -a les Terres de l'Ebre o comarques de muntanya o de Ponent-. L'habitatge és també el principal repte a set -a l'entorn de Barcelona i Girona- i la promoció econòmica, a sis. Algunes també tenen com a primer maldecap el medi ambient, la sanitat, la seguretat o la crisi del petit comerç.

La realitat catalana és molt plural i és aquesta diversitat la que NacióDigital vol reflectir en un seguit de notícies que permetin analitzar i observar, de forma senzilla però completa, el país i els seus reptes amb panoràmica.

En aquestes, trobareu els temes que poden centrar les campanyes electorals a cadascuna de les 42 comarques, presentats i ordenats en diversos mapes de problemàtiques comarcals elaborades en base a nombroses fonts. Hem examinat programes electorals, notícies de premsa i estadístiques. Tot això ho hem reforçat amb entrevistes personals tant a candidats com a periodistes i persones bones coneixedores de cada comarca.

Tot seguit hem interpretat aquestes informacions, en forma de xifres, per tal de poder establir una visualització clara i original. Els resultats són unes col·leccions de gràfics i mapes que mostren la incidència de les problemàtiques en cada comarca, per així oferir una visió global a nivell nacional.

Deu temàtiques en mapes i gràfics

Els reptes han estat agrupats en deu grans temàtiques, que fossin les suficients per ser representatives del conjunt del país, però que no fossin tantes com per dispersar la informació i impedir les comparacions d'una comarca a l'altra i observar zones de problemàtiques compartides en els mapes elaborats.

A banda, cada comarca té una fitxa específica en la que es detallen les problemàtiques que més l'afecten i, en una classificació, veure quines tindran més rellevància en el debat i quines menys.

Aquest és el resultat d'un treball periodístic efectuat pels equips de les 18 edicions territorials de NacióDigital, dirigides per Pere Pratdesaba, i per l'àrea de Dades que dirigeix Roger Tugas. Els lectors podreu jutjar si les percepcions recollides coincideixen molt o poc amb les vostres i, a través de l'apartat de Participació -al final d'aquesta notícia i de les de cadascuna de les comarques- expressar la vostra opinió i aportar-hi nous punts de vista.

Per accedir als mapes de problemàtiques, cliqueu als següents enllaços:

- Despoblament

- Ensenyament

- Habitatge
 
- Infraestructures

- Medi ambient

- Pagesia

- Petit comerç

Promoció econòmica

- Sanitat

- Seguretat

Per accedir a les fitxes de cada comarca, cliqueu als següents enllaços:

- Alt Camp

- Alt Empordà

- Alt Penedès

- Alt Urgell

- Alta Ribagorça

- Anoia

- Aran

- Bages

- Baix Camp

- Baix Ebre i Montsià

- Baix Empordà

- Baix Llobregat

- Baix Penedès

- Barcelonès

- Berguedà

- Cerdanya

- Conca de Barberà

- Garraf

- Garrigues

- Garrotxa

- Gironès

- Maresme

- Moianès

- Noguera

- Osona

- Pallars Jussà

- Pallars Sobirà

- Pla de l'Estany

- Pla d'Urgell

- Priorat

- Ribera d'Ebre

- Ripollès

- Segarra

- Segrià

- Selva

- Solsonès

- Tarragonès

- Terra Alta

- Urgell

- Vallès Occidental

- Vallès Oriental

 
Les problemàtiques que marquen la campanya electoral a cada comarca