La bassa d'oli de la campanya es desfà a Olot durant el debat dels cinc candidats

Mentre Barnadas (ERC) ha estat proactiva i Riera (CUP) incisiu, Berga (JxCat) ha defensat amb dades l'obra de govern, Guix (PSC) s'ha lamentat del trencament del pacte i Garcia ha insistit en la mobilitat interna

Els cinc candidats amb mandat actual a l'Ajuntament d'Olot al debat conjunt.
Els cinc candidats amb mandat actual a l'Ajuntament d'Olot al debat conjunt. | Martí Albesa.
21 de maig del 2019
Actualitzat a les 12:25h

Els cinc candidats amb mandat actual a l'Ajuntament d'Olot al Teatre Principal d'Olot. Foto: Martí Albesa.


Durant una hora i cinquanta-un minuts –escassament sis més dels previstos– l'únic primer debat públic amb els cinc candidats a la batllia d'Olot s'ha saldat aquest vespre de dilluns al Teatre Principal amb el guspireig d'una certa discussió política real, després d'una precampanya i una campanya electoral que semblava una taca d'oli inamovible.

L'habitatge, el Museu dels Volcans i la variant d'Olot –amb la rehabilitació del Nucli Antic com a eix transversal de renovació– han estat els temes en què la polèmica ha estat més viva. Mentre els candidats dÈRC i la CUP, Anna Barnadas i Lluís Riera respectivament, han estat més proactius –i especialment incisiu el cupaire–, Pep Berga (JxCat) s'ha mogut més a la defensiva de l'obra de govern (sempre amb dades a la mà), Josep Guix (PSC) ha perdut sovint els papers –quan introduïa temes que encara no estaven en discussió– i Xavier Garcia (OeC) ha fet un discurs general més aviat baix de, però també planer i activista.

Pep Berga (JxCat) durant el debat. Foto: Martí Albesa.


El debat, organitzat per primera vegada per NacióGarrotxa i quatre mitjans de comunicació més (Ràdio Olot, La Comarca, Olot TV i El Punt de comarques gironines) ha començat puntualment a les vuit del vespre amb la platea quasi plena (especialment de les claques de cada partit), una breu intervenció dels presentadors (Albert Brosa i Joel Tallant) i l'estranyesa que, a banda d'Anna Barnadas (ERC), no hi havia cap altra dona damunt de l'escenari o en els vídeos de presentació dels amics dels candidats o entre els periodistes que han intervingut en les preguntes dels blocs temàtics.
 

Anna Barnadas (ERC Olot) durant el debat. Foto: Martí Albesa.


Per bé que els primers minuts han estat un pèl freds, el clam "Expropiacions!" que ha fet el candidat de la CUP, Lluís Riera, quan es parlava de la qüestió de l'habitatge, ha fet saltar les primeres espurnes. El debat s'ha dividit en cinc blocs que presentaven cinc periodistes en un vídeo enregistrat al Montsacopa amb una pregunta a cada candidat (Pau Masó, Òscar Cabana, Jordi Casas, Joan Manel Robles i Xavier Borràs): l'Olot de les persones, el model de ciutat, el model econòmic, les noves formes de governança i participació i les infraestructures i equipaments.

D'entrada, pel que fa a la qüestió de l'habitatge Pep Berga ha negat, tal com li ha retret Riera, que fossin invitats a un debat organitzat per la PAH Garrotxa que es va produir el passat dissabte 4 de maig. La mateixa PAH ha fet un tweet durant el debat per a aclarir-ho:

Josep Guix, cap de llista del PSC Olot, al debat. Foto: Martí Albesa.


En el camp de l'habitatge Guix (PSC) també hi va ficar cullerada amb la proposta –que Pep Verga va qualificar d'irrealitzable– de comprar habitatges, enderrocar-los i fer-ne de nous de lloguer social a través de l'empresa municipal GUOSA. Per contra, Riera (CUP) va reivindicar que l'Oficina d'Habitatge ha de tenir capacitat per a incidir en la iniciativa privada, i Barnadas va manifestar que "cal mobilitzar el parc d'habitatge" tot fetn una crítica als PIAM d'alguns barris, que considera "una rentada de cara" i prou, per bé que Berga va rebatre-la amb dades: 200.000 euros d'inversió anuals en cadascun d’aquests plans i un centenar llarg de pisos socials al mercat.

Un altre dels punts d'alt voltatge del debat ha estat l'anomenat Espai Cràter (Museu dels Volcans d'Olot), que defensa l'actual equip de govern, però que té el rebuig frontal d'ERC i la CUP, mentre té el suport del PSC i d'Olot en Comú, per bé que Xavier Garcia ha proposat que les polítiques de dinamització no se centrin només a ajudar el comerç del centre de la ciutat i es portin a altres sectors i barris. Mentre Barnadas creu que els 800.000 euros que hauria d'aportar l'Ajuntament al projecte si ells guanyen els dedicaran al Nucli Antic, "que cau", Lluís Riera ha dit que ja n'hi ha prou de construir nous equipaments i ha apostat per itineraris que permetin veure el patrimoni natural d'Olot.
 

Lluís Riera, cap de llista de la CUP Olot, al debat. Foto: Martí Albesa.


La sempiterna variant d'Olot ha tornat a ser un dels focus importants de polèmica. Així, mentre Pep Berga ha reblat la idea de l'actual batlle, Josep M. Corominas, que si cal s'ha de tirar endavant sense esperar a fer-ho plegats amb la Vall d'en Bas i les Preses (i el compromís de solucionar la pressió de l'avinguda Sant Jordi en aquest mandat), Barnadas ha afirmat que cal "treballar i callar" i fer un pacte de ciutat i Lluís Riera i Xavier Garcia han fet propostes en clau de mobilitat interna.

La rehabilitació i modernització del Nucli Antic ha estat protagonista transversal en diversos punts del debat i ha semblat que qui més qui menys estava d'acord amb el projecte de nova biblioteca a Can Sacrest (conservant la Marià Vayreda, en opinió del PSC), que en el futur s'hauria de convertir en una illa de cultura i art, relligant el barri vell fins a la plaça del Carme. Tot d'idees que, en tot cas, dependran dels pressupostos i s'allargassaran en el temps queant a la seva execució.

Finalment, a l'hora de parlar de pactes de govern JxCat i ERC s'han negat a fer-ho amb forces que no reconeixen el dret a l'autodeterminació, amb què restaria fora el PSC; Olot en Comú insisteix a tornar a intentar el govern d'esquerres que no va poder ser en el mandat que ara es tanca, i Lluís Riera (CUP Olot) ha afirmat que en cap cas el farien amb JxCat o el PSC ja que "no són forces de canvi".
 

Xavier Garcia Zabal, cap de llista d'Olot en Comú Podem, al debat. Foto: Martí Albesa.


Un primer debat conjunt entre candidats i mitjans de comunicació que ha tingut moments de tensió i de distensió, amb algunes sortides de to entre els caps de llista i, també, entre els presentadors. I és que, com deia un gran mestre de periodistes, "fent i desfent aprèn l'aprenent".
Arxivat a