Intens darrer cap de setmana en la cursa de les eleccions municipals a la Garrotxa

Els actes centrals del PSC i d'Esquerra a Olot no atreuen gaire públic, mentre el cara a cara a la Vall d'en Bas fa saltar guspires entre els els candidats

Josep Guix durant la seva intervenció en l'acte central del PSC Olot.
Josep Guix durant la seva intervenció en l'acte central del PSC Olot. | Martí Albesa.
20 de maig del 2019
Actualitzat a les 9:54h
El darrer cap de setmana de la campanya de les eleccions municipals ha estat prou intents a la Garrotxa, especialment a la capital, Olot, i al segon municipi en nombre de població, la Vall d'en Bas.

Dijous, a Can Trona (Joanetes) va tenir lloc un cara a cara organitzat pel Cercle d'Empresaris de la vall, en què l'actual batlle, Lluís Amat, que es torna a presentar per a un segon mandat amb ERC (la Vall Plural), i Toni Arimany, de Junts per la Vall, van fer saltar algunes guspires entre la cinquantena d'assistents, especialment per dues qüestions polèmiques: l'eixugament del deute que s'arrossegava de l'anterior mandat de CiU –Arimany va bblasmar que s'haguessin venut parcel·les per a aquesta finalitat– i les alternatives a la variant d'Olot, amb la idea d'Arimany de fer un viaducte sobre el Fluvià, mentre Amat defensa un túnel soterrat a l'alçada de Verntallat.
 

Instantània del cara a cara entre els dos candidats de la Vall d'en Bas. Foto: Xavier Borràs.


Precisament, aquesta setmana, a més del Debat electoral d'aquest vespre al Teatre Principal d'Olot, hi haurà els actes centrals de la CUP (dimarts) i de JxCat (dimecres), també, Junts per la Vall, presentarà, dimarts a les 19:30 h a Can Trona, el projecte de Via Blava que volen dur a terme. L'acte comptarà amb la presència de Marta Subirà, secretària del Departament de Medi Ambient i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Divendres li va tocar el torn a l'acte central del PSC a la Sala El Torín d'Olot a dos quarts de vuit del vespre, on es van aplegar una setantena de persones. A més del candidat i cap de llista, Josep Guix, van intervenir-hi Albert Bramon (subdelegat del Govern espanyol), Salvador Illa (secretari d'Organització) i diversos altres membres de la candidatura que van anar desgranat el programa dels socialistes olotins. L'acte, que fou presentat per Eulàlia Lluch, va iniciar-se amb un record per Ernest Lluch, Alfredo Pérez Rubalcaba (recentment traspassat) i, tothora, l'enyorança de l'època gloriosa del PSC quan manava a la ciutat amb Lluís Sacrest al capdavant (que o va poder ser present al míting). La perla, entre els oradors, se la va endur el propi Josep Guix quan va dir, en referència a l'actual batlle, Josep Maria Corominas, que "“tenim un batlle que és anestesista i ens té la ciutat adormida”.
 

Xavier Garcia Zabal va parlar de mobilitat a DinàmiG. Foto: @OlotEnComu.


Mitja hora abans, a DinàmiG, Xavier Garcia Zabal, d'Olot en Comú, va voler posar tot el focus d’atenció a la mobilitat de la comarca, especialment de l’avinguda Sant Jordi. El candidat va ressaltar que els ajuntament recents no han planificat prou bé aquest aspecte i que ara estan posant pedaços a un model caduc, centrat amb el cotxe i en contra de la salut dels olotins i del medi ambient. L’especialista en mobilitat, Francesc Magrinyà, responsable d’aquest aspecte a la ciutat de Barcelona, va ressaltar que diferents estudis han provat que una congestió del trànsit en una única via redueix sensiblement l’esperança de vida (14 mesos) i provoca falta d’atenció escolar en els més petits (8%). També va indicar que Olot és una ciutat fàcilment pacificable ja que un 85% del trànsit és intern i que simplement falta reordenar la ciutat amb una bona xarxa de carrils bici, carrers per a vianants, i redistribució de les vies més transitades, introduint mesures reductores del soroll, com son els murs verds.

Dissabte, la candidatura que encapçala Esquerra Republicana a Olot, Anna Barnadas, va aplegar vora cinquanta persones al Casal Marià d'Olot, on a més de la cap de llista van intervenir el flamant senador Pep Quintana, la no menys flamant diputada al COngrés Montse Bassa (germana de la consellera empresonada, Dolors Bassa) i l'exregidor Pere Gómez. Mentre Quintana va afirmar que "el nostre projecte és liderar Olot per tal que tinguem l’Olot del futur que volem", Montse Bassa va llegir una carta de la seva germana on afirma que "som conscients que la repressió ha arribat a peu de carrer i tot i les ganes de destruir per part de l’Estat, a Catalunya hi creix un país de tots i per a tots".
 

Anna Barnadas, cap de llista d'ERC Olot, durant la seva intervenció al Casal Marià. Foto: Martí Albesa.


Per la seva banda, Pere Gómez, que va destacar que Barnadas era l'única dona candidat a la batllia d'Olot, va manifestar que és la "candidata més ben preparada, amb una llista excepcional". Barnadas, finalment, va afirmar que el seu projecte té "com a prioritat les persones, les entitats i els barris. També se centra en tres pilars: educació, radical, transparència i la comarca de la Garrotxa".


 
Arxivat a