eleccions municipls 2019

Xavier Garcia (OeCP): «La millor opció per a Olot és un govern d'esquerres»

El candidat d'Olot en Comú Podem repeteix com a cap de llista i explica a NacióGarrotxa que en aquests 4 anys ha trobat en altres persones dels altres partits "bastanta sintonia en molts temes de ciutat"

per Xavier Borràs, Olot | 20 de maig de 2019 a les 07:45 |
Xavier Garcia Zabal, cap de llista d'Olot en Comú Podem. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 20 de maig de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Xavier Garcia Zabal (1956) és pare de l'Albert i avi "d'una néta meravellosa", com diu ell mateix amb un somriure bonifaci. L'any 2015 va irrompre en la política municipal de la mà d'Olot en Comú amb 814 vots i un 6,31% dels vots emesos. Els darrers 4 anys he estat l'únic entusiasta regidor d’OeCP i ara s'hi torna a presentar amb el que ell considera "un fantàstic equip" amb voluntat de fer un Olot millor.

— Quin balanç feu d’aquest mandat que ara finalitza, encara més tenint en compte que ha estat el primer cop que entràveu a l’Ajuntament d’Olot?


— D’arrencada hi ha un aspecte negatiu que no és atribuïble a nosaltres, que és que a les eleccions passades hi va haver una majoria d’esquerres, no va ser possible formar govern i al final ha governat bàsicament tot el mandat el PSC i el PDECat i això és molt negatiu. Si es torna a reproduir, que espero que sí, aquesta circumstància el dia 26 de maig, una altra majoria d’esquerra, que aquesta vegada sí que sigui possible. Nosaltres ens vam trencar les banyes com se sol dir perquè fos així fa 4 anys i ara esperem que tothom hagi après una mica i sigui possible. Quant a aspectes positius n’hi ha hagut diversos; nosaltres hem tingut una actitud positiva i en lloc de la crítica per la crítica, de dir no a tot el que proposi el govern, hem buscat punts d’acord i aquest ha estat possible en alguns aspectes. Un és la piscina municipal coberta que nosaltres hem defensat de totes totes (ja tenim el projecte); hem aconseguit fer augmentar aquest darrer any el pressupost del PIAM del Nucli Antic i del barri de Sant Miquel; hi ha una comissió amb una proposta pràcticament tancada sobre la tarifació social a partir d’una moció que vam presentar nosaltres que s’iniciaria en mode de prova l’Escola bressol i a l’Escola de Música per a després ampliar-ho. La tarifació social és fer que la gent pagui en funció del nivell de renda i, per tant, la gent que està en una pitjor situació l’obstacle econòmic no hi seria per a accedir a tots els serveis que presta l’Ajuntament. En principi, i per acabar, estem contents perquè amb un sol regidor hem aconseguit aquestes coses des de l’oposició i ara fent una mica de broma no vull ni pensar el que quatre regidors haguéssim pogut fer.
 

Un moment de l conversa de Xavier Garcia Zabal amb NacióGarrotxa l Cafè Europa de la plaça Major. Foto: Martí Albesa.


— Què hauria de passar ara, si fa al cas que se suma, perquè sí que es pogués produir un govern d’esquerres a Olot?

— L’experiència d’aquest quatre anys ens fa pensar que la millor opció és aquesta. Estem en uns moments de moltes dificultats, de molts canvis, de polítiques radicals en alguns aspectes que reclamen l’aposta que només poden fer els partits d’esquerra. Considero positiu això, que em sembla que la pluralitat d’esquerres porta a pensar que cap de nosaltres tenim tota la raó; sempre he considerat molt riques i molt positives les mirades diferents des de diferents àmbits de l’esquerra. I al final això enriqueix i acaba sent positiu per a un projecte de ciutat.


— Sigui que repetíssiu amb un regidor o amb més, sigui des d’un govern de coalició o des de l’oposició, quins serien per a Olot en Comú-Podem els eixos centrals de cares al mandat que ve?

— Un d’ells és que la piscina municipal coberta s’acabés fent realitat; l’altre seria en relació de l’habitatge –però no només per a la gent que està en pitjor situació, sinó també per a joves, famílies que volen iniciar la seva vida (amb lloguers cars i salaris baixos)–; el tema de fer front al canvi climàtic amb tot de polítiques directament des de l’Ajuntament o bé col·laborant amb persones i empreses privades per a impulsar-les conjuntament; el tema del feminisme, perquè cada vegada és més evident que sense la igualtat de la dona és molt difícil poder avançar; i, després, tots els temes relacionats amb la desigualtat social: estem en una societat cada vegada més desigual i, per tant, aquesta hauria de ser una altra de les prioritats, juntament amb els barris, alguns de prioritat específica com el Nucli Antic, el barri de Sant Miquel, però, també –potser amb no tata urgència–, altres barris com el de Sant Pere Màrtir, Bonavista i Sant Roc, que necessiten determinades accions per a millorar la vida dels nostres ciutadans.
 

Xavier Garcia Zabal espera que aquest cop sí que pugui fer un govern d'esquerres a Olot. Foto: Martí Albesa.


— Des del punt de vista personal, com heu viscut aquesta experiència de quatre anys a l’Ajuntament d’Olot?

— La veritat es que he de dir que m’ha encantat. Potser sembla cursi, però m’he enamorat, és així. M’he adonat que no era prou conscient de les possibilitats reals que tens des d’un Ajuntament per a millorar la vida dels teus conciutadans. Tot i que hi ha limitacions legals i econòmiques, he viscut aquesta experiència així. També cal dir que de vegades som molt proclius a posar etiquetes a les persones dels altres partits, he trobat en moltes altres persones dels altres partits bastanta sintonia en moltes temes a nivell personal i amb propostes de ciutat que també comparteixo. Després, hi ha una certa creença respecte als funcionaris i a mi em sembla que, tot i que cada vegada està més clar, cal dir que comptem amb uns professionals boníssims que estan al servei de la ciutadania. Aquesta també és una certa descoberta.

— Quin és el vostre capteniment pel que fa als immigrants?

— Aquest col·lectiu, normalment, l’oblidem en les nostres polítiques. Un exemple és que al llarga d’aquests quatre anys una de les propostes que he fet –i que no ha estat atesa– és que quan es programa activitat cultural a la ciutat no es té en compte aquestes altres persones, que vénen d’altres cultures. En aquests sentit cal fer esforços grans.

— Quin altre col·lectiu creieu que no està prou ben atès?

— Tenim una població bastant envellida, per sobre de la mitjana catalana. Hem de promoure polítiques per a un envelliment actiu i tenir en compte que igual que la mirada dels infants és necessària per a la ciutat, la mirada i les necessitats d’aquest col·lectiu em sembla que tampoc no estan ben ateses i ben compreses. També, i per acabar, pensem que cal que incorporar la política municipal amb força en els col·lectius LGTBi i, en aquest sentit, reivindiquem una regidoria per ls feminismes i el col·lectiu LGTBi.

Moltes gràcies i molta sort.
 
XAVIER GARCIA ZABAL  OLOT EN COMÚ PODEM

Per bé que nascut a Saragossa el 1956, va arribar a Olot de ben menut i va passar la joventut als barris de Sant Miquel, La Caixa i Sant Roc. Va seguir estudis de Comerç i més endavant va fer el Batxillerat nocturn mentre treballava; posteriorment va fer un Postgrau en Desenvolupament Local i Regional a la Fundació Bosch i Gimpera de la UB i actualment fa un Grau de Relacions Laborals i Ocupació a l’UOC, tot i estar jubilat.

Mentre feia de batxiller es va començar a involucrar en política –en vida del dictador– i es va decantar per l’activisme sindical durant molts anys. Ha treballat com a administratiu en assegurances, en el sector de la construcció, com a alliberat sindical i els darrers anys com a coordinador del Centre de Promoció Econòmica de Les Preses.


 
 

 

Participació