JxCat proposa mesures per a atraure inversió en habitatge de lloguer al centre d'Olot

Pep Berga, acompanyat de Jordi Güell i Estanis Vayreda, també proposa donar impuls a un programa “per a facilitar” que els propietaris de pisos buits els cedeixin a l’Ajuntament per a lloguer social

Pep Berga, candidat a batlle de Junts per Catalunya a Olot.
Pep Berga, candidat a batlle de Junts per Catalunya a Olot. | Martí Albesa
16 de maig del 2019
Actualitzat a les 17:53h
El candidat de JxCat Olot creu que el problema de l'habitatge és un repte de tot el país, per bé que aquesta flaca nacional no justifica que en l'àmbit municipal i comarcal no s'hagi d'actuar i amb urgència. Així, en els darrers quatre anys el parc d’habitatge de lloguer social ha augmentat un 20% a Olot i, actualment, l’Oficina d’Habitatge gestiona 185 habitatges quan l’any 2015 eren 150. "Però, això no és suficient", adverteix el candidat.

Acompanyat de dos candidats més, Jordi Güell i Estanis Vayreda (5è i 2n, respectivament, de la candidatura), la compareixença davant dels mitjans aquest matí s'ha realitzat al pnt de Santa Magdalena, ben a prop dels números 8-10 del carrer de Sant Cristòfor on és prevista la construcció dels 12 pisos acordats amb la Generalitat de Catalunya. En aquest sentit, Berga ha explicat que, amb la voluntat de continuar augmentant el parc públic d’habitatge, Junts per Catalunya Olot aposta “per la creació de noves promocions de lloguer social en col·laboració amb d’altres institucions, com la Generalitat i la Diputació de Girona”. També, amb l’objectiu de millorar el parc públic d’habitatge, s’han creat i impulsat noves convocatòries per a promoure i rehabilitar els habitatges de la ciutat. Des de la convocatòria pels ajuts de lloguer per a joves, la rehabilitació de façanes o els ajuts 6.000 destinats als propietaris d’habitatges desocupats que els posin a lloguer a través de la Borsa d’Habitatge.

Tanmateix, per a l'actual primer tinent de batlle de l'Ajuntament d'Olot, el de l'habitatge és un “àmbit especialment sensible que planteja reptes importants que s’han d’afrontar amb actuacions diverses, també innovant” i per això també ha volgut posar en valor la feina que s’ha fet aquests darrers anys. De fet, la principal incorporació d’habitatges d’aquests últims anys ha estat la compra, durant el 2016, d’una promoció de pisos de lloguer social al barri de Sant Miquel. Generalitat i Ajuntament van adquirir una promoció de 28 habitatges mitjançant el dret de tanteig i retracte que s’han destinat a joves, gent gran i famílies monoparentals.

Però Pep Berga vol anar més enllà i ha anunciat que es vol donar impuls a un programa “per a facilitar” que els propietaris de pisos buits els cedeixin a l’Ajuntament per destinar-los a lloguer socia i ha assenyalat que aquesta actuació “reforça la política actual garantint el cobrament del lloguer al propietari que hagi incorporat el seu habitatge a la borsa municipal”. Igualment, ha donat detall de la principal actuació que es proposa en aquest àmbit que és la reactivació de la inversió en habitatge de lloguer al centre de la ciutat. Per a fer-ho, “la mesura es basa en fórmules de col·laboració i cooperació amb el sector privat. La primera consisteix en avaluar la creació d’un nou instrument públic-privat per atraure inversions per a la creació d’habitatge de lloguer a tot Olot, especialment en el Nucli Antic”.
 

Jordi Güell es dedicarà plenament al repte de l'habitatge a Olot si surt escollit. Foto: Martí Albesa.


Jordi Güell, que en cas de sortir escollit regidor s'encarregaria de l'àrea d'habitatge de forma permanent, ha detallat que també s’impulsaran accions de rehabilitació i mobilització d’habitatge en mal estat i s'exigirà als propietaris que compleixin amb la seva obligació de manteniment i conservació dels immobles. Si no és així, l’Ajuntament actuarà subsidiàriament, imposant les sancions que la llei d'habitatge permet i expropiant quan calgui”.
 
Per a dinamitzar el Nucli Antic d’Olot, Estanis Vayreda, per la seva banda, ha explicat que Junts per Catalunya també proposa “la creació de noves convocatòries d’ajudes als propietaris d’habitatges a partir de la diagnosi que s’està fent d’acord amb el PIAM. D’acord amb les prioritats detectades i acordades amb les veïnes i veïns en el Consell de Barri, es marcaran les prioritats de les inversions a realitzar: ajuts per a la instal·lació d’ascensors, la millora de diferents parts de l’edifici a la possibilitat d’unir illes de cases”.
 
Vayreda ha assenyalat que, continuant amb el PIAM, “es desenvoluparan accions que poden anar des de la millora de les places a altres petites accions escollides pel PIAM que ajudin a posar al dia el centre de la ciutat”. 
 

Estanis Vayreda ha anunciat una futura reforma de la plaça Major. Foto: Martí Albesa.


La reforma de la plaça Major des d’un punt de vista urbanístic i amb les mesures que permetin l’obertura de locals que actualment estan en desús i continuar apostant per l’organització d’activitats de promoció que com les fires i esdeveniments contribueixen a l’activitat d’aquest sector, són altres de les accions proposades per Junts per Catalunya Olot.

Que la ciutat sigui ciutat pilot per a les APEU (Àrees de Promoció Econòmica Urbana), la segona fase del Taller dels Sastres i l’obertura de Ca Nyera com a espai de coworking també han d’ajudar a dinamitzar el Nucli Antic, on Junts per Catalunya aposta per ubicar-hi un dels principals projectes de transformació de la ciutat: la nova biblioteca a Can Sacrest i la plaça del Carme amb l’Escola d’Art.





 
Arxivat a