Olot en Comú planteja un tractament integral de les polítiques socials

Junt amb el politòleg i professor de pedagogia de la UdG, Quim Brugué, i Montse Burgalès, tercera a la candidatura, el cap de llista, Xavier Garcia Zabal insisteix en la tarifació social progressiva

Montse Burgalés, Quim Brugué i Xavier Garcia aquesta tarda al Casal Sant Roc.
Montse Burgalés, Quim Brugué i Xavier Garcia aquesta tarda al Casal Sant Roc. | Xavier Borràs.
15 de maig del 2019
Actualitzat el 16 de maig a les 8:23h
En la primera presentació als mitjans aquesta benigna tarda de dimecres al Casal de Sant Roc, el cap de llista d'Olot en Comú, junt amb la candidata número 3, Montserrat Burgalés, i el politòleg i professor de Pedagogia de la UdG, Quim Brugué, ha reclamat una política integral de les polítiques socials per a fer front als estralls de la crisi.

Precisament, Brugués ha advertit de la paradoxa que tot i que hi comença a haver una certa recuperació d'aquesta llarga crisi, "els problemes d'injustícia i de cohesió social" no es resolen, ja que les polítiques en aquests àmbits no estan ben orientades. Actualment, ha dit aquest catedràtic de Ciència Política, "ens trobem amb treballadors que tot i tenir una feina són en risc de pobresa" i es dóna el cas, com passa a les grans ciutats (com Barcelona) que un quart dels usuaris dels serveis socials no tenen sostre perquè amb el salari que perceben potser poden menjar, però no es poden pagar un habitatge.

En aquest sentit, tant Brugué com Garcia Zabal advoquen per l'anomenada renda bàsica garantida, per bé que caldrà incidir perquè els salaris siguin més dignes. El candidat dels comuns ha manifestat que caldria reservar un 50% dels nous pisos i un 30% dels que es rehabilitin a lloguer accessible per a fer front al greu problema de l'habitatge; igualment, a afavorir espais de convivència entre gent gran i gent jove, i amb la cura de les persones, una feina que recau principalment en dones immigrades "que treballen en condicions de semi esclavitud". I no ha blidat, és clar –com ha fet durant tot aquest darrer mandat– la reivindicació de la tarifació social progressiva perquè tothom pugui accedir als serveis municipals segons el seu nivell de renda.

Pel que fa als índexs de pobresa a la comarca, Xavier Garcia ha manifestat que donen idea de la situació que es viu les xifres de l'informe de Càritas Garrotxa de 2017 –fet públic el març de 2018–, que situava en 500 nuclis familiars olotins que van rebre cistelles d'aliments. El candidat d'OLot en Comú-Podem ha afegit, en aquests sentit, que tot i que els nivells d'ocupació a Olot i a la comarca són més alts que la mitjana catalana, per contra els salaris són més baixos, una situació "que cal revertir".
 
Totes les llistes de les eleccions municipals a la Garrotxa:
noms i cognoms, partits, sigles i municipis
Arxivat a