Agricultura dóna suport al Consorci Forestal per a aturar el Pla de Protecció de l’Alta Garrotxa

Durant la cloenda de l’assemblea general de l’entitat a Santa Pau, la consellera Teresa Jordà s’ha ofert a treballar conjuntament les al·legacions al projecte

La consellera Jordà amb Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal.
La consellera Jordà amb Rosendo Castelló, president del Consorci Forestal. | @cfcatalunya
Redacció
15 de maig del 2019
Actualitzat a les 8:09h
La consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha donat suport a la reclamació del Consorci Forestal de Catalunya, que demana la retirada del Pla de Protecció del Media Natural i del Paisatge de l’Alta Garrotxa.

Jordà ha subratllat la seva predisposició a elaborar conjuntament amb el Consorci Forestal les al·legacions a una proposta del Departament de Territori i Sostenibilitat, que ha de servir com a model a seguir per molts d’altres espais naturals, però que en la seva redacció no ha comptat amb la participació de la gent del territori, ni de les seves associacions.

En la cloenda de l’Assemblea General del Consorci Forestal de Catalunya, que es va fer ahir a Santa Pau, Jordà va manifestar el seu suport a l’associació de propietaris, que considera que l’actual proposta és contrària a la creació d’un equilibri entre conservació i dinamització d’un espai d’interès natural que compta amb més de 30.000 hectàrees.

L’entitat també lamenta que a través d’una visió urbanita es vol convertir aquesta zona natural en un espai per l’oci, sense recolzar les activitats forestals que reverteixen en creació de riquesa i en la fixació de la gent al territori.

Precisament, la proposta que ara es troba en fase d’exposició pública, aposta per deixar els boscos a la seva lliure evolució, sense reconèixer els beneficis de la gestió forestal sostenible. A més, el text incorpora nombroses restriccions que vulneren els drets dels propietaris i tampoc preveu cap mecanisme de compensació.

Finalment, Jordà també ha fet costat al Consorci en la necessitat d’incorporar els propietaris de les explotacions forestals i agràries als òrgans de decisió. Actualment, tot i ser titulars del 90% d’aquest espai natural, els propietaris no són consultats en els processos de presa de decisions.

Des del Consorci Forestal lamenten que el document del Departament de Territori evidencia una manca de sensibilitat greu cap al món rural. Consideren que parteix d’una diagnosi deficient i que provocarà els efectes contraris als objectius que persegueix. Per aquest motiu, demanen aturar el pla i replantejar- lo en profunditat.