Sánchez necessitarà els independentistes per governar

El tripartit de dretes queda molt lluny de la majoria, i ERC guanya els comicis a Catalunya, segons l'enquesta de TV3

Acte central del PSC al pavelló de la Vall d'Hebron
Acte central del PSC al pavelló de la Vall d'Hebron | Adrià Costa
NacióDigital
28 d'abril del 2019
Pedro Sánchez podrà governar, però necessitarà, sí o sí, el suport de l'independentisme. Aquest és el panorama que dibuixa l'enquesta de GAD3 per a TVE i les televisions autonòmiques, que s'ha fet públic a les vuit en punt, quan han tancat els col·legis electorals. En el sondeig, no suma el tripartit de dreta i ultradreta, i ERC guanyaria les eleccions a Catalunya.

Segons aquesta enquesta, el PSOE guanyarà aquestes eleccions espanyoles amb un resultat d'entre entre 116 i 121 escons, seguit del PP, que n'obté de 69 a 73; Ciutadans, que en tindrà 48 o 49; Unides Podem i les seves confluències, amb 42-45, i Vox, que irromp al Congrés amb una forquilla de 36 a 38 representants. Hi segueixen ERC, primera força independentista, amb 13 o 14; el PNB, amb 6; JxCat, amb 5; Bildu i Navarra Suma -coalició de PP, Cs i UPN), amb 2s cadascun, i Coalición Canaria, Compromís, i Front Republicà, amb un escó.

A Catalunya, ERC és la formació més votada, segons aquesta enquesta, amb 13 o 14 escons, seguida de molt a prop pel PSC, amb 12 o 13. Hi queden per darrere En Comú Podem, amb 8; Cs i JxCat, amb 5; el PP, amb 2, i Vox i Front Republicà, amb 1.

Amb aquest repartiment, Pedro Sánchez té a la mà continuar a la Moncloa. Però necessitarà pràcticament amb tota seguretat el suport no només de Podem, sinó també dels independentistes catalans. Socialistes i morats sumen un màxim de 165 escons, a només onze escons de la majoria. Una majoria que es completaria ja amb l'aval dels 14 representants d'ERC, i que podria augmentar amb JxCat. 

El sondeig allunya la possibilitat d'un teòric pacte de centre entre PSOE i Cs. Les dues formacions sumarien entre 166 i 170 escons, però sembla impossible que poguessin sumar els suports necessaris per arribar a la majoria, perquè la presència del partit taronja impossibilita l'acord amb el PNB i altres formacions. 

El resultat que pronostica l'enquesta de GAD3 també impossibilita un tripartit de dreta i ultradreta, el gran fantasma que ha sobrevolat durant tota la campanya electoral. PP, Cs i Vox sumen només entre 155 i 162 escons -comptant-hi Navarra Suma-, molt lluny dels 175 que marquen la majoria absoluta, i no disposarien d'altres suports possibles per arribar-hi.

Una enquesta diferent

Com a novetat, l'enquesta no s'ha realitzat a peu d'urna, com era habitual fins ara en tots els comicis, sinó amb entrevistes telefòniques durant la darrera setmana. El motiu: les enquestes a la sortida dels col·legis electorals han fracassat estrepitosament els darrers anys, i les empreses demoscòpiques han arribat a la conclusió que els ciutadans tendeixen a ser menys sincers sobre el sentit del seu vot quan acaben de emetre'l que en una entrevista tradicional.

L'estudi s'ha dut a terme a partir de 12.000 entrevistes, la meitat a telèfons mòbils i l'altra meitat, a fixos, entre el 22 i el 27 d'abril. El prresident de GAD3, Narciso Michavila, havia afirmat aquest diumenge que l'alta participació disminueix el marge d'error de l'enquesta.

La província amb una participació més elevada és, per ara, Segòvia, amb el 65,2%, seguida de prop per Madrid (65,1%), Barcelona (64,8%), Valladolid (14,6%), Àvila (14,2%), Toledo (63,8%) i Girona (63,8%). Per contra, on és més baixa (a banda de Ceuta i Melilla) és a Las Palmas, on escassament supera el 50% i queda en el 50,3% (per bé que allí és una hora abans), just per davant de Huelva (51,4%), Santa Cruz de Tenerife (també de les Canàries, amb el 51,6%), Àlaba (51,8%) i les Illes Balears (54,4%).