Mor l'arqueòleg i geganter olotí Gabriel Alcalde

El batlle d'Olot va anunciar la trista notícia a l'inici del ple ordinari d'aquest dijous

Redacció
26 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:31h
Gabriel Alcalde, al mig de la foto.
Gabriel Alcalde, al mig de la foto. | ACN.
La noticia, no per escarida, no podia ser menys trista, tal com va expressar aquest dijous, a l'inici del ple ordinari de l'Ajuntament d'Olot, el batlle Josep Maria Corominas, quan va anunciar –davant l'absència del regidor Jordi Alcalde (PDECat)– la mort de l'historiador, arqueòleg i promotor dels geganter i la faràndula olotina Gabriel Alcalde a l'edat de 60 anys.

Alcalde va ser conservador (1981-1982) i director (1983-1997) del Museu Comarcal de la Garrotxa. Actualment, i des de 1998, era professor titular de museologia a la Universitat de Girona. Ha estat director de l’Institut del Patrimoni Cultural de la Universitat de Girona (2002-2004) i de l'Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural (2006-2013). Ha publicat nombrosos articles en revistes nacionals i estrangeres sobre temàtiques centrades en el patrimoni cultural, la museologia i l’arqueologia. Codirector del màster La gestió del Patrimoni Cultural en l’àmbit local de la Universitat de Girona en l’edició 2005-2006. Codirector del màster oficial La gestió del Patrimoni Cultural en l'àmbit local, Universitat de Girona, 2006-07. És membre de la Comissió executiva de la Junta de Museus de Catalunya (des de 2004).

Com a arqueòleg va participar en diverses excavacions a Sant Joan les Fonts i a Tortellà i va participar en el descobriment de la Draga a Banyoles. També, va excavar la Cova 120 de l’Alta Garrotxa i al jaciment del pont del Llierca, tots dos d’època prehistòrica, un camp en què va excel·lir com a referent català de l’estudi de la microfauna.

Com a geganter cal atribuir-li a ell l'impuls a partir del 1983 del moviment de recuperació de l'interès per a fer de ballador dels gegants i de la faràndula olotina, fins al punt que avui dia moltes famílies ja inscriuen els infants així que neixen per poder-ne formar part.

La cerimònia de comiat tindrà lloc aquest dissabte a les 12:00 h a la capella del Cementiri d'Olot.
Arxivat a