ERC Olot proposa la Beca Marià Vayreda de creació literària

El número 4 de la candidatura republicana a l'Ajuntament, Pep Quintana, emmarca la iniciativa en substitució dels Premis Ciutat d'Olot, que fa dos anys que no es convoquen

Pep Quintana, d'ERC, a la Sala Marià Vayreda del Museu d'Olot.
Pep Quintana, d'ERC, a la Sala Marià Vayreda del Museu d'Olot. | Martí Albesa.
25 d'abril del 2019
Actualitzat a la 13:13h
En el marc de la sala Marià Vayreda del Museu d'Olot, l'actual regidor d'ERC i número 4 de la candidatura republicana a l'Ajuntament (i número 3 al Senat a les eleccions del 28-A), ha proposat, en substitució dels Premis Ciutat d'Olot –que fa dos anys que no es convoquen–, dotar una beca a la creació literària que porti el nom de l'insigne escriptor i pintor olotí de fama universal.

Quintana, que ha estat acompanyat aquest dimecres en aquesta compareixença per la cap de llista d'ERC Olot, Anna Barnadas, tot i estar d'acord que calia repensar els Premis Ciutat d'Olot, dos anys després que no s'hagin tornat a convocar cal fer una aposta més agosarada amb la creació d'aquesta beca, que s'adreçaria a escriptors de la Garrotxa i de fora que proposessin, des de qualsevol gènere narratiu –assaig, narrativa, poesia, teatre–, un projecte relacionat amb la comarca.

"El debat que es va fer a Olot sobre els Premis Ciutat d'Olot s'ha de reformular i per això proposem aquesta beca", ha dit. a banda, també ha manifestat que caldria poder dotar més bé econòmicament les Beques Ciutat d'Olot, tot d'idees que ja van avançar en la revisió del Pla de Cultura de la ciutat, que "ha de ser un referent cultural del país".

Tanmateix, aquesta idea dels republicana xoca amb el capteniment de l'actual regidor de cultura i cap de llista de Junts per Catalunya, Pep Berga, que el juny de 2018 va anunciar que enguany es tornarien a convocar els Premis Ciutat d’Olot, però amb un seguit de canvis per a actualitzar-los a les necessitats d’avui en dia, que no són les mateixes que quan es van crear ara fa més de cinquanta anys. Berga va defensar aquesta idea després que, uns dies abans, entre la cinquantena de persones que van participar a la jornada de reflexió “Repensem els Premis Literaris Ciutat d’Olot” s’imposés l’opinió que calia continuar convocant aquests guardons. En tot cas, va manifestar que no es podia deixar perdre el "patrimoni de la ciutat" que ja signifiquen els premis, amb cinquanta anys d'història al darrere.