Es crea a Olot el pioner Observatori d’Humanitats en Medicina

Amb l'objectiu d'abordar de manera transversal i des d'una visió holística els pacients, l'Hospital comarcal acollirà en residència quatre estudiants de Medicina de l'UVic-UCC

Els representants de les instiucions signen el conveni de creació de l'Observatori.
Els representants de les instiucions signen el conveni de creació de l'Observatori. | Martí Albesa.
25 d'abril del 2019
Actualitzat a les 11:28h
L’Ajuntament d’Olot, la Facultat de Medicina de la UVic-UCC i la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa (FHOCG) desenvoluparan aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina, tal com van fer saber ahir duant l'acte de signatura del conveni a la seu de l'Hospital
Josep Ma Corominas, batlle d’Olot i president del Patronat de la FHOCG; Josep Arimany, president de la Fundació d’Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS); Josep Ma Padrosa, gerent de la FHOCG, i Joel Piqué, responsable de formació de la FHOCG, que van estar acompanyats, també, de l'exconsellera Marina Geli –actual coordinadora del Centre d'Estudis Sanitaris i Socials de la Uvi-UCC, i el doctor Ramon Pujol, degà de la Facultat de Medicina de la UVic.
 
L’Observatori, amb seu a l’Hospital d’Olot, neix amb l’objectiu de promoure el desenvolupament de les humanitats integrades en les ciències de la salut com a eina fonamental en l’adquisició de competències transversals, emfasitzant en els punts d’intersecció entre salut, societat i cultura i amb un abordatge holístic del pacient, tal com va assenyalar Josep Arimany, que va afegir que des dels deganats de les facultats de Medicina es veia amb preocupació com la tecnificació semblava allunyar la ciència de l'esperit humà que cal en el contacte entre metges i malalts.
 

Josep Arimany, president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS). Foto: Martí Albesa.


Les tres institucions es comprometen a crear sinergies perquè aquesta transversalitat es faci evident en els tres àmbits: docència, investigació i cultura. La Facultat de Medicina aportarà els instruments acadèmics necessaris per a la promoció del projecte, des d’investigació acadèmica fins a suport i estructura institucional. L’Ajuntament d’Olot posa a disposició de l’Observatori l’estructura de la Regidoria de Cultura per a la celebració d’activitats. Finalment, la F. Hospital d’Olot es consolida com a seu del projecte i n’adopta el lideratge, a més d’oferir les seves instal·lacions per a la realització de cursos, seminaris, conferències i/o espai de trobada, i ser l’espai de referència en aquestes matèries.

A efectes pràctics, això aportarà alumnes del Grau en Medicina a l’Hospital d’Olot a fer unes primeres estades acadèmiques, situarà el centre hospitalari com un equipament cultural més a la ciutat i s’organitzaran una sèrie d’activitats aquest 2019 per reflexionar sobre algunes dicotomies construïdes culturalment. El que vol ara el nou observatori, inèdit a Catalunya, és aportar una visió més humanista en l'aprenentatge de les assignatures. "No incrementarem les assignatures a Medicina, ampliarem els coneixements amb activitats paral·leles o dins les mateixes assignatures", ha afirmat Josep Arimany. Alhora, s'intentarà que tots aquests coneixements arribin també a la societat amb conferències, xerrades i altres iniciatives. En aquest sentit, potenciar l’activitat docent dels professionals de l’Hospital, treballar en xarxa i transversalment i obrir algunes línies d’investigació dins les possibilitats del centre són d’altres efectes col·laterals que comportarà l’Observatori a la Garrotxa.
 

El batlle d'Olot, tot i ser president del Patronat de la FHOCG, va signar el conveni com a cap de l'Ajuntament. Foto: Martí Albesa.


Des de l'Observatori, doncs, s'organitzaran estades acadèmiques de sis setmanes per a estudiants del grau de Medicina de la UVic-UCC. Es començarà aquest setembre amb quatre alumnes del tercer curs (la facultat es va crear el 2017) amb l'objectiu que, amb el temps, es puguin oferir més places fins al sisè curs en funció de la capacitat de l'hospital. Els estudiants acompanyaran els metges del centre hospitalari per a conèixer de ben a prop el tracte amb els pacients i portar a la pràctica els coneixements teòrics adquirits.

El president de la Fundació d'Estudis Superiors en Ciències de la Salut (FESS), Josep Arimany, ha afirmat que poder fer pràctiques en un hospital comarcal com aquest "és una gran oportunitat professional perquè permet un tracte molt més directe entre pacient i els metges" si ho comparem amb centres molt més grans com els hospitals de les àrees metropolitanes.
 
El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ha destacat que aquest és un projecte molt "il·lusionant" i que està obert a altres socis que en un futur hi puguin estar interessats, com podria ser el cas de la Universitat de Girona (UdG).
 
Activitats de l’Observatori aquest 2019

Aquest 2019 l’Observatori d’Humanitats en Medicina ha presentat cinc activitats, sota el títol: “Límits i coneixement: ciència i humanitats a la sanitat el segle XXI. Unes sessions que tractaran les relacions entre humanitats i salut des de diferents perspectives.

La coordinadora del Centre d’Estudis Sanitaris i Socials de la UVic-UCC Marina Geli va ser l’encarregada de la conferència inaugural, el passat 17 de gener, i va reflexionar sobre el sistema sanitari i els diferents punts de vista que tenim en funció del gènere. La segona sessió va ser el 7 de març, amb la taula rodona “Diversitat, salut i gènere.

La propera serà el 13 de juny amb la conferència Ciència, medicina i humanitats: una aproximació  a  la  història”,  a  càrrec  de  Xavier  Roqué  i  Carlos  Tabernero  de  la Universitat Autònoma de Barcelona; a l’octubre es farà una taula rodona sobre el programa del Pacient expert a la Garrotxa; i el novembre, coincidint amb el cinquè aniversari del trasllat de l’Hospital d’Olot, es presentarà un documental.
Totes les sessions es porten a terme a la sala d’actes de l’Hospital d’Olot els dijous, a les 19 h del vespre. Podeu consultar els ponents i el contingut de les sessions a la pàgina web de la Fundació.