El Sismògraf 2019 comença dijous a Olot en dansa entre la tradició i la contemporaneïtat

La programació, d'àmbit internacional, aposta –del 25 al 29 d'abril– per espectacles d'artistes nascuts els anys noranta que cerquen consolidar-se

«Ballar és cosa de llibres» serà l'espectacle inaugural al Torín.
«Ballar és cosa de llibres» serà l'espectacle inaugural al Torín. | Tristán Pérez Martín.
Redacció
24 d'abril del 2019
Actualitzat el 29 d'abril a les 10:34h
L’11a edició del Festival Sismògraf comença demà 25 d’abril a Olot i es prolongarà fins dilluns 29, Dia Internacional de la Dansa. Enguany, el festival programa una quarantena d’espectacles sota l’Erupció (fil aglutinador) “Present, present”. Destaca, doncs, la presència de creadors nascuts als anys noranta, que conformen la nova generació que vol consolidar-se; així com la inclusió de propostes artístiques que miren cap al passat per anar més enllà, propostes que beuen de l’arrel i la transporten al present.

La programació comptarà amb companyies nacionals, estatals i internacionals, i diverses novetats, entre les quals destaca la creació de l’Itinerari amb bicicleta, una proposta que vol fer arribar la dansa a espais de la ciutat on no arriba habitualment i que es desenvoluparà dissabte 27 d’abril al matí.

Divendres 26, el Sismògraf proposa la jornada dedicada als professionals del sector. En el seu cinquè any com a mercat estratègic i sota el títol “Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència”, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar “quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art”. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional popular del contrapàs.

De nou, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge, i acomodarà part dels seus espectacles als carrer de la ciutat i enmig de la natura. A Olot, del 25 al 29 d’abril, els espectacles tindran lloc en espais escènics habituals, com el Teatre Principal o el Torín, fins a indrets menys convencionals, com el cràter del volcà Montsacopa i un autobús, sense oblidar d’altres llocs ja tradicionals del festival com les places de la ciutat o el Parc Nou. 
 
Programa inaugural: dijous 25
 
Dijous 25 d’abril la programació del Sismògraf arrenca amb Ballar és cosa de llibres de Pere Faura, Clàudia SolWat i Javier Vaquero (18 hores. Torín), experiència participativa i per a tots els públics, a mig camí entre la dansa i la literatura.  A les 19 hores, Raquel Gualtero signa l’espectacle inaugural, Nuà, que comptarà també amb la veu d’Anaïs Oliveras. Juntes, aquesta parella d’artistes joves, reivindicaran el patrimoni mundial de dues compositores dones de l’Edat Mitjana, mentre recorren les estances del Museu dels Sants d’Olot, on Tena Busquets, directora del festival, donarà la benvinguda oficial a l’11a edició. A les 21 hores, la companyia internacional Léxico Project Collective clausura la primera jornada del Sismògraf 2019 al Teatre Principal amb l’estrena To be announced, una reflexió sobre la comprensió intercultural i la (im)possibilitat de la comunicació.

A més, des del mateix dijous i durant tots els dies del festival,  La Carbonera acollirà la projecció El infierno en los amantes crueles, del col·lectiu escènic HOTEL i Alejo Levis, director audiovisual, guionista, dramaturg i director de teatre. Igualment, Can Trincheria exposarà la mostra fotogràfica Remor de  Gràcia del Ruste i Petra Vlasman, proposta estretament lligada amb l’espectacle col·lectiu i participatiu La bugada, de Labuena Compañía, que es representarà a Olot el dissabte 27 d’abril, després d’haver passat per dos altres municipis de la comarca dins l’Ona Expansiva del festival: Les Planes d’Hostoles (7 d’abril), La Vall d'en Bas (13 d’abril).
 

Programació del Ssismògraf 2019 [cliqueu-hi al damunt si la voleu veure més grossa]. Foto: @SismografOlot.

Arxivat a