El Consorci Forestal recolza l’esmena a la totalitat a la proposta del Pla de protecció de l’Alta Garrotxa que impulsa el govern

L’agrupació de propietaris forestals considera que la proposta és contrària a les necessitats de les persones i de l’espai i que presenta mancances greus que obliguen a replantejar-la de nou

El Pla de protecció de l'Alta Garrotxa no agrada als propietaris forestals.
El Pla de protecció de l'Alta Garrotxa no agrada als propietaris forestals. | CFC.
24 d'abril del 2019
Actualitzat a les 8:54h
A les trobades que han tingut lloc a Camprodon, Oix i Albanyà per a presentar el Pla de protecció del medi natural i del paisatge de l'Alta Garrotxa, s’ha posat de manifest el malestar i l'oposició dels propietaris dels terrenys afectats davant la proposta del Departament de Territori.

El Consorci Forestal de Catalunya dóna ple suport a aquesta oposició, perquè considera que la proposta s’ha elaborat d’esquena a la realitat i a les necessitats del territori i presenta mancances greus que obliguen a replantejar-la de nou. Al mateix temps, denuncia una manca de participació real dels afectats a l'hora de valorar la problemàtica de l'espai i com abordar-la.

A l’entitat –que agrupa propietaris i associacions forestals del conjunt de Catalunya– li preocupa molt especialment la proposta, ja que el Departament de Territori i Sostenibilitat proposa un model que evidencia una manca de sensibilitat greu cap al món rural i que es vol estendre a un gran nombre d’espais naturals del país. Des del Consorci Forestal lamenten que el document de la Conselleria de Territori parteix d’una diagnosi deficient que aposta per una renaturalització del territori sense tenir en compte el paper i la necessitat de suport a les activitats tradicionals.

Aspectes clau com la necessitat de recolzar la gestió forestal sostenible i la gestió del bosc tenint en compte tant economia, medi ambient i, també, els aspectes socials, han estat i són un objectiu prioritari que ha de ser present al conjunt de polítiques de conservació i millora dels boscos.

És per això que el Pla es veu més com una nova trava que com una oportunitat per a la gent d’un territori que des del 1996 hi conviu amb unes normes especialment restrictives.

Per aquest motiu, la junta de govern del Consorci Forestal ja ha fet arribar tot el seu suport als socis i a la resta de propietaris forestals de l’Alta Garrotxa.

El proper 11 de maig, Santa Pau acollirà l’assemblea general del Consorci Forestal, que comptarà amb la presència de Teresa Jordà, consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació. En el marc de l’assemblea es treballarà en un posicionament comú a fer arribar tant al Departament de Territori, com al d’Agricultura i al conjunt d’ajuntaments de l’espai afectat, una alternativa que faci possible revertir aquesta situació.
 
A principis d'abril el Consorci de l’Alta Garrotxa va respondre a les crítiques dels propietaris i els va convidar a debatre el Pla de protecció, aprovat de forma inicial l’1 de març d’enguany, però els propietaris es van queixar del caràcter restrictiu que té el document sobre les seves finques. Des del Consorci, el president, Santi Reixach, va dir a Ràdio Olot que estan “oberts a rebre les al·legacions que facin falta”.

En total, el Pla abasta 50.275 hectàrees, entre l’espai natural protegit i la zona perifèrica de protecció, repartides per 13 municipis de les comarques de la Garrotxa, l’Alt Empordà i el Ripollès. Estableix una nova estratègia de gestió per a incrementar el potencial natural de finques avui dia poc productives, i fer-les més atractives per a noves activitats, entre les quals el turisme de natura i, en especial, el de fauna.