Els 125 anys del Centre Obrer d'Olot a la vitrina trimestral de l'Arxiu Comarcal

La mostra, que es podrà veure fins al 28 de juny, presenta programes, fotografies i alguns dels pocs documents que s’han conservat de la institució

El Centre Obrer Olot comptava un grup de teatre mixt .
El Centre Obrer Olot comptava un grup de teatre mixt . | ACGAX.
Redacció
18 d'abril del 2019
Actualitzat a les 8:40h
La segona vitrina del trimestre de l’any 2019 de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es podrà veure a la sala de consulta d’aquest centre des del 12 d’abril fins al 28 de juny, està dedicada al Centre Obrer d’Olot, amb motiu del 125è aniversari de la fundació d’aquesta institució.

El Centre Obrer d’Olot va ser fundat l’any 1894. Durant gairebé cinquanta anys, fins a la seva clausura pel règim franquista l’any 1939, la institució va ser el punt de trobada i el lloc d’esbarjo de les classes populars olotines. Va tenir la seva seu a diversos llocs: primer a la baixada de Sant Tomàs, després al carrer Bonaire i, finalment, al carrer del Carme, on ara hi ha l’espai Núria Social.

El Centre Obrer disposava d’una escola d’adults on molts obrers varen aprendre a llegir i escriure en el marc de la incipient pedagogia moderna; una escola d’infants gratuïta per als fills petits dels socis sense recursos; un cafè on els obrers s’esbargien i jugaven a cartes i a billar; una biblioteca on hi havia llibres sobre les noves idees i tendències socials que venien de fora; una sala d’actes on es feien concerts, cantades corals, balls societaris, festes de carnaval, teatre, cinema, reunions i conferències; un cor de Clavé, El Laurel; un grup de teatre mixt que representava comèdies, drames i sarsueles; i un conjunt musical, La Rondalla Olotina. En alguns moments, el Centre Obrer va acollir algunes societats obreres de protecció mútua i els primers sindicats de treballadors.

La mostra presenta programes, fotografies i alguns dels pocs documents que s’han conservat de la institució.
 
Arxivat a