VÍDEOS El conseller Puigneró referma a Olot la col·laboració amb l'Espai Cràter

El Departament de Polítiques Digitals i d’Administració Pública de la Generalitat de Catalunya participa d’aquest procés, que determinarà el futur pla director de l’equipament

El conseller Jordi Puigneró i el batlle J. M. Corominas a l'Orfeó Popular Olotí.
El conseller Jordi Puigneró i el batlle J. M. Corominas a l'Orfeó Popular Olotí. | Xavier Borràs.
17 d'abril del 2019
Actualitzat a les 17:31h
El conseller de Polítiques Digitals i d’Administració Pública de la Generalitat de Catalunya, Jordi Puigneró, ha estat aquest matí a Olot, primer en una visita a l’Ajuntament –on, després de signar en el Llibre d’Honor de la Ciutat, s’ha reunit amb el batlle Josep M. Corominas i representants de l’equip de govern–, en què ha reiterat la col·laboració de la Conselleria en el projecte de l'Espai Cràter, i, després, en una trobada amb representants d’empreses informàtiques i tecnològiques a l’Orfeó Popular Olotí, on ha detallat els eixos centrals amb què treballa el Departament i ha destacat l'exemple de la Garrotxa pel que fa al desplegament de la fibra òptica


Pel que fa a l'Espai Cràter i al futur nou Museu dels Volcans, de forma paral·lela al projecte arquitectònic que ha guanyat l’estudi Baena Casamor, l’Ajuntament d’Olot treballa en la definició del projecte museogràfic com un espai del segle XXI, un centre innovador, tant pel que fa a la seva exposició, com a les seves instal·lacions; un equipament que sigui capaç de mostrar els beneficis tecnològics i que ho faci de forma immersiva i, a la vegada, educativa i pedagògica.

El projecte té en compte que els espais esdevenen innovadors, no només degut a la tecnologia, sinó també gràcies a les metodologies de treball que s’hi duen a terme. Per aquest motiu, i amb la voluntat de treballar amb la població local en la definició del projecte es va decidir iniciar un procés participatiu. L’objectiu és incorporar les propostes que sorgeixin al projecte d’Espai Cràter inicialment redactat per l’Ajuntament per tal de poder optar a la convocatòria d’ajuts i començar a treballar amb una metodologia diferent des de l’administració.

Per això, des de l’Ajuntament d’Olot i d’acord amb el Servei d’Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública, entre altres experts, s’ha apostat per treballar amb la metodologia de co-creació, amb l’objectiu de treballar de forma col·laborat iva a través de la quàdruple hèlix: l’administració, l’empresa, la universitat i la ciutadania.

En aquest context en què les institucions culturals estan replantejant el seu model de gestió, l’Espai Cràter arriba per ser un projecte pilot de transformació totalment innovador, fins al punt que el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha convidat l’Ajuntament d’Olot a presentar aquest procés en el marc del Ir Fòrum de Museus de Catalunya, orientat a reflexionar sobre la situació dels museus del nostre país.


També, tal com ha reblat el conseller Jordi Puigneró, de del Servei d’Inclusió i Capacitació Digital del Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública es dóna suport al projecte i a la metodologia emprada, així com el Core Patrimoni de la Universitat Autònoma de Barcelona i altres experts i consultors del país.

Durant la trobada amb representants d’empreses informàtiques i tecnològiques a l’Orfeó Popular Olotí –en què ha estat acompanyat a la taula de conferències del primer tinent de batlle, Pep Berga, i de Francesc Canalias, director del Consorci SIGMA–, el conseller ha destacat l'exemple de la Garrotxa pel que fa al desplegament de la fibra òptica a partir de la feina feta des del Departament (ja n'ha desplegat 4.500 km) perquè hi arribi en bones condicions. Puigneró ha destacat el compromís nacional per la fibra òptica signat amb les quatre diputacions provincials com a exemple del compromís del Govern en aquest camp. "La Garrotxa –ha afirmat– està fent els deures amb la fibra òptica."

També, ha detallat els reptes pròxims que ha resumit en els cinc eixos que impulsa la Conselleria i que com a societat moderna hem d'afrontar: la connectivitat, la ciutadania digital, l'Administració digital, la cibersguretat i la innovació digital.
 

Pep Berga, Jordi Puignero i Francesc Canalias durant la trobada a l'Orfeó Popular Olotí. Foto: Xavier Borràs.


El conseller ha destacat l'important paper que juga Catalunya pel que fa a les polítiques digitals tot posant com a exemple el fet que el sector de les TIC ja ocupa més gent que no pas el de l'automoció, amb què generar, retenir i atreure talent per afrontar aquest repte és del tot fonamental.



 
Arxivat a