Es presenta una nova guia d'arbres singulars amb història de la Garrotxa

El nou llibre –resultat del projecte "Busquem arbres amb història de la Garrotxa"–, impulsat pel Parc Natural, té l’objectiu de contribuir al coneixement i protecció d’aquests exemplars

Aulina del mas Torroella del Sallent, a Santa Pau.
Aulina del mas Torroella del Sallent, a Santa Pau. | arbresambhistoria.blogspot.com
15 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:04h
El director general de Polítiques Ambientals i Medi Natural, Ferran Miralles, ha presentat aquest passat divendres a Can Trona una nova guia d’arbres singulars de la comarca de la Garrotxa, Arbres amb història de la Garrotxa, un primer resultat  del projecte “Busquem arbres amb història de la Garrotxa”, iniciativa viva impulsada pel Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG) que ha permès, fins ara, inventariar i documentar més de 500 arbres singulars per la seva edat, per la seva majestuositat, pel seu aspecte, per la seva història o perquè són citats en escrits, relats o llegendes.

La presentació del llibre –que s'ha repartit de franc entre els assistents– ha estat la introducció a una jornada sobre patrimoni forestal singular, en què, a més del director general, també hi ha participat Lluís Amat, batlle de la Vall d'en Bas; Xavier Puig, director del PNZVG; Josep Vila, director del Campus de Patrimoni Natural i Cultural de la UdG; Jean-André Magdalou, de la Reserva Natural de La Massane; i els fotògrafs José Casanova i Josep Casacuberta.
 

La presentació del llibre a Can Trona ha estat la introducció a una jornada sobre patrimoni forestal singular. Foto: Martí Albesa.

Els arbres singulars d’un territori formen part del patrimoni natural i cultural, i la seva conservació i coneixement són vitals en el context dels grans canvis que es produeixen a la societat.
 
Després d’una primera fase de recollida d’informació, inventari i catalogació, l’objectiu final de la iniciativa és activar mesures  per assolir la protecció efectiva d’aquests arbres.
 
La nova guia conté una selecció d’alguns dels arbres més significatius de la comarca amb l’objectiu de fer-ne difusió i sensibilitzar el públic en general. Situa en el mapa fins a 280 exemplars emblemàtics distribuïts pels 21 municipis de la Garrotxa. Per a facilitar la seva descoberta i identificació, la guia aporta fotografies,  informació i dades de cadascun d’ells per apropar-los a la ciutadania de manera visual.
 

El llibre Arbres amb història de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.

El projecte “Busquem Arbres amb Història de la Garrotxa” es fonamenta, sobretot, en la  implicació de  la població local. Tothom pot aportar i compartir els seus coneixements en la localització i identificació d’arbres singulars, o en la cerca d’històries, fets o anècdotes relacionades.
 
Així, el procés d’elaboració d’aquesta guia s’ha dut a terme  per mitjà d’un procés participatiu que  ha comptat amb la participació desinteressada  d’ajuntaments, centres docents, entitats i moltes persones a nivell particular, però  també és resultat  de l’establiment de complicitats entre persones, empreses i entitats compromeses amb el territori per tal d’impulsar i de coordinar iniciatives conjuntes adreçades a la protecció i valorització del patrimoni natural.
 
En aquesta línia el projecte compta amb el suport de l’empresa  Noel Alimentaria SAU, en el marc del conveni marc de col·laboració entre el sector empresarial de la Garrotxa i el Parc Natural de la Zona Volcànica, mitjançant el Cercle EURAM Garrotxa. L’objectiu és establir una relació activa i positiva entre el parc i el sector industrial per tal de coordinar i impulsar accions conjuntes que puguin reportar beneficis i oportunitats tant a la indústria com a l’espai protegit