Es constitueix la nova Junta del PEHOC, amb Miquel Àngel Fumanal de president

El president sortint, Jesús Gutiérrez, va agrair a membres i socis la feina feta al llarg d’aquests anys i va encoratjar la nova junta a cotinuar promovent la investigació i la difusió de la cultura a la Garrotxa

La nova Junta del PEHOC mostra un obsequi fet per la Junta sortint.
La nova Junta del PEHOC mostra un obsequi fet per la Junta sortint. | PEHOC.
Redacció
10 d'abril del 2019
Actualitzat a les 10:49h
Aquest passat dissabte, 6 d’abril, va ser la data escollida pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC) per a dur a terme l’assemblea de traspàs entre la Junta sortint i l'entrant. Més enllà de l’ordre del dia habitual en aquesta mena de d’actes –com ara l’aprovació de l’acta de l’assemblea anterior o retre compte econòmic de l’exercici passat–, aquesta reunió va ser, per damunt de tot, punt de trobada de les dues juntes, mogudes per la mateixa inquietud: fer del PEHOC una entitat cultural amb presència i reconeixement a la ciutat i a la comarca.

La junta sortint, encapçalada pel president, Jesús Gutiérrez, va voler agrair a membres i socis la feina feta al llarg d’aquests anys i va encoratjar la nova junta a seguir promovent la investigació i la difusió de la cultura a la Garrotxa.

Pel que fa a la junta entrant, el nou president, Miquel Àngel Fumanal, a través del discurs que va pronunciar d'acceptació del càrrec –a banda de lloar la tasca desenvolupada tots aquests anys per la junta predecessora–, va marcar les línies mestres del que serà a partir d’ara el nou PEHOC. A nivell general, la intenció és que l’entitat, actualment amb prop de 300 socis, pugui participar en l’assessorament i presa de decisions dels organismes i institucions públiques culturals d’Olot i de la Garrotxa pel que fa a recerca i difusió cultural.

D’altra banda, a través d’una transició suau però ferma, vol ampliar l'àrea d’influència més enllà dels estudis pròpiament històrics, tot servint de paraigua de disciplines d’altres àmbits culturals i transformant-se en un centre d’estudis comarcals. També, és de la màxima importància la inclusió i participació de la dona en el projecte, tal com es reflecteix en la nova composició de l’entitat.

Entrant en qüestions més concretes, la intenció del nou PEHOC és potenciar encara més la publicació dels Annals, de manera que es puguin indexar a la màxima categoria possible en el món de la recerca i que, investigadors d’arreu, hi vulguin publicar. En aquest sentit, es millorarà el sistema de selecció, revisió i correcció dels articles, tot creant un consell assessor internacional, format per professors de reconegut prestigi d’universitats d’arreu del món. Igualment, es vol elevar, actualitzar i solemnitzar els lliurament dels premis Salvador Reixach i Jordi Pujiula, tot proposant un format més cerimonial però, alhora, més dinàmic i tecnològic.
 

La Junta sortint, a l'esquerra, i l'entrant, a la dreta, en una foto de família a l'Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Foto: PEHOC.


Pel que fa al cicle anual de conferències, la intenció és incorporar, tant com sigui possible, la visió de noves òptiques i opinions, disruptives i transversals. Les ja habituals sortides culturals de caire trimestral s’obriran, també, a la participació d’un públic familiar. Pel que fa a la difusió de les activitats de l’entitat, es posarà l’èmfasi en les xarxes socials i la pàgina web, així com en la comunicació interna i externa.

Finalment, es treballarà perquè al llarg dels propers anys es materialitzi una vella aspiració del PEHOC com és la de tenir una seu pròpia, tot i l’agraïment envers l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que fins ara cedeix part de les seves instal·lacions.

Tot aquest projecte serà possible gràcies al suport d’un equip jove però alhora experimentat, interdisciplinari i motivat i amb la inestimable expertesa d’alguns membres de la junta sortint, que continuaran col·laborant amb el PEHOC.