50 anys de la Vall d'en Bas

Can Trona estrena el documental «50 anys de la Vall d'en Bas» aquest dissabte

Serà el primer dels actes de commemoració que es desenvoluparan al llarg d'aquest 2019 per a celebrar la constitució del municipi de l'antic vescomtat

per Redacció , Vall d'en Bas, 9 d'abril de 2019 a les 07:48 |
Camps de la Vall d'en Bas. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 9 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Enguany fa 50 anys de la fusió dels pobles de la Vall d'en Bas. La creació oficial del municipi es va fer efectiva l'any 1969, quan va tenir lloc el primer ple del nou consistori, format per la fusió dels antics municipis de Sant Esteve d'en Bas, Sant Privat d'en Bas, Joanetes i la Pinya. Amb aquesta unificació es recuperava part de l'estructura de l'antic vescomtat de Bas i naixia un dels municipis més grans de la comarca de la Garrotxa (90,7 km2) i es facilitava la concentració de terres agràries.

L'acte que donarà el tret de sortida als diversos esdeveniments de commemoració que es desenvoluparan al llarg d'aquest 2019, serà l'estrena del documental 50 anys de la Vall d'en Bas, aquest dissabte 13 d'abril a les 18:00 h a Can Trona (Centre de Cultura i Natura). Posteriorment, tindrà lloc una conferència sobre les annexions municipals, a càrrec de Jaume Font Garolera –professor de geografia de la UB–, i Jordi Aumatell i Mas, estudiant de dret i coneixedor del tema. Tot seguit, s'obrirà l'acte a un petit col·loqui dinamitzat per una fila zero de luxe, en la qual participaran membres d'entitats i activistes socials, culturals i polítics.

 

Imatge gràfica del documental. Foto: @ajuntamentbas.


El projecte del documental va ser encarregat a Tània Ribas, de Zeba Produccions, que va aplegar imatges del procés de concentració parcel·lària de l’etapa dels anys cinquanta i seixanta, especialment dels anys 1968 i 1969. Però per a fer el documental feia falta, també, fons fotogràfic, i per això el consistori va demanar col·laboració veïnal per a completar el projecte.


Després de 50 anys, i amb la perspectiva que només dóna el temps, es vol recordar tots els fets que van envoltar la creació del municipi i, a la vegada, reflexionar sobre la controvèrsia que va generar aquesta annexió, que com tots els processos va tenir els seus pros i els seus contres, els seus partidaris i els seus detractors. Solament a través de la recuperació de la memòria històrica es podrà entendre qui som i cap on volem anar.
 

Cartell amb el detall desl actes que es fan aquest dissabte. Foto: @ajuntamentbas.


 

 

Participació