El batlle d'Olot demana aclariments a la Junta Electoral per un nou requeriment

Corominas vol que l'organisme, després que s'hagués retirat la pancarta pels presos polítics, expliqui si també cal treure l'espai cedit als artistes que recrea "La càrrega" de Ramon Casas

Després de la retirada de la pancarta pels presos la JE no aclareix què més s'ha de treure.
Després de la retirada de la pancarta pels presos la JE no aclareix què més s'ha de treure. | Xavier Borràs.
04 d'abril del 2019
Actualitzat a les 12:48h
El batlle d'Olot, Josep Maria Corominas, ha comapregut aquest matí a la Sala de Sessions de l'Ajuntament d'Olot per a fer saber que la Junta Electoral de Zona els ha fet arribar un nou requeriment en què insta el batlle a retirar qualssevol símbols (pancartes estelades, llaços grocs) susceptibles d'interferir en la campanya electoral en curs (actualment els comicis al Congrés i al Senat espanyols).

Mia Corominas ha dit que com que no sabien si es referien a l'obra que d'ençà ja fa un any penja periòdicament l'Assemblea d'Artistes de la Garrotxa en un espai cedit pel Consistori –en què recreen l'obra del pintor Ramon Casas, La càrrega (una de les quals va ser objecte d'una destrossa), perquè el requeriment per manera que es retirés la pancarta amb el lema "Llibertat presos polítics" ja va ser retirada de la façana, tal com els va exigir la Junta Electoral a partir d'una denúncia feta pel partit unionista Cs (que ni tan sols te representació al municipi), i col·locada en un edifici adjunt.
 

El batlle d'Olot s'ha mostrat molt contrariat pel nou i estrany requeriment de la Junta Electoral. Foto: Xavier Borràs.


El batlle ha dit que la secretària de l'Ajuntament estava demanant els aclariments pertinents, ja que els llenços que es pengen a la façana no tenen res a veure amb cap procés electoral, sinó amb la lliure expressió d'un col·lectiu d'artistes. La Junta ha donat de temps fins a la 3 de la tarda per retirar qualsevol simbologia, però per a Josep M. Corominas els quadres sobre la recreació de La càrrega no ho serien. En qualsevol cas, el batlle ha afegit que hi presentaran recurs i que si, al capdavall, els obliguen a retirar el llenç ho faran a contracor, ja que no hi estan d'acord "de cap manera".

El quadre actualment penjat a la façana de l'Ajuntament

En aquests moments, el llenç penjat per l'Assemblea d'Artistes és un fotomuntatge amb imatges de La càrrega, de Ramon Casas, tot revestint un espai on es recrea l'escena del díptic de Gerard David, El judici de Cambyses/L'escorxament de Sisamnes, de 1498, que consisteix en la representació d'una execució pública per escorxament, i en la qual el Col·lectiu Matraca substitueix, en part, els retrats originals pels dels set jutges de l'actual Tribunal Suprem més la del Borbó, jutge suprem.

L'escena, d'una crueltat absoluta i a la vegada d'una impertorbable fredor, expressa l'essència de la tortura, extrema violència embolcallada de lleis i raonaments. "En el medalló central hi podem llegir la cantilena, autojustificant i autocomplaent, que se'ns repeteix constanment, 'Estado de Derecho'", diuen Jordi Bosch, Fermí Darnés i Sumpta  Negre, membres del Col·lectiu Matraca.
 

El llenç que penja a la façana de l'ajuntament d'Olot és signat pel Col'eciu Matraca. Foto: Xavier Borràs.


Aquesta treball, que porta la viol¡encia del quadre original al pla simbòlic –de la violència del Regne d'Espanya contra la recuperació de la llibertat nacional catalana–, s'afegeix, a més, aquests dies a l'exposició del Museu de la Garrotxa, en el centenari de La càrrega, i a la que es fa a l'Hospici de les diverses intervencions penjades a la façana de l'Ajuntament per l'Assemblea d'Artistes de la Garriotxa amb motiu del centenari de creació d'aquest llenç per part de Ramon Casas en què han relacionat l''escena de la càrrega de la Guàrdia Civil contra el poble amb la violència exercida per l'Estat espanyol a Catalunya.
 

A l'Hospici d'Olot s'hi poden contemplar els quadres penjats a la façana de l'Ajuntament que recreen elquadre La càrrega, de Ramon Casas. Foto: Xavier Borràs.

Arxivat a