La Vall d'en Bas fa cinquanta anys de la seva constitució com a municipi

El 4 d'abril de 1969 es va signar l'acta de creació a Sant Privat d'en Bas. El pròxim dissabte, 13 d'abril, s'estrenarà un documental commemoratiu a Can Trona

La vall d'en Bas vista des del Puigsacalm aquest passat mes de febrer.
La vall d'en Bas vista des del Puigsacalm aquest passat mes de febrer. | Xavier Borràs.
04 d'abril del 2019
Actualitzat el 09 d'abril a les 7:50h
Enguany, la Vall d'en Bas commemora el cinquantenari de la creació del municipi. El 2 d’abril de l’any 1969 es va fer efectiu el decret aprovat l’any anterior (el 26 de juliol de 1968) pel qual es creava un nou municipi a partir de la fusió dels de Sant Esteve d’en Bas, Joanetes, Sant Privat d’en Bas i la Pinya. L’acta de constitució del municipi es va produir a Sant Privat d’en Bas el dia 4 d’abril d’aquell any 1969, on es va fixar la seu consistorial fins al 1999.

L'actual batlle de la Vall d'en Bas, Lluís Amat, ha assegurat a NacióGarrotxa que el pròxim dissabte 13 es commemorarà el cinquantenari de la Vall amb la projecció d'un documental que s'ha realitzat expressament per a l'ocasió i que es podrà veure a les 18:00 h a Can Trona. Posteriorment hi haurà un col·loqui, amb dos experts, sobre "La fusió municipal i la concentració parcel·lària 50 anys després".

La nova entitat va adoptar el nom de municipi de la Vall d’en Bas i va fixar la capital a Sant Privat d’en Bas (traslladada l’any 1999 al nucli de Sant Esteve d’en Bas). Era una conseqüència del procés de concentració parcel·lària endegat l’any 1966 per a millorar el repartiment de les terres de conreu de la plana i assegurar el manteniment de les explotacions agropecuàries. La unificació va racionalitzar la prestació de serveis municipals i va frenar l’èxode rural.

L’any 1982, l’Ajuntament va acordar per unanimitat adoptar un escut representatiu de la corporació. La proposta, encarregada a l’heraldista olotí Josep M. de Solà-Morales i de Rosselló (1905-1996), va incloure els segells que antigament representaven cadascuna de les quatre entitats fusionades.
 

L'escut heràldic de la Vall d'en Bas, obra Josep M. de Sola-Morales i de Rossello. Foto: Wikimèdia.