VÍDEO I FOTOS «10 anys de Bracons. No volem fer de variant!», exclamen els veïns d'Olot

Convocats per la plataforma "No és un vial, es un carrer" un centenar de persones sota la pluja han tallat la circulació a la soferta avinguda Sant Jordi

Els veïns s'han concentrat al giravolt de la BP durant una hora.
Els veïns s'han concentrat al giravolt de la BP durant una hora. | Xavier Borràs.
03 d'abril del 2019
Actualitzat a les 21:09h

Malgrat la persistent pluja que queia aquesta tarda, més d'un centenar de veïns han respost, a partir de les sis, a la convocatòria de la recent creada plataforma "No és un vial, és un carrer!", que els havia convocat al Parc Espunya per fer una demostració de protesta per l’obertura del Túnel de Bracons, de la qual es compleixen ara 10 anys. També, han volgut posar en relleu els greus problemes que l'obra eternament inacabada de l'anomenada variant d’Olot porta a la ciutat i, més concretament a tot un seguit de barris al voltant de l'avinguda Sant Jordi, que s’estenen pel traçat del mal anomenat “vial”, una cinta d’uns 4 quilòmetres que travessa el nucli urbà convertida, fora normes, en un corredor de mercaderies.

Els manifestants s'han agrupat durant ben bé una hora al giravolt de la benzinera BP en direcció a Santa Pau, la Canya i Olot, amb què el trànsit per dins la ciutat ha restat col·lapsat, tant de vehicles utilitaris com de camions i d'autocars. Diversos vehicles de la Policia Municipals han vetllat per avisar els conductors que no es podia passar per l'avinguda Sant Jordi.
 

S'ha reprtir dues-centes mascaretes tapaboques per mostrar el perill de contaminació Foto: Xavier Borràs.


El més d'un centenar de persones que s'han manifestat, alguns abillats amb armilles grogues, brandant diverses pancartes ("No volem fer de variant, menys fums i més salut", "No és un vial, és un carrer) –que també han esdevingut consignes exclamades durant el breu recorregut fins al giravolts–, anaven, també amb tapaboques com els que s'empra en casos de contaminació atmosfèrica en altres grans ciutats al món, per donar a entendre l'agreujant que significa el pas de milers de vehicles per una avinguda que que no va ser dissenyada per a aquesta finalitat.

El segon manifest de la plataforma "No és un vial", que s'ha llegit in situ, insisteix que estan farts de veure perillar la seva salut i de ser assenyalats com un dels punts més penosos de la xarxa viària catalana. La plataforma –que es va donar a conèixer el passat 13 de març– ja suma prop d’un miler d’adhesions en forma de signatures, que dia a dia no paren d’augmentar. També, són molts els col·lectius que s’hi adrecen per afegir-se a la lluita "per una causa que creiem justa, i al cobrament d’un deute" que l’Ajuntament d'Olot té amb els afectats i, al seu torn, la Generalitat amb la Garrotxa.
 

La gernació concentrada al giravolt ha clamat contra les conseqüències de l'obertura del túnel de Bracons durant aquests deu darrers anys. Foto: Xavier Borràs.


Els veïns consideren, en el manifest esmentat, que "Bracons va ser un engany i calen replantejaments. Creure que una petita calçada d’un carril podrà absorbir el volum de vehicles en augment, és ingenu i temerari, a més d’un perill per a la salut dels veïns i dels olotins en general que no estem disposats a seguir tolerant", reblen indiginats.

L'Ajuntament d'Olot, davant el que el batlle, Josep M. Corominas va considerar una "justa protesta", va procedir tot just dijous passat a arranjar amb pegats de quitrà els múltiples esvorancs i forats que adornaven l'avinguda Sant Jordi durant els darrers quatre anys. setmana passada. L'Ajuntament va adjudicar els treballs de millora del paviment per un import de 47.116 euros a l’empresa Rubau Tarrés SAU, amb el benentès que també es va acordar amb la Generalitat una subvenció per manera que el Govern es faci càrrec de l’import total de l’obra.

 
Arxivat a