La superfície certificada en producció ecològica es multiplica per 42 de 1995 a 2018

25 anys després de la creació del Consell Català de la Producció Ecològica (CCPAE), el nombre d’operadors de productes ecològics ha passat de 236 a 3.859

Redacció
02 d'abril del 2019
La consellera Teresa Jordà durant la presentació de dades sobre producció ecològica.
La consellera Teresa Jordà durant la presentació de dades sobre producció ecològica. | @gencat.
“Les dades i els resultats presentats pel CCPAE, l’any en què aquest òrgan compleix 25 anys de la seva creació, indiquen que al llarg d’aquest darrer quart de segle el sector ecològic ha mantingut una trajectòria sempre creixent i ha mostrat un dinamisme i una capacitat d’innovació contínua”. Ho ha explicat la consellera d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, a la roda de premsa en què s’han presentat les dades de producció agrària ecològica a Catalunya 2018.
 
Un exemple d’això, ha dit Teresa Jordà, “són les dades del CCPAE corresponents a l’any 1995, primer any en què es van elaborar les estadístiques del sector ecològic de Catalunya, fins a l’any 2018, que indiquen que la superfície de producció ecològica s’ha multiplicat per 42 i ha passat de les 5.000 a les 210.000 ha, i el nombre d’operadors de productes ecològics ha crescut de 236 a 3.859.”
 
Per la seva banda, el president del Consell Català de la Producció Agrària Ecològica (CCPAE), Daniel Valls, que ha presentat el detall de les dades, ha destacat que “en aquests vint-i-cinc anys la producció bio ha passat de ser  testimonial a convertir-se en un sector important a Catalunya. Tothom mira al sector eco per fer la conversió, per introduir nous productes, sans, de qualitat, i respectuosos amb el medi ambient".
 
Les dades i els resultats del CCPAE corresponents a l’any 2018 també confirmen aquesta tendència positiva, amb un creixement d’un 20% de les facturacions de productes agraris ecològics l’any 2017 (darrer exercici econòmic comptabilitzat) respecte de l’any anterior, que arriben als 584 M€.
 

Evolució d'operadors inscrits i de superfície en agricultura ecològica (1995-2018). Foto: CCPAE.

Durant l’any 2018, els operadors inscrits també s’han incrementat un 8,92% respecte de l’any anterior, fins als 3.859. Per tipus d’activitats, els operadors que més van créixer van ser els comercialitzadors (21,8%), seguits pels importadors (12,24%), els productors vegetals (9,37%) i els elaboradors (8,41%, incloent els minoristes).
 
En relació amb la superfície de producció ecològica, l’any 2018 va créixer un 5,02% envers l’any anterior, amb més de 210.818 hectàrees. Dues terceres parts d’aquesta superfície són prats, pastures i farratges dedicats a l’alimentació del bestiar de producció ecològica.
 
De la superfície destinada als cultius, el 41% es dedica a la vinya. Després de la vinya, la superfície de conreus ecològics es dedica majoritàriament a oliveres (20%), conreus extensius (18%) i després fruita seca (8%), fruiters (3%) i hortalisses (2%). Cal destacar el creixement que continua experimentant la superfície dedicada als fruiters, que enguany torna a créixer un 28,84%, i el cultiu de fruita seca, que creix un 8,83%.
 
En ramaderia, cal esmentar un lleu creixement de les explotacions (+1,53%), que arriben a les 927. Tot i que el vaquí de carn continua sent la més implantada, amb 470 explotacions ecològiques, cal destacar els augments d’altres menors com el porcí (+30%), l’avicultura de carn (+17,14%) i l’apicultura (+16,67%).
 
Pel que fa als operadors que es dediquen a activitats secundàries, l’any 2018 s’ha produït un creixement d’un 15,82% respecte de l’any anterior, arribant fins als 2.013. En aquest àmbit, dominen les empreses que es dediquen a la comercialització i distribució de productes ecològics (+16,95%), cosa que prova el creixement del consum en el mercat interior. Les segueixen les empreses que es dediquen a l’elaboració i/o embotellament de vins, caves i escumosos (+17,56%) i les que es dediquen a la importació d’aquests productes (+11,22%).
 
Trobareu més informació sobre les estadístiques de la producció agrària ecològica 2018 en un document adjunt al final de la nota.
 
Aposta decidida pel foment de la producció i el consum de productes ecològics
 
La consellera Teresa Jordà ha destacat també l’aposta decidida del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per fer créixer encara més les produccions, el coneixement i el consum dels productes agroalimentaris ecològics, especialment a través del Programa de foment de la producció agroalimentària ecològica per al període 2015-2020. Aquest Programa incorpora mesures destinades a promoure el desenvolupament de les produccions, la innovació, la comercialització, el consum i la comunicació. Dins de cadascun d’aquests àmbits, es defineixen una sèrie de projectes específics d’actuació, fins a 19, dins dels quals es desenvolupen actuacions concretes.
 
Entre aquests projectes del Programa, la consellera ha fet referència a la Setmana Bio per l’Alimentació Ecològica, que el Departament organitza des de l’any 2013. Es tracta d’un esdeveniment que aplega en un programa comú tot un conjunt d’activitats arreu del territori català amb l’objectiu de promoure i donar a conèixer la producció i alimentació ecològiques entre la població. Enguany, la Setmana Bio se celebrarà novament del 19 al 27 d’octubre.
 
Durant aquesta setmana, també es lliurarà el Premi Escola, Agricultura i Alimentació Ecològica, un guardó que reconeix i premia projectes i línies de treball realitzats pels centres educatius de Catalunya que promouen el coneixement de l’agricultura i l’alimentació ecològiques.
 
Altres mesures per fomentar la producció agrària ecològica són els ajuts que poden sol·licitar els agricultors i ramaders ecològics dins del Programa de desenvolupament rural de Catalunya. En aquest Programa, s’han prioritzat, entre d’altres, les ajudes a l’agricultura ecològica i al foment de la ramaderia ecològica. Així, a través de l’ajut a l’agricultura ecològica, aquest any 2019 es preveu destinar un import total superior als 8 M€, mentre que per a l’ajut a la ramaderia ecològica es preveu d’una quantia total propera als 5 M€. També destaca l'ajut destinat a la participació en programes de qualitat dels aliments, gràcies al qual se subvenciona el 100% el cost de les quotes de certificació dels nous agricultors i ramaders ecològics.
 
Pel que fa a la innovació, la consellera ha destacat que, enguany, el DARP apujarà fins als 120.000 €, 20.000 € més que la convocatòria anterior, els ajuts per incentivar la recerca aplicada en matèria de producció agroalimentària, amb la finalitat de poder incloure-hi més projectes. Aquest ajut està adreçat a universitats i centres de recerca de Catalunya i l’objectiu és contribuir a generar el coneixement necessari sobre tècniques de producció agroalimentària ecològica que afavoreixin la reconversió i aportin garanties als operadors que duen a terme aquest tipus de produccions a Catalunya.
 
Per abordar altres necessitats del sector, ja fa anys que està desenvolupant una xarxa territorial de dinamitzadors de la producció ecològica, persones que des del territori donen suport i ajuden a estructurar el sector. També es preveuen, durant aquest any 2019, més de 100 jornades arreu de Catalunya incloses dins el Pla anual de transferència tecnològica centrades específicament en la producció ecològica, gairebé dues per setmana, i un Simposi de Producció Agroalimentària Ecològicaque ja s’ha convertit en una trobada anual de referència i cada any se centra en un determinat sector, amb la participació d’experts en la matèria, i l’intercanvi d’experiències entre els professionals.
 
La consellera Jordà també ha anunciat que el Departament d’Agricultura impulsarà durant l’any 2019, a fi de quantificar aquest creixement i qualificar el coneixement i els hàbits de consum d’aliments ecològics dels consumidors catalans, una nova onada delBaròmetre de Percepció i Consum dels Aliments Ecològics, que s’elaborarà a partir dels resultats obtinguts a través d’unes 1.600 entrevistes telefòniques a població general resident a Catalunya, resultats que es compararan amb les anteriors onades per veure’n l’evolució.
 
En la mateixa línia, s’està treballant en l’elaboració de l’Observatori de l’Agricultura i l’Alimentació Ecològiques, un document que analitza en profunditat l’evolució dels diferents sectors ecològics, detalla el pes del sector ecològic a Catalunya i el compara també amb el sector ecològic espanyol. L’edició amb les dades de 2018 s’ha publicat avui mateix i es pot trobar al portal web dedicat a la producció ecològica, que aplega una gran quantitat d’informació útil al respecte.