Música popular

El Cornamusam d'Olot continua renovat el cap de setmana del 24 i 25 de maig

El 28è Festival Internacional de la Cornamusa vol esdevenir de la mà d'El Til·ler un esdeveniment cultural del segle XXI

per Redacció , Olot, 1 d'abril de 2019 a les 09:06 |
Koldo González i Pol Valverde van animar la presentació del Cornamusam a Can Trincheria. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 1 d'abril de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
El 28è Festival Internacional de la Cornamusa, el Cornamusam 2019, torna Olot el cap de setmana del 24 i el 25 de maig, amb forces i objectius renovats després del canvi de direcció de l’any passat. Segons es va fer saber en la presentació a Can Trincheria la passada setmana, el principal objectiu dels integrants d’El Til·ler és arribar a convertir-lo en un festival del segle XXI: obert, divers, dinàmic i atractiu tant a un públic afí a la música tradicional com a un públic més casual. Això es vol aconseguir complementant els elements històrics del festival, com són la tocada d’inici i el ball de la Cabreta.

L’any passat es van assentar les bases d’aquesta nova etapa amb el naixement de la macrocobla RSK! i de noves propostes -que repetiran aquest any- com el concert-vermut o la CornamuJAM. A tot això s’hi afegirà aquest any una petita fira, amb jocs tradicionals gegants, luthiers i més parades relacionades amb la cultura popular. La finalitat d’aquesta fira és poder donar un emplaçament amb activitat constant al festival; un centre neuràlgic d’on surti tota la resta de propostes.

 

Un moment de la presentació del Cornamusam 2019 a Can Trincheria. Foto: Martí Albesa.


De tota la programació, els actes amb un major pes específic són els concerts. Aquest any el Til·ler presenta tres propostes diverses però de gran qualitat. Destaca la primera producció professional del Til·ler en la història del festival: es tracta del concert de Menaix a truà i la cobla del so infinit. La mítica formació de pop-rock català, integrada per Toni Xuclà, Cris Juanico i Juanjo Muñoz s’ha fusionat amb una banda de música tradicional capitanejada per Cesc Sans, integrada per sacs de gemecs i percussió. Junts faran un viatge a la recerca de noves sonoritats per reinterpretar les cançons més populars de Menaix i d’altres d’arranjades per a l’ocasió. Es podrà escoltar a la sala El Torín el dissabte 24 de maig a les 19.00h.


El dissabte acabarà amb dos concerts més. La presència d’altres cornamuses al festival aquest any anirà a càrrec de les gaites de BÖJ (vegeu-ne un vídeo aquí sota mateix). El grup gallec donarà el toc celta a la nit i escalfarà motors tornar a casa amb els garrotxins Stukat del bolet, que es retroben després d’uns anys d’inactivitat.

 

Participació