Els veïns d'Olot trien cinc propostes de millora amb els pressupostos participatius

S’han recollit més de 1.300 vots, amb una minsa participació del 6% després de deu dies de votacions

Un moment de la presentació dels resultats al Saló de Sessions de l'Ajuntament.
Un moment de la presentació dels resultats al Saló de Sessions de l'Ajuntament. | @olotuit.
Redacció
29 de març del 2019
Actualitzat a les 16:11h
A les 5 de la tarda d'aquest dijous, 28 de març, s’ha reunit la mesa electoral dels Pressupostos participatius d’Olot. La secretària de l’Ajuntament d’Olot, Glòria Gou, el cap de l’Àrea de Serveis Generals, Miquel Torrent, i el cap tècnic de l’Àrea d’Informàtica, Joan Prat, acompanyats del regidor de Participació, Josep M. Coma, i el batlle Josep M. Corominas han obert els resultats de la votació en un acte que ha tingut lloc al Saló de Sessions i que ha comptat amb representants dels barris que han constituït la Comissió de Seguiment i Avaluació del Procés i dels responsables de Resilience Earth, que han coordinat el procés. 
 
De les 7 propostes finalistes dels segons Pressupostos participatius d’Olot, se n’ha seleccionat 5. Per ordre de vots, els projectes seleccionats han estat els següents:
 
- Adequació d’itineraris a la Muntanya Pelada (263 vots) 
Connectem els Desemparats, Montolivet, Vivendes Garrotxa i Pla de Dalt. T'imagines un circuit de salut i descoberta del patrimoni històric i natural a la Muntanya Pelada? Es proposa recuperar camins i itineraris que connecten diversos barris de la zona oest. Preveu la neteja, la senyalització i el marcatge dels passatges públics amb la possibilitat d'instal·lar punts d'aigua i parcs de salut a les zones baixes del recorregut”.
 
- Revivim les places petites (217 vots)

Incidim en més de set petites places de la zona oest d'Olot. Omplim de vida els petits espais compartits dels nostres barris! Amb la millora d'aspectes com l'accessibilitat, el mobiliari, l'equipament esportiu i els punts d'aigua. En són propostes concretes la inclusió de jocs cooperatius i universals amb activitats de dinamització, l'enjardinament i la il·luminació́ amb llums LED. Es contempla la millora de diferents places amb projectes concrets com per exemple:

— Plaça Gil Vidal Forga – Que esdevingui una plaça més viva, amb caliu i espai de trobada entre els veïns i veïnes dels carrers del voltant. Creant, entre altres accions, una zona de jocs per a nens i nenes (gronxadors) i millorant la seguretat de la plaça.
— Plaça del Farcell (Pl. Vivendes Garrotxa) –  Es busca una millora dels espais verds, així com el foment i dinamització de l'espai amb jocs, entre altres accions.
— Jardins dels Pisos de la Caixa – Per a reviure l'espai es proposa una millora del mobiliari urbà, pavimentació d'una part i creació d'espais de jocs per a la mainada com gronxadors, una porteria, una cistella, tennis taula… entre altres.
— Jardins del Mossèn Lluis Planella (Pl. dels Clavells) – Entre altres es vol ajardinar els espais buits, arreglar els jocs existents i instal·lar-ne de cooperatius.
 
- Fem grans places i parcs (214 vots)

Dinamitzem la plaça Pla de Dalt, el parc de les Planotes i el prat de la Mandra. Les places són punt de trobada de veïns i veïnes i les volem dinamitzar! Per això proposem la instal·lació de jocs per a totes les edats, gèneres i capacitats, com pistes de petanca, jocs de taula o jocs cooperatius que són de disseny universal. I ho farem sense oblidar el foment i la dinamització d'activitats per a tothom. També creiem important la creació de cartells informatius de bons usos d'aquests espais comuns.
 
- Tram de carrilbici i tallers de reparació de bicicletes (209 vots)

Connectem Vivendes Garrotxa, Les Planotes, El Xiprer, IES Garrotxa i l'Escola Pla de Dalt. Millora de la salut, augment de la mobilitat sostenible, reducció de la contaminació... no hi ha dubte: l'ús de la bicicleta ens és molt beneficiós! Aquest projecte proposa la connexió entre barris fomentant la utilització de la bicicleta. Alhora, vol promoure que tothom qui vulgui aprengui a mantenir i reparar bicicletes mitjançant quatre tallers formatius que s'impartiran arreu de la zona oest.
 
- Barris: espais de cultura (172 vots)

Portem la cultura als barris de la zona oest. Els locals dels barris, places, parcs i carrers són espais on generem comunitat: coneixença, convivència i diversió. El projecte proposa la programació d'activitats socioculturals de manera cogestionada entre veïnes i veïns i personal tècnic de l'administració. Circ, música, teatre, dansa ... un programa d'activitats creat col·lectivament entre barris i amb una especial mirada a l'impacte ambiental, la promoció de la mobilitat sostenible i la gestió zero de residus.

 
Minsa participació

Els Pressupostos participatius d’Olot han tingut 1.372 vots. En total ha votat 379 persones, el que suposa només un 6% de participació, força minsa si es té en compte que la votació es va obrir el passat 18 de març a les 8 h del matí i va tancar deu dies després, dimecres 27 de març a les 20 h. Hi havia total de 6.351 persones que viuen al sector oest d’Olot que estaven cridades a participar-hi, amb l'única condició d'haver complert 16 anys i estar-hi empadronats el 30 de gener de 2019.
 
A partir d’aquest moment l’Ajuntament d’Olot portarà els resultats de la votació al proper ple i iniciarà la tramitació per fer realitat les propostes escollides en aquest procés que va començar a principis d’any.
 
Al mes de gener es van  iniciar les trobades per començar a treballar en els projectes de millora d’Olot. En total s’han proposat una cinquantena de propostes, 7 de les quals van arribar a la votació. Totes les iniciatives van ser revisades per veïnes, veïns i persones tècniques a través múltiples d'espais participatius, durant els quals es va aglutinar vàries d'aquestes propostes per crear 26 projectes amb més impacte ecològic, social i econòmic. 12 d'aquestes accions s’han internalitzat i, per tant, els serveis tècnics municipals analitzaran amb detall si es poden portar a terme dins del pla d’actuació de la seva àrea; i les altres 7 propostes no complien amb els criteris fixats per als pressupostos o bé no han passat la validació tècnica.
 
Trobareu tota la informació de la votació a pressupostosparticipatius.olot.cat i a la pàgina web de l’Ajuntament d’Olot www.olot.cat.
 
Arxivat a