«No és un vial» es presenta amb un decàleg i l'anunci de talls de carretera

Dimecres 3 d'abril es convoca tothom a la sis de la tarda al Parc Espunya per a tallar l'avinguda Sant Jordi, 10 anys després de l'obertura de Bracons

Vora 200 persones es van aplegar a la presentació de «No és un vial, és un carrer»
Vora 200 persones es van aplegar a la presentació de «No és un vial, és un carrer» | @noesunvial.
29 de març del 2019
Actualitzat a les 15:28h
Ahir dijous, 28 de març, pocs moments abans que al ple de l'Ajuntament el batlle tornés a manifestar que entenia els veïns de l'avinguda Sant Jordi, prop de 200 persones es van aplegar als locals de l’Associació de Veïns de Sant Cristòfol-Mas Bernat per a assistir a l’esperada presentació de la plataforma “No és un vial, és un carrer!”.

Nascuda fa tot just dues setmanes, la seva irrupció a l’escena pública ha estat "un alè d’esperança per a uns barris molt castigats", i en aquest escàs període, la reacció popular acumula ja centenars d’adhesions. "Tenim el goig i la responsabilitat de dir que ens hem convertit en un moviment ciutadà de primer ordre", manifesten en un comunicat fet públic avui mateix.
 
Un decàleg de reivindicacions

La presentació, a càrrec de diferents membres de la plataforma, va servir per a explicar-ne el naixement i els passos en els quals s'ha avançat els darrers dies i, també, per a fer públic el decàleg de reivindicacions que, punt per punt, van argumentar amb els veïns. Tots els punts s'adrecen a sol·licitar un pla de pacificació real, efectiu i immediat de l’avinguda Sant Jordi i del carrer Portbou i, al mateix temps, a pressionar institucions i ciutadania per a aconseguir l’eliminació del pas del trànsit pesant pel nucli urbà d’Olot.
 

L'Ajuntament ha iniciat, després quatre anys de no fer-ho, el reompliment amb quitrà de la multitud de forats que s'acumulen a l'avinguda Sant Jordi. Foto: Xavier Borràs.


"Tallem!"

Sens dubte el moment més celebrat durant la trobada –la sala sencera va esclatar-, va ser l’anunci de la que serà la primera de les accions anunciades: el tall de carretera que “No és un vial, és un carrer!” convoca per al pròxim dia 3 d’abril com la més adequada celebració dels 10 anys de l’obertura del túnel de Bracons, l’origen de gran part de l’actual situació de col·lapse viari que viu la ciutat sencera. "Tothom, doncs, està cridat a ser a les 6 de la tarda al Parc Espuña, per dirigir-nos des d’allà al lloc escollit i elevar la nostra queixa, que no serà la darrera", anuncien.

"No li diguem mai més vial!"

La plataforma considera que el mal anomenat “vial Sant Jordi” és la vergonya viària de Catalunya, un malson per als qui hi viuen a prop i una pèssima carta de presentació de la ciutat per a qui la travessa tot fent aquest recorregut. El seu lamentable estat, la nul·la planificació per a una mobilitat més curosa i la  manca de condicionament general, l’han convertida en una via perillosa per a la salut i per a la circulació.

"Aviam si ens entenem: l’avinguda Sant Jordi no és un vial, com tampoc el carrer de Portbou. Aquest fals sobrenom ha fet molt de mal, perquè com a tal no existeix. No té la infraestructura". Per als veïns organitzats en la plataforma els seus són carrers amb els mateixos drets i deures que qualssevol altres, als quals s’obliga des de fa molts anys a suportar "una situació insostenible". "No volem fer més de corredor de mercaderies. Com a nucli urbà que som, no ens pertoca i no estem disposats a seguir-ho tolerant", rebeln en el comunicat.

Precisament, ahir mateix, es van iniciar els treballs per a la rehabilitació del ferm de l’avinguda Sant Jordi d'Olot, tan baquetejada durant anys i panys pels centenars de camions que hi passen diàriament des que es va posar en servei els túnels de Bracons –habitualment i majoritària carregats de porcs vius o d'embotits.
 

Membres de la plataforma es van reunir dissabte passat amb el grup muicipal d'ERC per a informar-los de les seves reinvidicacions. Foto: @noesunvial.

Arxivat a