Els usuaris puntuen l'Hospital d'Olot amb un 9,14, per damunt de la mitjana de Catalunya

Al balanç de 2018 destaca l'augment de problemes d'espera a les urgències i la preocupant manca de professionals metges i s'anuncia el quart quiròfan passat l'estiu

El director-gerent de l'Hospital, l'olotí Josep Maria Padrosa.
El director-gerent de l'Hospital, l'olotí Josep Maria Padrosa. | Martí Albesa.
22 de març del 2019
Actualitzat a la 13:35h
Les dades estadístiques mirades fredament poden dir moltes coses, però si les observem des del biax de les relacions humanes, cobren molt més sentit. És el que s'ha percebut aquest divendres durant la presentació del balanç d'activitat de l'Hospital d'Olot, en què han intervingut el director-gerent, l'olotí Josep Maria Padrosa –antic dirigent del Servei Català de la Salut (CatSalut)–, el director mèdic, el doctor Jaume Heredia, i el president del patronat de la Fundació Hospital d'OLot i Comarcal de la Garrotxa, el metge i encara batlle de la capital, Josep Maria Corominas.

El doctor Heredia –que és al carrer directiu des de desembre d'enguany, tot i que ja va ser bon coneixedor del Servei d’Urgències a l’Hospital Sant Jaume, entre el 1998 i 1999– ha destacat, a risc de fer de spoiler (perquè encara no se n'ha fet públiques les dades), que segons el PLENSA (Pla d'Enquestes de Satisfacció del CatSalut), l'Hospital d'Olot ha estat puntuat, sobre 10, amb un 9,14, per damunt de la mitjana de Catalunya, que se situa en 8,53 punts.
 

El director mèdic de l'Hospital d'Olot, el doctor Jaume Heredia. Foto: Martí Albesa.


Però aquesta alta puntuació no amaga els problemes que s'arrosseguen –con molts centres hospitalaris del país– pel que fa a les urgències, tal com ha comentat Josep Maria Padrosa, ja que creixen de forma "preocupant les reclamacions pels temps d'espera a les urgències", tot i que un cop analitzades la majoria de les ateses són per patologies banals (encara que la percepció del pacient sigui tota una altra). Aquest augment posa a la palestra la manca de metges que es viu a tot el país, ja que segons el gerent de l'Hospital d'Olot en breu es jubilarà un terç del personal mèdic i no hi ha perspectives de recanvi. Aquest problema hospitalari ha provocat que aquest 2018 hagi calgut desprogramar unes 25 operacions per atendre les urgències. Precisament, per evitar aquestes desprogramacions, s'ha previst que passat l'estiu entri en funcionament el quart quiròfan. Aquest nou equipament, doncs, es farà servir puntualment quan els altres quiròfans no puguin atendre intervencions quirúrgiques d'urgència.

Alguns dels motius de l'increment de l'ús de proves a l'hospital (TAC, radiologia, etc.), i que anirà en augment, és el fet que el Servei de Diagnòstic per la Imatge de l’Hospital d’Olot assumeix des de fa uns mesos les radiografies i els TAC de les àrees bàsiques de Salut (ABS) d’Olot i Besalú, que fins fa poc es desplaçaven al Trueta de Girona. També, aquest mes de març s’ha incorporat una nova tècnica a l’hospital: l’ortopantomografia, una radiografia bucodental, amb un aparell de darrera generació.

Pel que fa al balanç general d'activitat de 2018, han crescut un 5% els usuaris atesos a l'àrea d'urgències, seguint la tendència a l'alça d'anys anteriors, i s'han fet un 36% més de sessions de quimioteràpia, derivat del fet que els pacient ja no s'han de desplaçar al Trueta de Girona. Destaca també l'augment de prop d'un 10% de parts –amb el benentès que també hi arriben embarassades del Ripollès i l'Alt Empordà–, passant de 400 naixements el 2017 a 444 el 2018, i l'augment de les visites a domicili, un 9%, tot i que l'atenció virtual, amb un sorprenent ús de tauletes i altres TIC, també és a l'alça amb molt bons resultats en la interacció.

Igualment, aquest any 2019 s'obriran 7 boxs de l'hospital de dia on s'atenen els pacients amb cirurgia sense ingrés i els de tractaments oncològics. Fa ben poc ja se n'havia obert un de nou i hi ha previst incorporar 6 consultes externes més de les 34 que ja es fan servir, ja que aquesta activitat també ha registrat un repunt de prop del 6% respecte de 2017. Durant el 2018 es van fer 88.426 visites, 5.110 més que l'any anterior.
 

Josep Maria Corominas és el president del patronat de la Fundació Hospital d'Olot i Comarcal de la Garrotxa. Foto: Martí Albesa.


El president del patronat de la Fundació, Josep M. Corominas, ha manifestat sentir-se "molt orgullós de la posta en marxa de l'hospital" ara fa cinc anys (va ser inaugurat pel president Mas), just en un període de greu crisi econòmica, amb el resultat que no s'arrossega capdèficit gràcies a l'esforç dels professionals, ja que "funciona amb tota normalitat", amb qualitat i sense problemes econòmics o assistencials. Corominas també ha destacat la complicitat amb el món universitari: d'una banda amb la Universitat de Girona –una relació que es manté en el temps des dels temps de l'antic hospital de Sant Jaume–, i, de l'altra, ara amb la Universitat de Vic, ja que els alumnes podran cursar assignatures a l'Hospital d'Olot, especialment relacionades amb el tracte humà, és a dir, les relacions metge/pacient.

A l'Hospital hi treballen 526 persones (76 homes i 450 dones) que es reparteixen entre personal mèdic (94), infermeria (229), altre personal assistencial (53) i administració, neteja manteniment, etc. (150).

Dades generals de 2018

HOSPITAL D'OLOT20182017%
Cirurgia sense ingrés1.4781.4670,75%
(intervencions   
ambulatòries)   
Consultes externes88.42683.3165,8%
(visites)   
Hospital de Dia Mèdic6.0825.08616,4%
(sessions)   
Hospital de Dia1.5541.5222,1%
Quirúrgic (altes)   
Sessions quimioteràpia42227135,79%
Parts4444009,9%
Rehabilitació:39.01935.9993’6%
ambulatòria,   
domiciliària, logopèdia   
i teràpia ocupacional   
(sessions)   
TAC2.9162.47315,2%
Urgències36.58134.6525,3%