Crida a una multitudinària protesta contra l'extrema dreta i Vox

Unitat contra el Feixisme i Racisme de Catalunya convoca una manifestació a Barcelona per dissabte a les 17h

Entitats i partits que s'han adherit a la manifestació
Entitats i partits que s'han adherit a la manifestació | Sandra Muntané
Sandra Muntané
18 de març del 2019
Unitat contra el Feixisme i Racisme de Catalunya crida a una mobilització el dissabte 23 de març a les 17 h als jardinets de Gràcia de Barcelona, a favor de la diversitat i contra l'extrema dreta, representada per Vox. L'objectiu de la mobilització és la denuncia, de forma coordinada i unitària, de l'auge del feixisme, les polítiques racistes de barbàrie i els discursos d'odi que abonen el feixisme i la ultradreta.

L'alarmant pujada del partit d'extrema dreta, com Vox, se suma al creixement del feixisme arreu d'Europa i l'auge dels discursos d'odi a escala mundial. És per aquesta raó que s'està organitzant diverses movilitzacions del 16 al 23 de març, en torn al Dia de les Nacions Unides contra l'antiracisme, per fer campanya contra Vox i les seves idees a tot arreu. 

La manifestació #23MStopVOX forma part de la mobilització "Un món contra el racisme i el feixisme" convocada per moviments unitaris d'arreu del planeta, d'entre ells la CUP, Òmnium Cultural, l'ANC i ERC. Aquesta és la primera acció contundent per iniciar la campanya contra l'extrema dreta que es durà a terme fins passades les eleccions. Unitat contra el feixisme i el racisme insta a la mobilització massiva, ja que exposa que "ens hem d'unir ara que tenim possibilitat d'aturar-los, hem de fer que Vox sigui història". 

L'organització convocant denuncia mala gestió en matèria migratòria: devolucions a la frontera del sud, vulneració dels drets dels refugiats, morts al Mediterrani, islamofòbia als mitjans, identificacions per perfil ètnic o les persecucions policials... Alhora denuncia que s'està vivint un augment de la LGTVIfòbia i del masclisme. 

Assegura que el nacionalisme ultra només planteja "el retorn a la Una, Grande y Libre del franquisme". Tot això evidencia -apunta- el que es venia anunciant feia temps: el creixement de l'extrema dreta i del racisme és una realitat i cal fer-hi front.

A la manifestació s'han adherit molts partits polítics, amb un suport molt ampli per part de partits d'esquerres, tot i que l'esdeveniment pretén una amplia participació i per això convida a qualsevol partit que sigui progressista.

Amb la plataforma worldagainstracism.org, es proposa lluitar de forma conjunta i global contra una extrema dreta que, malgrat tingui una expressió peculiar a cada país o regió, també s'està organitzant internacionalment i comparteix trets comuns. 

L'extrema dreta de Vox

El principal problema és que "Vox té via lliure i que esta actuant com a imán de tots aquells qui toquen l'extrema dreta. Els qui són feixistes es veuen representats, i això provoca l'augment d'agressions feixistes", denuncien des de l'organització. 

El racisme és un element clau del seu programa. Proposen l'expulsió massiva de persones estrangeres. "Parlem de gent dels nostres barris, persones amb les que treballem i convivim al camp, fàbriques, escoles, hospitales, etc. En criminalitzar la gent migrada, Vox intenta desviar l'atenció dels qui sí que tenen la culpa de la manca de treball, habitatge i serveis socials", asseguren. 

Al mateix temps, Vox proposa la derogació immediata de la Llei de Memòria Històrica per eliminar l'oportunitat de prohibir l'enaltiment del franquisme i d'exhumar les seves víctimes de les fosses comunes.