1 de 10

Vallter 2000 i Vall de Núria, la millor opció per iniciar-se a l'esquí de muntanya

Les estacions del Ripollès ofereixen itineraris, batejos en aquest disciplina i descomptes en el cremallera als esquiadors de muntanya

Des de Vallter surten set itineraris d'esquí de muntanya. | Josep Maria Montaner.
per Arnau Urgell i Vidal, Vall de Núria | 15 de març de 2019 a les 15:50 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de març de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
L'esquí de muntanya és una modalitat que no requereix zones preparades ni senyalades i que té com a objectiu fer l'ascensió i el descens d'un pic, una travessa o una excursió. Té el seu origen als Alps a principis del segle XX i ràpidament van començar les primeres competicions, inicialment vinculades a les patrulles militars. De fet, va arribar a ser esport olímpic el 1918 i esport de demostració als Jocs del 1929, 1936 i 1948.

A partir de la dècada dels 20 del segle passat van començar les primeres competicions civils. A Catalunya, de fet, la travessa Puig d’Alp-Puigllançada va representar l'any 1927 l'inici de la competició a la Cerdanya. Algunes de les competicions han esdevingut autèntics clàssics de l'especialitat com la Núria-Puigmal-Núria –aquest diumenge se'n celebra la 49a edició-, la Cursa Bassiero al Pallars Sobirà o el Ral·li del CEC que amb 61 edicions és la més longeva a casa nostra.

Actualment, la Federació d'Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) organitza un extens calendari de proves que inclou les copes i campionats de les diverses modalitats –verticals, individual, esprint i equips- així com també curses open i populars.

Vallter 2000 i Vall de Núria són una ubicació ideal tant per fer els primers metres d'aquesta disciplina com per fer sortides de tots els nivells

De fet, més enllà de la competició, la pràctica d'esquí de muntanya s'ha popularitzat molt els darrers anys vinculat a la popularització d'altres esports i pràctiques com el trail running. Les estacions de Vallter 2000 i Vall de Núria, al Ripollès, són una ubicació ideal tant per fer els primers metres d'aquesta disciplina com per fer sortides de tots els nivells.
 

Núria és un bon punt per iniciar-se en l'esquí de muntanya. Foto: Josep Maria Montaner


Començar des de Vallter i Vall de Núria

Per què escollir Vallter 2000 i Vall de Núria com a punt base de les sortides amb esquí de muntanya? La primera raó és per les facilitat d'accés, a poc més d'una hora i mitja de Barcelona i sense peatges. “L'orografia del Pirineu Oriental fa que sigui un bon indret per iniciar-se a l'esquí de muntanya”, explica Oriol Mestre, tècnic d'alta muntanya i gerent de l'empresa Oxineu-Guies de Muntanya. “El terreny més o menys amable permet fer sortides a cims com Puigmal, Noucreus, Segre, Bastiments, Bacivers, Pic de la Dona... sense masses complicacions”, afegeix.

“El cremallera et permet arribar amb total comoditat a la cota 2.000”, destaca David Codony, responsable d'esdeveniments de Vall de Núria. De fet, els esquiadors de muntanya poden gaudir d'un descompte del 20% en el preu del bitllet si agafen el primer tren de la jornada.

Vallter 2000 disposa de set itineraris d'esquí de muntanya des del pàrquing i a Núria els esquiadors de muntanya tenen un descompte del 20% en el primer cremallera

Codony recomana pels principiants l'ascens al Noucreus: “Ressegueix fàcilment la vall i una pala al final per donar-li un toc alpí”. El Puigmal, afegeix, “és garantia de satisfacció amb les perfectes vistes de dalt al cim i  amb un descens molt variat, entre les pales somitals, els tubs intermitjos o el bosquet final”. “Sobretot, cal vigilar al forat de l’Embut on a vegades pot estar cobert només per un petit tap de neu”, adverteix.

En el cas de l'estació de la Vall de Camprodon s'han senyalitzat set itineraris amb inici al pàrquing de la cota 1910 al llarg de tota la zona d’Ulldeter fins la cota 2550 de l’estació i on es pot continuar cap el Gra de Fajol i Bastiments o fer la tradicional travessa cap a Núria.

En ambdós casos una de les activitats són els denominats batejos, per tal d'iniciar-se a la disciplina. A Vall de Núria els ofereix Oxineu mentre que a Vallter van a càrrec de Guies Nord Sud. L'objectiu és transmetre en un matí els coneixements bàsics tant a nivell de material, com de tècnica com el protocol de rescat en allaus. A més, aquestes empreses ofereixen diverses sortides guiades per tal d'acabar d'assolir el nivell abans de volar sol per les muntanyes del Pirineu del Ripollès.

En aquest sentit, també es poden fer travesses més llargues i exigents físicament com la tradicional Núria-Vallter o accedir cap a les valls nord-catalanes de Carançà, la Valleta Seca o Coma Mitjana. Oriol Mestre destaca que els esquiadors amb major nivell també poden practicar activitats més relacionades amb l'esquí-alpinisme en què es requereix l'ús de grampons, piolet i cordes com les canals del Pic de l'Infern, Pic Rodó, Pic del Racó, Roc del Boc, entre altres.

Oriol Mestre, gerent d'Oxineu. Foto: Pep Ubach/Corriolsdellum


Oriol Mestre: “L'esquí de muntanya és un esport que exigeix una autosuperació constant”
El gerent de l'empresa de guiatges Oxineu de Vall de Núria explica quines aptituds són necessàries per iniciar-se en aquesta disciplina

- Què té l'esquí de muntanya que enganxi?

- L'esquí de muntanya és un esport molt complert en tots els sentits. Permet conèixer l'entorn d'una forma pràctica, còmode i d'una manera més ràpida que amb altres mitjans com ara les raquetes o els grampons. És per això que molts practicants d'altres esports de muntanya, com l'alpinisme o l'escalada en gel, s'hi acaben aficionant, ja que les aproximacions amb esquis són més agraïdes. - És una disciplina que permet augmentar la dificultat progressivament... - Sí, és un esport que exigeix una autosuperació constant, ja sigui pel nivell físic que mica en mica es va adquirint, com el nivell tècnic. La tècnica d'ascens i descens es pot arribar a treballar molt. Crec que aquesta “exigència” d'aquests com d'altres esports, és el què atrau als esportistes que un dia van decidir provar-lo.

- Quines aptituds o coneixements ha de tenir algú per iniciar-se a l'esquí de muntanya?

- Per iniciar-se a l'equí de muntanya el més important és tenir un bon nivell d'esquí alpí com per exemple poder baixar pistes negres amb comoditat. Pel contrari, tot i que l'ascens amb esquís pugui ser més o menys senzill, no gaudirem la baixada; fins al punt de poder ser lesiu. Una vegada es té el nivell tècnic de baixada adquirit, tota la resta es tracta de fer metres i hores sobre els esquis per cada cop adquirir més comoditat i seguretat en tots els terrenys. 

- Conèixer les condicions de la muntanya és clau...

- El coneixement de l'entorn, els riscos i el material de seguretat són molt importants. En cap cas es pot sortir a la muntanya hivernal sense conèixer i dominar aspectes com les autodetencions en cas de caiguda, saber reconèixer el terreny d'allaus, traçar itineraris segurs, dominar el protocol de rescat en cas d'allaus, així com practicar de forma continuada amb el DVA (Dispositiu de Victimes d'Allau), la pala i la sonda.

- En què consisteix el bateig d'esquí de muntanya?

- Des d'Oxineu es realitza un bateig d'esquí de muntanya de quatre hores de durada. Amb aquest temps es pretén transmetre els coneixements més bàsics de l'esquí de muntanya: introducció al material, tècnica de lliscament, clavat de bastó, voltes progressives, voltes maria, baixar amb pells, transicions i protocol de rescat en allaus. No obstant recomanem que després de fer aquesta breu introducció, es realitzi alguna sortida amb guia per acabar de retenir aquests coneixements.

 

Participació