L'Estat porta al jutjat l'Ajuntament de Maià de Montcal per reprovar el rei

Junt als consistoris de Sant Julià de Ramis, Bolvir, Riudellots de la Selva, Torroella de Montgrí, Pont de Molins, Vilabertran i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà

Felip VI durant la seva intervenció el 3 d'octubre de 2017.
Felip VI durant la seva intervenció el 3 d'octubre de 2017. | Casa Real.
Redacció
15 de març del 2019
Actualitzat a les 11:21h
L'Estat espanyol ha portat al jutjat nou ajuntaments gironins i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà per haver aprovat una moció de suport a la resolució del Parlament que reprovava la posició del rei Felip VI, "la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials el 1r d'octubre del 2017". L'escrit també refermava el "compromís" amb els valors republicans i apostava per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

L'Administració de l'Estat ha interposat un contenciós administratiu contra els acords aprovats pels consistoris de Maià de Montcal (Garrotxa), Bolvir (Cerdanya), Sant Julià de Ramis, Sant Gregori, Llambilles (Gironès), Riudellots de la Selva (Selva), Torroella de Montgrí (Baix Empordà) i Pont de Molins, Vilabertran (Alt Empordà) i el Consell Comarcal de l'Alt Empordà. L'objectiu és aconseguir que s'anul·lin els acords de ple. El jutjat ha admès a tràmit el recurs i dóna vint dies als ajuntaments per trametre l'expedient administratiu.

En concret, la moció aprovada donava suport explícit al punt número 2 de la resolució que rebutjava i condemnava el posicionament de Felip VI, "la seva intervenció en el conflicte català i la seva justificació de la violència exercida pels cossos policials"el primer d'octubre de 2017, refermava el compromís amb "els valors republicans" i apostava per "l'abolició d'una institució caduca i antidemocràtica com la monarquia".

La moció també donava suport al punt que instava totes les institucions de l'Estat a garantir la convivència, la cohesió social i "la lliure expressió de la pluralitat política a l'Estat". Per això, reprovava "els actes repressius contra la ciutadania" i condemnava "les amenaces d'aplicació de l'article 155 de la Constitució, la il·legalització de partits polítics, la judicialització de la política i la violència exercida contra els drets fonamentals".

"No ens faran callar"

El batlle de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, ha assegurat a través de les xarxes socials que no els faran "callar" ni tampoc "oblidar". Puigtió recorda que la moció es va aprovar el mes de novembre de l'any passat per "unanimitat" per "estar al costat de la Generalitat" i diu que ho tornarien a fer avui mateix, "si cal". "Després del que es va viure a Sant Julià de Ramis, anirem a defensar-ho on calgui", ha insistit.