La Garrotxa es la comarca on més alumnes fan l'assignatura de religió

Mentre continua el descens arreu de les comarques gironines, el Bisbat desvincula la minva dels casos d'abusos

El bisbe de Girona a l'Aplec de l'Esperit d'aquest estiu amb els joves.
El bisbe de Girona a l'Aplec de l'Esperit d'aquest estiu amb els joves. | @bisbatgirona.
Redacció
12 de març del 2019
Actualitzat a les 10:39h
Als centres públics de la diòcesi de Girona, la Garrotxa és la comarca on més alumnes fan l'assignatura de religió (22,37% del total). La segueixen l'Alt Empordà (16,44%), el Gironès (15,98%), la Selva ( 14,56%), el Pla de l'Estany (13,64%); el Baix Empordà (12,88%) i el Maresme (9,71%). De fet, el nombre d'alumnes gironins que fan classes de religió continua anant a la baixa i aquest curs, n'hi ha 33.811 que estudien l'assignatura –un 0,67% menys que l'any passat–, comptant-hi tant els centres públics com les escoles cristianes de la diòcesi.

Tot i que el delegat episcopal d'Ensenyament, Pere Micaló, no veu les xifres com a "preocupants" sí que lamenta que entre els pares es confon allò que es fa a classe amb la catequesi, que es fa "a les parròquies". Micaló també desvincula els descens dels casos de pederàstia i abusos que s'han conegut dins l'Església, perquè si això fos així, la davallada d'alumnat hauria estat molt més gran. Per últim, des del Bisbat de Girona reconeixen que tenen dificultats per a trobar professors de religió a secundària.

Micaló, però, sí que insisteix que encara hi ha pares que confonen l'assignatura de religió amb la catequesi. "Quan els pares desconeixen què es fa a classe, sovint es confon amb allò que es fa a les parròquies", ha dit el delegat episcopal d'Ensenyament. "Jo no diria que les famílies, en general, són anti classes de religió, sinó que són indiferents", assegura Micaló.

Petició a Ensenyament

De tots els alumnes gironins que estudien religió, 14.224 ho fan en centres públics i els 19.587 restants en escoles cristianes. El Bisbat de Girona subratlla que, malgrat aquest lleuger descens d'un curs a l'altre, a nivell global les dades de la diòcesi de Girona se situen per damunt de la mitjana del conjunt de totes les catalanes. I que, a més, aquest 2018-2019 hi ha 293 estudiants més d'ESO que s'han matriculat a religió.

Pere Micaló, però, admet també que tenen dificultats per a trobar professors de secundària. Actualment hi ha 171 mestres de religió a les escoles i instituts públics de Girona, a banda dels de les escoles cristianes. El Bisbat diu que els costa trobar substituts quan hi ha baixes, i per això han demanat a Ensenyament poder contractar mestres que fan estudis religiosos, encara que no hagin acabat la formació.

"Continuem fent la petició al Departament de poder proposar professors sense tenir tota la titulació; això sí, amb el compromís que l'acabin amb el temps determinat que marqui Ensenyament i que, com a mínim, tinguin una tercera part dels estudis fets", concreta el delegat episcopal d'Ensenyament.

Públics i religiosos

Pel que fa exclusivament als centres públics de les comarques gironines, aquest curs 2018-2019 hi ha 9.088 alumnes (23,42%) que cursen l'assignatura de religió a l'etapa d'educació primària. A l'ESO, l'han escollida 4.624 alumnes (18,49%), seguit d'educació infantil amb 423 alumnes (2,49%) i batxillerat, on l'han triada 89 alumnes (1,22%). Dels 171 professors de religió que hi ha, 116 han impartit l'assignatura a infantil i primària, i els 55 restants, a l'ESO i batxillerat.

A nivell global, entre centres públics i escoles cristianes, l'etapa d'educació primària (6 a 12 anys) és la que concentra un major nombre d'inscrits a l’assignatura de religió catòlica, amb 18.140 alumnes (xifra que representa el 37,84% del total de l'alumnat). Pel que fa a l'ESO (12 a 16 anys), el nombre total d'inscrits és de 10.878 alumnes, que equival al 34,76% de l'alumnat.