La piscina municipal coberta d'Olot podria ser una realitat l'any 2021

El batlle, Josep M. Corominas, el primer tinent de batlle, Pep Berga, i el regidor d’Olot en Comú, Xavier Garcia, presenten l'estudi tècnic que es va encarregar per al nou equipament

Corominas, Garcia, Berga i Roca en la presentació del projecte.
Corominas, Garcia, Berga i Roca en la presentació del projecte. | Xavier Borràs.
05 de març del 2019
Actualitzat a les 9:11h
El projecte de la que serà la nova i primera piscina municipal coberta de la ciutat d'Olot –que es bastirà al mateix indret on hi ha l'actual, a l'avinguda de Sant Jordi–, ha estat presentat aquest dilluns a la tarda pel batlle Josep M. Corominas, el primer tinent de batlle, Pep Berga, la regidora Mar Roca i el regidor d’Olot en Comú (OeC), Xavier Garcia. L'estudi, elaborat pels propis tècnics municipals, contempla la reforma i l'ampliació de les instal·lacions actuals i preveu que la piscina climatitzada s'instal·li a l’espai de l’actual edifici de serveis.

Segons Pep Berga, el cost aproximat de l'obra –que s'iniciaria l'any que ve– seria d'uns 3 milions d'euros, finançats totalment per l'Ajuntament, i hauria d'estar enllestida l'any 2021, amb què la responsabilitat de tirar-la endavant recaurà en l'equip de govern que sorgeixi de les pròximes eleccions municipals, amb el benentès que la partida de 75.000 euros que es va assignar al pressupost d’aquest any per a la piscina coberta s'ha destinat a altres partides després que Olot en Comú donés suport a l'equip de govern per a aprovar els comptes d'enguany.
 

L'actual edifici d'entrada serà modificat per encabir-hi dues piscines, vestuaris i altres serveis. Foto: Xavier Borràs.


De fet, la presència del regidor d'OeC, Xavier Garcia Zabal, s'entén, també, si es té en compte que ja l'any 2015 va presentar a l'Ajuntament vora 2.000 signatures, majoritàriament de dones, en què es reclamava una piscina climatitzada. Tal com ha expressat en la presentació del projecte Xavier Garcia, "Olot és una de les poques capitals de comarca que no tenen una piscina coberta municipal".

El batlle d'Olot, Josep M. Corominas, va destacar que el nou equipament respon a la demanda expressada pels usuaris de les instal·lacions actuals de poder disposar d’un equipament municipal de piscina climatitzada que en permeti l’ús durant els 365 dies de l’any, i no solament durant els dos mesos d'estiu com fins ara, una infrautilització que té uns costos de manteniment elevats durant tot l'any.
 
Com serà la nova piscina municipal climatitzada?

De resultes del treball dels tècnics municipals, la proposta que es contempla per a la futura piscina municipal coberta d’Olot preveu la reforma i ampliació de les instal·lacions actuals. En concret, i després d’analitzar diferents ubicacions i sistemes de climatització, s’opta per situar la piscina coberta a l’espai que actualment ocupa l’edifici de serveis que servei d’accés a les instal.lacions, des de l’avinguda Sant Jordi.
 

Imatge renderitzada de la futura piscina municipal climatitzada. Foto: @olotuit.

L’estudi per a la futura piscina municipal coberta d’Olot inclou les actuacions següents:
  • la millora de les piscines exteriors esportiva i lúdica
  • la supressió de les piscines exteriors d’ensenyament i d’iniciació, que queda incorporada a la proposta interior
  • la demolició de la coberta lleugera actual i de l’edifici existent d’infermeria
  • la rehabilitació de la zona exterior de vestidors
  • la demolició parcial de l’edifici actual de vestíbul, administració, bar i gimnàs per aixecar-hi una nova construcció de 2.375 m2 repartits en tres plantes (soterrani, planta baixa i planta primera) on s’hi trobaria una piscina de 20x10m. i una altra de 6x10m., a més de vestidors, sales d’activitats i serveis complementaris.
L’actual Piscina Municipal d’Olot es va inaugurar l’any 2002. Compta amb quatre piscines exteriors (esportiva, ensenyament, lúdica i iniciació), una zona de platja i gespa, una zona esportiva, un bar d’estiu, vestidors, recepció i dues sales polivalents. L’Institut Municipal d’Esports i Lleure d’Olot s’encarrega de la gestió de les instal·lacions, que obren la temporada el cap de setmana de juny abans de la festivitat de Sant Joan i finalitza abans de les Festes del Tura.

Durant aquests mesos i segons dades de l’Institut Municipal d’Esports i Lleure, la piscina municipal té uns 49.000 usos. Les persones que tenen abonaments representen prop de la meitat dels accessos a les instal·lacions. La resta corresponen a grups que participen d’activitats organitzes a la piscina com l’Estiu Riu o que en fan ús coincidint amb alguna altra programació i a usuaris que en gaudeixen de forma puntual.
 

La piscina en primer terme desapareixeria per a situar-hi tota la nova maquinària. Foto: Xavier Borràs.


En el Pla de Govern Olot 2015-2019 ja s’incloïa com a prioritat l’elaboració d’un projecte integral per a determinar la viabilitat i el model d’instal·lació d’una piscina municipal coberta. Durant aquest mandat, doncs, s’ha està treballant en la proposta tècnica per a la construcció i posada en marxa d’una piscina municipal climatitzada a la ciutat.
 
L’estudi, elaborat pels serveis tècnics municipals, s’ha fet a partir de consultes a tècnics especialitzats en la construcció i gestió d’instal·lacions esportives. També ha tingut en compte la proposta de viabilitat, fet igualment des dels serveis tècnics municipals, i que ha servit per aprofundir en el coneixement i avaluació del rendiment de les instal·lacions esportives amb piscina coberta a Catalunya, com a primer pas per a la planificació del nou equipament esportiu a Olot i com a referent per aconseguir la millora de la gestió a partir d’instal·lacions de característiques similars.

 
Arxivat a