16 de març: 1a Jornada d’Estudi sobre el Maquis i la Resistència Antifranquista a Can Trona

Tindrà lloc el dissabte 16 de març amb l’objectiu de fer memòria i poder concretar a la Garrotxa un centre permanent d'interpretació dels maquisards i de la lluita antifranquista

Francesc Serrat, «Cisquet», a Tolosa de Llenguadoc el 1944, a la dreta del tot.
Francesc Serrat, «Cisquet», a Tolosa de Llenguadoc el 1944, a la dreta del tot. | Família Serrat.
04 de març del 2019
Actualitzat a les 11:43h
El pròxim dissabte, 16 de març estàvem preparant, el PEHOC –juntament amb d’altres entitats, agrupades en l’anomenat Projecte Cisquet, i amb el suport de diverses institucions–, organitza la 1a Jornada d’Estudi sobre el Maquis i la Resistència Antifranquista al Centre de Cultura i Natura de Can Trona, a la Vall d’en Bas.

Finalment, l’objectiu d’aquesta Jornada no és altre que sembrar la llavor per a futures Jornades i sumar esforços per a poder concretar, a la comarca de la Garrotxa, un centre permanent d'interpretació del maquis i de la lluita antifranquista, ens que no existeix encara enlloc i que es pretén que es consolidi i esdevingui un referent obligatori per a tots els estudiosos d’aquest aspecte transcendent de la nostra història més recent.

La Jornada segueix el fil dels actes de recuperació de la memòria històrica que ja s'han realitzat aquests darrers mesos en memòria de Francesc Serrat, Cisquet, el maquis olotí que, a pesar de la seva joventut i de la seva mort, a mans dels feixistes franquistes el febrer del 1946, es va convertir en un referent de la lluita dels valors republicans i democràtics.

El preu de la inscripció a aquesta jornada és de 30€ per als socis del PEHOC i de 35€ per al públic general. Les inscripcions es poden realitzar a través del següent formulari en línia.

 

Programa d'actes de la jornada sobre el maquis a Can Trona Foto: PEHOC.


En el programa  trobareu tota la informació relativa a l’organització i a la composició de les tres taules rodones, amb debat i presentació final de conclusions. Tres taules moderades i que compten amb la participació d’alguns dels millors experts en aquest àmbit de la recerca històrica:
  • A la primera taula, per tal de delimitar la Història del maquis i de la resistència armada antifranquista, intervenen Raül González Devís, doctor en Història (autor dels llibres Maquis i masovers. Entre la resistència, la supervivència i el terror, considerat un referent per l’estudi del maquis i Tragèdies silenciades. Repressió franquista i maquis a les comarques del nord del País Valencià); el catedràtic Josep Sánchez Cervelló (coordinador del llibre El maquis. El puño que golpeó al franquismo); Enric Cama, moderador, professor i membre de l’Associació Catalana d’exPresos Polítics.
  • A la segona taula, sobre el Poder, la violència i la resistència, es compta amb la presència de David Alegre, doctor en Història (i coeditor de la Revista Universitària de Història Militar), de l’investigador de les terres de ponent Lluís Colomés, i de Francesc Vilanova, doctor en Història, director de l’Arxiu de la Fundació Carles Pi-Sunyer i membre del Centre d’Estudis sobre Dictadures ii Democràcies de la UAB.   
  • I una tercera taula sobre Els maquis a la ficció: cinema i guia bibliogràfica, en que intervenen Ferran Sánchez Agustí, autor de desenes de llibres sobre el maquis i de guions per a documentals de TV; Juan Bernardo Moreno, expert investigador del maquis arreu de l’Estat espanyol i responsable de la secció Cine y guerrilla del web de la Gavilla Verda, responsable de les Jornades sobre el maquis a Santa Cruz de Moya (Conca); i Marc Planagumà, moderador, director del documental sobre Francesc Serrat, Cisquet.
La Jornada, que s'iniciarà les 9 del matí a Can Trona, es clourà a les 18:15 h amb la presentació del llibre Cisquet, un maqui olotí, editat per l’Associació Catalana d’exPresos Polítics i, mitja hora després, la projecció del documental la Marcha de los 100 días en el qual col·labora Juan Bernardo Moreno, participant de la tercera taula.

Igualment, cal destacar la col·laboració de diferents entitats vinculades a l’activitat guerrillera antifranquista, com la Gavilla Verde (Santa Cruz de Moya), l’Associació d’exGuerrillers de Catalunya, l’Amical d’Antics Guerrillers Espanyols a França (FFI). També del Llegat Josep Canal Alberola i dels Ajuntaments de la Vall d’en Bas i d’Olot, de l’Institut Ramon Muntaner i de la Diputació de Girona.
 

Cartell de la jornada sobre el maquis a Can Trona. Foto: PEHOC.

Arxivat a