S'aprova la modificació del Pla d'usos del Firal amb el consens de tothom

Entre d'altres novetats s'hi podrà fer 2 espectacles anuals fins a les tres de la matinada, les activitats que incloguin àpats es faran al Firalet, s'editarà una programació anual i es controlarà el soroll

El Firal d'Olot al passeig de l'Escultor Miquel Blay.
El Firal d'Olot al passeig de l'Escultor Miquel Blay. | Xavier Borràs.
01 de març del 2019
Actualitzat a les 7:55h
El  ple de l'Ajuntament d'Olot d'aquest dijous darrer del mes de febrer, ha aprovat per unanimitat algunes modificacions del Pla d'usos dels espais públics del Firal i els espais adjacents, que han comptat, prèviament, amb el consens de l'Associació de Veïns i de la Comissió de Festes, després que des del mes de novembre l'equip de govern municipal iniciés un seguit de reunions amb les dotze colles de festes que hi van col·laborar.

El passeig d’en Blay és un espai cèntric i emblemàtic de la ciutat. Amb la pretensió de compatibilitzant els interessos dels diversos sectors de la ciutadania que conviuen al Firal i espais adjacents (passeig Ramon Guillamet, Firal petit, plaça de l’1 d’octubre, zona del Puig del Roser i passatge Colon) i aprofitant els canvis que s’han produït a partir de la seva remodelació, el ple ha aprovat unes noves normes per a garantir-ne l'ús públic, tot respectant els drets dels veïns i la convivència ciutadana.

Aquestes noves normes substituiran les aprovades, també, per unanimitat, al ple del 29 de gener de 2015.

Els principals canvis introduïts

D'entre els canvis acordats cal destacar-ne:

— Les activitats musicals que es realitzin al Firal i espais adjacents (concerts, espectacles i similars) tindran limitació horària i limitació de decibels (segons la normativa vigent), havent de finalitzar com a màxim a les 24.00 hores. Excepcionalment es podran autoritzar dos (2) concerts a l’any, un preferentment per Sant Joan o dates properes, amb un horari de finalització posterior a les 24.00 hores. L’hora màxima de finalització serà les 3:00 hores de la matinada.

— Aquelles activats culturals i socials que incloguin àpats populars en general (esmorzars, dinars, berenars, sopars...) no podran cuinar a la zona del Firal (espai central). A la resta d’espais adjacents es permetrà cuinar, sempre prèvia autorització de l’Ajuntament i acceptant per part de l’organitzador les condicions que s’acordin (horaris, neteja, fiança...). Es vetllarà perquè aquest nombre d’àpats no sigui superior a un (1) mensual i que compleixin les condicions horàries i de molèsties establertes en aquest pla d’usos.

— Des de l’Ajuntament d’Olot es regularà el nivell de decibels d’aquestes activitats musicals, d’acord amb la normativa vigent (Ordenança de sorolls i vibracions). Totes les autoritzacions de l’Ajuntament a la via pública que puguin generar sorolls hauran de respectar el límits de sorolls previstos a les ordenances municipals.

— L’Ajuntament aprovarà a principis de cada any una programació amb les activitats previstes durant l’any al Firal i espais adjacents, a fi i efecte de poder repartir- les de forma proporcionada al calendari. Igualment, aquesta informació s’enviarà als veïns del Firal i espais adjacents pel seu coneixement. La programació nocturna s’enviarà, com a mínim, amb tres mesos d’antelació. No obstant, quant no hagi estat possible incorporar alguna activitat a la programació anual s’hi podrà incloure, amb una informació prèvia als veïns de dos mesos.

Des de l'Ajuntament també es promourà, d'una banda, que les activitats es facin en les diferents i múltiples places de la ciutat –i no exclusivament al Firal– i que les activitats s'adaptin als horaris europeus en la línia de la reforma horària que es debat actualment arreu.

 
Arxivat a