VÍDEO Espai Cràter no tria cap arquitecte de la Garrotxa per al nou centre dels volcans d'Olot

A finals de març el jurat farà conèixer el guanyador d'entre els 3 equips actualment seleccionats i a mitjan juliol ja es disposaria del projecte arquitectònic

Pep Berga, Josep M. Corominas i Xevi Collell durant la presentació.
Pep Berga, Josep M. Corominas i Xevi Collell durant la presentació. | Xavier Borràs.
23 de febrer del 2019
Actualitzat a la 13:12h

Espai Cràter continua la cursa per tirar endavant, ara amb la tria de tres equips d'arquitectes finalistes, tal com van fer saber aquest divendres en seu municipal el batlle, Josep Maria Corominas, el primer tinent d’alcalde, Pep Berga, i Xevi Collell, coordinador d’Espai Cràter –que fins fa ben poc dirigia Cal Trona a la Vall d'en Bas.

Cap entrebanc no frena l'equip de govern municipal per a tirar endavant aquests centre dels volcans d'Olot, que vol ser un referent europeu, per no dir mundial de: ni el fet que cap dels arquitectes triats sigui de la Garrotxa (amb equips de gran prestigi) o que, de fet i de dret, el passat mes de novembre s'aprovessin els pressupostos municipals d'enguany gràcies a l'abstenció d'ERC a canvi que se'n retiressin les partides econòmiques que s'hi volien destinar.
 

El primer tinent de batlle de l'Ajuntament d'Olot, Pep Berga. Foto: Xavier Borràs.


El batlle de la ciutat insisteix que la màquina del Cràter no s'atura perquè "al final hi haurà consens" –de fet, ja n'han aconseguit bastant, inclosos els vulcanòlegs, segons Xevi Collel– i que, en tot cas, ja tenen aprovat el 50% del finançament (fons del FEDER i de la Diputació de Girona), a l'espera de les aportacions promeses pels departaments de Territori i Sostenibilitat i d'Empresa i Coneixement. Corominas també va avançar que la Torre Castany, on actualment hi ha el Museu dels Volcans, al Parc Nou, podria esdevenir un nou centre d'interpretació del Parc Natural de la Zona volcànica de la Garrotxa. També –però va dir que no era moment de parlar-ne–, va manifestar la possibilitat que la plaça de toros d'Olot sofrís algun tipus de remodelació per a incorporar-se al nou Centre dels Volcans.

I Pep Berga va tenir un recordatori molt especial per a Meritxell Borràs –actualment sotmesa a judici pels tribunals espanyols-, ja que va ser en raó del seu càrrec legítim com a consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, quan el 23 de febrer de 2017, just ara fa dos anys, va anunciar una aportació del Govern de fins a 2 MEUR per a l'Espai Crpàter.

Els tres equips d'arquitectes que passen a la fase final

El fet és que els de Calderon Folch Studio-AV62; Fuses-Viader i Toni Baena Casamor són els equips finalistes en el procés per a la redacció del projecte d’Espai Cràter. Tal com especificaven les bases del concurs, cada d’equip d’arquitectes havia d’incorporar un especialista en museografia per a elaborar el projecte arquitectònic i museogràfic del nou equipament. El jurat format per representants del Col·legi d’Arquitectes, del Parc Natural de la Zona Volcànica i de l’Ajuntament d’Olot ha triat les propostes finalistes entre les 14 que es van presentar al concurs. L’experiència dels equips d’arquitectes i dels museògrafs en obra projectada i construïda en edificis públics, la qualitat arquitectònica de la proposa i l’adequació a l’entorn urbà han estat els criteris de valoració del jurat per escollir els tres equips.

Calderon-Folch Studio és una firma d'arquitectura de Barcelona,  fundada l'any 2000 per Pilar Calderon i Marc Folch. Han estat guardonats amb els Premis Internacionals d'Arquitectes Espanyols -Joves Arquitectes a l'Exterior per l'Associació d'Arquitectes Espanyols CSCAE, el Premi Nacional de Construcció en Bosc-Coup de Coeur de l'Association des Maires de France i el 2004 i 2012 el Premi AJAC per a Joves Arquitectes de l'Associació Catalana d'Arquitectes. També, han estat nominats al Premi d'Arquitectura Contemporània de la Unió Europea-Mies van der Rohe 2015. Entre les seves obres destaca el Museu Arqueològic de la Vila Ibèrica de Ca N’Olivé. L’equip d’arquitectes es va plantejar, des d’un inici, establir un diàleg actiu i compromès amb el lloc on es va implantar.
    
Fuses Viader, format per  Joan Fuses i Joan Maria Viader, van crear l’any 1980 aquest despatx d’arquitectura a la ciutat de Girona. Han estat finalistes l’any 2018 a la XIV Biennal Espanyola d’Arquitectura i Urbanisme i guanyadors de diferents edicions dels Premis d’Arquitectura de les comarques gironines. Per a la fase de valoració, van presentar l'Edifici de Recepció de Visitants de les Ruïnes d'Empúries del MAC. Aquest edifici ha estat finalista l’any 2016 dels Premis FAD.

Baena Casamor, de David Baena i Toni Casamor, van crear l’any 1991 BCQ, empresa especialitzada en arquitectura, paisatge i urbanisme. L'any 2015, BCQ va guanyar el Primer premi Ciutat de Barcelona i el Premi Catalunya Construcció per la Biblioteca de Sant Gervasi-Joan Maragall, i el 2013 van recollir el premi MIPIM per la planta de tractament d'aigües residuals del Maresme Nord. La biblioteca Sant Gervasi-Joan Maragall de Barcelona és un nou equipament plantejat com a edifici semi-soterrat, de manera que la seva coberta enjardinada i accessible al públic és, de fet, l’amplicació dels jardins de la Vil·la Florida.
 
Pep Berga: «Serà un equipament dinàmic, flexible, que ens permetrà conèixer el nostre patrimoni natural i cultural amb la tecnologia pròpia del segle XXI»

L’alcalde d’Olot Josep M. Corominas ha destacat a la presentació d’aquest matí “l’altíssim nivell dels arquitectes que s’han presentat al concurs per a Espai Cràter” i el primer tinent d’alcalde Pep Berga ha afegit que “serà un equipament dinàmic, flexible, que ens permetrà conèixer el nostre patrimoni natural i cultural amb la tecnologia pròpia del segle XXI. Serà, també, un espai de referència en l’àmbit educatiu”. Per la seva banda, el coordinador d’Espai Cràter Xevi Collell, ha assegurat que “a través d’universitats i centres de recerca s'aconseguirà atraure la investigació científica en el territori i transferir aquest coneixement a la ciutadania, a més d’esdevenir un agent de dinamització econòmica”.
 
A partir d’aquest divendres 22 de febrer, els tres equips tenen un mes per elaborar la seva proposta d’Espai Cràter. A finals de març, el jurat es tornarà a reunir per valorar els tres treballs i escollir-ne el guanyador. L’equip seleccionat serà l’encarregat de redactar el projecte executiu arquitectònic, el museogràfic i també s’encarregarà de la direcció d’obres del nou equipament (per un import de 160.000 euros).
 
A mitjan juliol, l’Ajuntament disposarà del projecte arquitectònic i museogràfic d’Espai Cràter i s’iniciaran els tràmits per contractar les obres i els continguts d’aquest nou Centre dels Volcans.
 

Xevi Collel, coordinador de l'Espai Cràter d'Olot. Foto: Xavier Borràs.


Procés de cocreació
 
El procés de cocreació servirà, segons Xevi Collel, per a enriquir el projecte de l’Espai Cràter. L’objectiu és que un grup de persones que formen part de la ciutadania, el tercer sector, les universitats, l’empresa i l’administració, pugui reflexionar sobre els usos i serveis, en el marc d’un projecte que ha de ser educatiu, cultural, científic i desenvolupament local.
 
Consistirà en la realització de 40 entrevistes a diferents persones. Dues sessions de dinamització per a treballar conjuntament sobre el projecte, i una sessió final per a capacitar un equip motor. Aquest equip serà l’encarregat de fer el seguiment de la proposta final.
 
Totes les dates del procés de cocreació i la informació d’Espai Cràter es poden trobar a la pàgina web. Mitjançant el correu electrònic espaicrater@olot.cat es poden fer arribar qualsevol consulta o dubte sobre el nou equipament de la ciutat.
 

La consellera Meritxell Borràs –actualment sotmesa als tribunals espanyols–, dalt del Montsacopa, amb el batlle MIa Corominas, en la visita que va fer a Olot el febrer de 2017. Foto: Martí Albesa.


El nou Centre dels Volcans
 
Situat als peus del volcà Montsacopa, Espai Cràter esdevindrà un nou espai d’interpretació del patrimoni natural i cultural de la Garrotxa. Serà l’evolució natural de l’actual Museu dels Volcans, que després de 30 anys de la seva inauguració a la Torre Castanys, rebrà un nou impuls amb una nova ubicació al centre de la ciutat. 
 
El seu relat expositiu se centrarà en explicar el fenomen volcànic així com l’evolució humana en aquest context. La població local serà qui decidirà les línies directrius del futur equipament, a més, es planteja d’entrada com un equipament de ciutat, que ajudi a donar respostes a les necessitats dels ciutadans. I també, que treballi per adequar el territori als Objectius de Desenvolupament Sostenible 2030 de les Nacions Unides.

Serà un espai que aposti per la recerca, i per tant, de benvinguda pels científics que visiten el nostre territori per a estudiar-lo i valorar-lo. I en la mateixa línia, pretén donar suport als grups de recerca de les universitats catalanes així com altres centres d’investigació. 
 
Tindrà la voluntat de treballar conjuntament amb diferents administracions i organismes de la comarca així com de la resta del país per donar continuïtat i un major impuls a tota la feina desenvolupada ja en aquesta línia. 
 
​En resum, l’Espai Cràter vol ser un centre de referència nacional i internacional en l’àmbit de la vulcanologia i el patrimoni natural. Amb continguts i recursos educatius de màxima qualitat adaptats a diferents públics: familiar, escolar, universitari, científico-professional... Vol fomentar les activitats per a la generació de vocacions científiques i tecnològiques en els més joves i promoure l’atracció del talent al territori. També aglutinar la marca Olot/Garrotxa a l’entorn del turisme de natura, la innovació i el desenvolupament sostenible.
 
Arxivat a