Turisme

Augmenta un 4,8% el nombre de visitants atesos per Turisme Olot

La procedència majoritària és de Catalunya, seguit de França, els Països Baixos i d'Espanya. El rècord d’atencions el 2018 en un únic dia va ser el dia 8 de desembre amb 493 atencions

per Xavier Borràs, Olot | 15 de febrer de 2019 a les 07:00 |
El regidor de Promoció Econòmica, Estanis Vayreda. | Martí Albesa.
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2019 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Durant el 2018, l’Oficina de Turisme d’Olot ha atès 25.311 persones. Representa un 4’8% d’increment en relació a l’any anterior (1.165 persones més que al 2017), amb què consolida la tendència a l’alça de persones que s'adrecen a les instal·lacions del carrer de Sant Rafel, segons les dades que s’han recollit des de l’Oficina aquests últims cinc anys i que ha fet públiques aquest dijous en seu municipal el regidor de Promoció Econòmica d’Olot, Estanis Vayreda.

Durant l'any 2018, tot i que l’agost es manté com el mes amb més atencions realitzades (5.461 persones, el que representa una mitjana de 180 usuaris al dia), l’augment més destacat es concentra a la tardor. Al setembre des de l’Oficina es van atendre 2.661 persones (840 més que l’any anterior), a l’octubre 2.236 (84 més) i al novembre 1.952 (650 més). Durant el desembre es van registrar 2.585 atencions (547 més que l’any) i un altre mes amb un increment important ha estat al març amb 1.667 consultes (452 més en relació al 2017).

 

Persones ateses durant 2018 a l'Oficina de Turisme. Foto: @turismeolot.


El rècord d’atencions en un únic dia s’ha tornat a produir durant el pont del mes de desembre. En concret el dia 8 de desembre amb 493 atencions entre l’Oficina de Turisme i el quiosc que s’havia situat davant de Sant Esteve.


La procedència del visitant de l’Oficina de Turisme d’Olot és majoritàriament de Catalunya (61’2%) i concretament de les comarques de Barcelona (61’7%). Pel que fa a turistes europeus, representen un 21’1%, i provenen sobretot de França -que un any més es manté en primera posició- seguit dels Països Baixos, una tendència que es va notar l’any passat i que segueix a l’alça. Al 2018 s’han fet 338 atencions més a persones procedents dels Països Baixos (1.103 en total) en relació al 2017 quan ja s’havia notat un augment. Regne Unit, Alemanya, Bèlgica, Països Nòrdics i Itàlia són (per aquest ordre) la resta de països d’origen de les persones de procedència europea ateses a l’Oficina de Turisme  durant el 2018.

El nombre de visitants de la resta de l’Estat és d’un 15%, unes xifres molt semblants als anys anteriors. Euskadi, Aragó, Navarra i Andalusia són els territoris dels que arriben més visitants a Olot.


Si ens fixem a la resta del món, Els visitants de Centre i Sud Amèrica i Estats Units es mantenen en primera i segona posició. Aquest any 2018 cal destacar l’augment en turistes del Canadà i d’Israel, si ho comparem amb les xifres de l’any anterior.
 
El públic local ha incrementat també la seva assistència a l'Oficina de Turisme i a la i-botiga, on la línia de productes de la faràndula olotina han tingut molta acceptació per part dels veïns d'Olot i comarca, amb l'expectació generada de tenir nous productes al llarg de l'any. Per part dels altres visitants, els productes artesanals de la Garrotxa han estat els més valorats.

El perfil de visitant atès a l’Oficina de Turisme d’Olot és una família (36’2%) o bé una parella (30’8%). També augmenten molt els grups que decideixen visitar la ciutat (22,7%). A part de persones que vénen amb amics també s’ha detectat un augment de grups d’estudiants interessats en RCR i la seva arquitectura. També s’ha tingut coneixement de grups de persones jubilats holandesos amb guia pròpia o bé altres col·lectius que passen per l’Oficina. Alguns d’ells vénen atrets per conèixer el Mercat d’Olot i després es dirigeixen a les instal·lacions del carrer Sant Rafel.

El principal motiu per adreçar-se a l’Oficina és per obtenir informació sobre com visitar els espais naturals (més 11.000 persones durant el 2018 una xifra que ja s’havia superat al 2017). Cada vegada, però, mostren més interès en prendre part de propostes culturals, al voltant de 7.000 persones. De fet, des de l’Oficina constaten un augment d’atencions vinculades a la celebració d’esdeveniments de ciutat com el MOT, Sismògraf, Festes del Tura, Lluèrnia, Orígens o Veus. També durant l’Olotx2. 

 

Participació