​El Sismògraf 2019 aposta pel present de les dones i la dansa contemporània

Olot i Barcelona acullen les presentacions d'un festival que també reivindica el talent mil·lennista i el binomi dansa-paisatge

Junyi Sun ha ofert, a Barcelona, un tast de la peça «Arn i Bruce Lee».
Junyi Sun ha ofert, a Barcelona, un tast de la peça «Arn i Bruce Lee». | Martí Albesa.
14 de febrer del 2019
Actualitzat a les 14:09h
L'onzena edició del festival de dansa Sismògraf 2019 se celebrarà del 25 al 29 d'abril a Olot. Aquest dimecres s'ha presentat per partida doble: primer, ben d'hora, a Olot (al Museu dels Volcans), i a mig matí a Barcelona (al gimnàs No Limits Sport Center). El Sismògraf reivindica el "present present" –en paraules de Tena Busquets, directora del festival–, amb un esguard a la tradició per a bastir la contemporaneïtat, l'ara i aquí, i que enguany es mourà amb dues claus: la presència femenina i el talent emergent dels intèrprets i coreògrafs mil·lennistes (nascuts als volts dels anys noranta).

En els actes de presentació hi han participat, a més de Busquets; a Olot Carme Renedo, delegada del Departament de Cultura a Girona; Josep M. Corominas, batlle d'Olot i electe de la Diputació de Girona, i Pep Berga, regidor de Cultura i primer tinent d'alcalde a  l'Ajuntament d'Olot; i, a Barcelona, Busquets i Berga, als quals s'ha afegit Miquel Curanta,  director de l'Institut Català de les Empreses Culturals (ICEC). A la capital catalana, tanmateix, han pogut gaudir d'un primer tast de dansa amb l'actuació en un quadrilàter del gimnàs del ballarí Junyi Sun –fundador de la Kernel Dance Theatre–, que ha ofert una pinzellada d'Arn i Bruce Lee, una peça en procés de creació.
 

Berga, Renedo, Busquets i Corominas a la presentació del Sismògraf al Parc Nou d'Olot. Foto: Xavier Borràs.


El festival, que continua apostant pel binomi dansa-paisatge, potenciant l'entorn del Parc  Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (un dels espectacles tindrà lloc al cràter del  volcà Montsacopa), és, en paraules de Pep Berga, "el festival més important que acull Olot cada any i està pensat tant per al públic amant de la dansa com per als programadors". Uns darrers espectadors de què la delegada de Cultura, Carme Renedo, ha donat bon compte amb dades molt engrescadores acabades de sortir del forn: "Un 80% dels programadors van al Sismògraf per relacionar-se amb altres professionals del sector i un 28% ho fan per comprar espectacles. I el 2017, un 53% de les vendes d'espectacles de dansa es van tancar al Sismògraf".

Ho ha reblat el batlle d'Olot quan ha manifestat que "no és només que gaudim de la dansa, sinó que per la qualitat de les seves propostes és una cita per als programadors que volen contractar espectacles de dansa". De fet, a la presentació barcelonina, el director de l'ICEC, Miquel Curanta ha destacat la implicació d'Olot amb el Sismògraf i ho ha posat com a exemple de bona pràctica en la col·laboració empresarial i institucional a favor de l'art i de la cultura.
 

Presentació del Sismògraf 2019 a Barcelona Foto: Martí Albesa.


Les novetats de 2019

En total, gairebé una cinquantena d’espectacles conformaran el Sismògraf d’enguany, que se celebra del dijous 25 al dilluns 29 d’abril, coincidint aquest darrer dia amb el Dia Internacional de la Dansa. De nou, les vibracions del festival es faran sentir arreu de la comarca i la ciutat, ja que el Sismògraf continua apostant pel binomi dansa i paisatge, i acomodarà part de les seves propostes al carrer, en mig de la natura o en altres municipis propers.

A més, com a mercat estratègic de la dansa a Catalunya, el Sismògraf proposa una jornada dedicada als professionals del sector. En el seu 5è any com a mercat estratègic i  sota el títol “Com ens posem en dansa. Visibilització, mobilitat i presència”, el Sismògraf mirarà cap al futur per reflexionar “quin és i com es pot articular l’art d’ensenyar l’art”. Laia Santanach, guanyadora de la tercera edició Premi Delfí Colomé, exhibirà una mostra d’Àer, peça en procés de creació que des de la modernitat revisa la dansa tradicional popular del contrapàs. L'Erupció del Sismògraf 2019 ha volgut posar el focus en un doble motiu: d'una banda la gran presència de creadores i creadors que conformen, dispersament, una nova generació i que ja són el present de la dansa.

Per altra banda, tot el mostrari de propostes que miren cap al passat per anar més enllà, 
beuen de l’arrel i la transporten al present. Companyies joves que rescaten aspectes tan 
diversos com els safareigs públics, els rituals tradicionals, el primitivisme, la formació de 
la terra, les revoltes, Bruce Lee, Botticelli, Cervantes, les tradicions gallegues i hongareses, el panteó africà, el Llac dels Cignes, les trajectòries personals... i els actualitzen, provocant una Erupció de coreografies que simplement existeixen aquí i ara.

L’11a edició s’inaugura el dijous, precisament, amb una parella d’artistes joves que reivindicaran el patrimoni mundial de dues compositores de l’Edat Mitjana. Raquel Gualtero (ball) i Anaïs Oliveras (veu) interpretaran l’itinerant Nuà al Museu dels Sants d’Olot. Igualment, el Sismògraf 2019 reserva pel vespre del divendres a Apilats, un conjunt de quatre peces de dansa creades pels quatre joves creadors finalistes al Premi de Dansa de l’Institut del Teatre 2018. Agrupats com un tot, malgrat presentar propostes molt diferents, Sismògraf fa visibles Javier Guerrero (Lord M27), Tuixén Benet (Unitats de xoc II), Daniel Fernández (The milk) i Irene García (Get no).

Les propostes d’aquesta generació #FF90, que està acompanyant el festival olotí conjuntament amb El Graner, són Clàudia Mirambell, Ana Borrosa i Janet Novás, entre 
d’altres.
 

Ada Vilaró serà una de les mirades femenines del Sismògraf 2019. Foto: @SismografOlot


La mirada femenina es referma dins del programa amb espectacles com Picnic on the moon, producció belga de les catalanes Alexa Moya i Júlia Godino; 360 grams de bellesa, d’Ada Vilaró; La bugada de Labuena compañía; Mercedes Máis Eu, de Janet Novás i Mercedes Peón.

El binomi dansa i paisatge

De fet, una de les novetats d’aquesta edició és la creació de l’ “Itinerari amb bicicleta”, una proposta que vol fer arribar la dansa a espais de la ciutat on no arriba habitualment. L’itinerari seguirà dissabte al matí una ruta guiada concreta amb tres parades obligatòries als tres espectacles programats: JINX103 dels suïssos József Trefeli i Gábor Varga (que també interpretaran Creature durant el festival); Meeting point dels bascos Ertza i Pinkfish de la jove andalusa Ana Borrosa, que es podrà veure de nou al centre de la ciutat.

La natura també serà clau a l’espectacle Erritu, que comptarà amb la participació del cor de dones d’Olot Fructus Temporis, i es desenvoluparà al cràter del volcà Montsacopa el dissabte a la nit; així com a Loin, de La Débordante Cie, una proposta de cinc ballarines pensada per ser vista de lluny i en un espai obert.  
 

Zum-zum Teatre oferirà un dels espectacles de carrer. Foto: @SismografOlot


L’oferta d’espectacles al carrer serà diversa i ocuparà les principals places de la ciutat el divendres i el dissabte del festival. Es el cas de la ja tradicional trobada de dansa urbana “Sismohop”, disenyada pel Hop Festival, que acollirà les propostes de The Jokerz (A Risas), David Vento (Indala), Julien Rossini (Perception), Aina Lanas (Mawu). El moviment al carrer continuarà amb la performance Urban astronaut, de Highly Sprung Performance; el xou familiar Hippos, deQuim Bigas i Zum-Zum Teatre; els espectacles No sin mis huesos, d’Iron Skulls Co; Conseqüències, de Cia Moveo; D-Construction, de Compagnie Dyptik; els Cinc minuts de dansa, enguany dirigit per Lorena Nogal i la proposta de circ coreografiat Rare birds, d’Un Loup pour L’homme.

També a l’aire lliure, el ja esperat i consolidat “Itinerari de dansa al Parc Nou” se celebrarà el matí del diumenge amb propostes per a tots els públics. Destaca la performance Habiter sa mémoire de la canadenca Caroline Laurin-Beaucage, que es repetirà el dilluns 29 amb motiu del Dia Internacional de la Dansa.

Completaran el programa d’espectacles del Sismògraf: Transhumance de la Cie Épidermie; Ballar és cosa de llibres de Pere Faura, Clàudia Solwat i Javier Vaquero i Cratère nº6899 de la creadora belga Gwendoline Robin; així com les estrenes To be announced de la companyia internacional Léxico Project Collective i la proposta a cegues de Claire Ducreux Avec le temps, que reprèn el seu solo De paseo (2004) quinze anys més tard i de la mà de Toni Mira.

- Consulta aquí el programa complet del Sismògraf 2019