Els presos, al banc dels acusats

La vista al Tribunal Suprem projecta una de les imatges més esperades del judici de l'1-O: els líders del procés tornen a escena

La cúpula de l'independentisme, aquest dimarts a la sala del Tribunal Suprem.
La cúpula de l'independentisme, aquest dimarts a la sala del Tribunal Suprem. | EFE.
Joan Serra Carné / Aida Morales
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 11:09h

Un dels moments més esperats del judici de l'1-O ja s'ha materialitzat. Després de més d'un any sense que transcendissin imatges de gairebé cap dels presos polítics, amb l'única excepció de la fotografia que va distribuir Òmnium just abans de la vaga de fam, aquest dimarts 12 de febrer tots ells s'han assegut al banc dels acusats, en una vista pública i televisada que desenes de mitjans de comunicació han difós en directe. 

Això ha permès captar una imatge -ara novedosa-, però que s'anirà fent quotidiana amb el pas del judici. Es tracta de la fotografia conjunta dels nou membres de l'anterior Govern -Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Carles Mundó, Josep Rull, Jordi Turull, Joaquim Forn, Meritxell Borràs i Santi Vila-, els màxims dirigents de l'ANC i Òmnium Cultural durant el referèndum -Jordi Sànchez (ara president del grup parlamentari de JxCat) i Jordi Cuixart (encara en el càrrec de president de l'entitat cultural)- i la presidenta del Parlament en l'anterior legislatura, Carme Forcadell. Tots ells, excepte Mundó, Vila i Borràs, ja allunyats de la primera fila política, segueixen en presó preventiva, acusats de rebel·lió, sedició, desobediència i malversació en la causa de l'1-O.

La imatge d'aquest dimarts, doncs, és històrica pel temps que fa que la majoria d'ells no sortia a la llum pública, per la rellevància del judici que just acaba de començar al Tribunal Suprem, i per les circumstàncies que han acompanyat la seva presó preventiva. Entre elles, un llargament reclamat trasllat a les presons catalanes o la vaga de fam de més de tres setmanes que van portar a terme Sánchez, Forn, Rull i Turull per forçar les respostes del Tribunal Constitucional als seus recursos. 
 

Els presos, al banc dels acusats


Entre 327 i 484 dies de reclusió

Sànchez i Cuixart porten ja -aquest dimarts- 484 dies privats de llibertat. Junqueras i Forn, 467. Rull, Turull, Romeva i Bassa, que han estat empresonats en dues tandes, acumulen 358 nits dormint en centres penitenciaris, primer a Madrid i després a Catalunya. Forcadell, que és qui en porta menys, en suma 327. Les preses, almenys mentre duri el judici, estaran tancades a Alcalá Meco, mentre que els homes passaran les nits a Soto del Real. La presó, per cert, on ja van estar tancats Sànchez i Cuixart entre l'octubre del 2017 i el juliol de l'any passat.

La rellevància de la imatge rau en l'anàlisi del seu estat físic i mental, que es pugui produir al llarg del judici. Aquest serà un dels elements que tindran en compte els observadors internacionals, així com les seves defenses a l'hora de reclamar millores en els trasllats i la resta de mesures cautelars. Tal com han advertit els seus advocats, la situació dels presos pot veure's deteriorada al llarg del procés.

Tal com han fet avui, i durant els dies que duri el judici, tots els empresonats s'hauran de llevar pràcticament de matinada per arribar a temps al Suprem, que mai ha acollit un procés judicial com aquest, i que està poc acostumat a celebrar judicis. Al capdavant de la sala hi ha Manuel Marchena, el nom que PP i PSOE van pactar com a futur president del Consell General del Poder Judicial, tria que mai es va materialitzar. Un tribunal integrat per set persones serà, al final del procés, l'encarregat de dictar una sentència que es preveu per al mes de juliol, un cop passades les eleccions municipals. Marchena preveu tancar el judici abans que arrenqui la campanya, la qual cosa pot arribar a implicar que s'habilitin fins a sis dies a la setmana amb sessions de matí i tarda.