Els alumnes d’ESO de la Garrotxa ompliran El Torín amb el MOT Jove

El festival també arriba a altres públics a través d’una desena d’activitats paral·leles agrupades sota el paraigua del +MOT

La directora del MOT a Olot, Carme Simon.
La directora del MOT a Olot, Carme Simon. | Martí Albesa.
Redacció
12 de febrer del 2019
Actualitzat a les 9:38h
El Festival de Literatura MOT fa sis anys que treballa per arribar a públics cada cop més diversos i nombrosos. El 2019 aquest afany arriba també als adolescents gràcies al nou MOT Jove, una iniciativa que aplegarà més d’un centenar de nois de tercer i quart d’ESO a la sala El Torín d’Olot el divendres 29 de març, en el curs del MOT 2019. L’objectiu d’arribar a altres públics s’aconsegueix, també mitjançant el +MOT, sota el qual s’agrupen diverses entitats i organismes de la ciutat que organitzen activitats relacionades amb el tema de l’edició.

El MOT Jove consistirà en aquesta primera edició en una conversa inicial, a imatge de les que formen el nucli central del MOT, seguida d’uns tallers d’experimentació lligats a la literatura i la creació en diferents àmbits. Per a la conversa inicial, que es desenvoluparà sobre el mateix escenari del MOT, s’ha convidat l’autora juvenil Laia Aguilar i la prescriptora literària i booktuber Mixa (Anna Pardos). Després d’aquest sessió inicial, els joves es dividiran en grups petits per participar en la desena de tallers que s’han programat al voltant de la creació, la lectura, la il·lustració o la prescripció literària en diferents ubicacions d’Olot. La intenció és la de transmetre el gust per la literatura des de múltiples propostes de caire experimental i lúdic. La jornada matinal tindrà lloc divendres 29 de març, en ple MOT i a la mateixa seu que hores més tard visitaran autors consagrats de la literatura contemporània.

Conscients que els joves cerquen una altra aproximació a la literatura diferent de la del públic adult, el MOT s’ha aliat per a aquesta nova iniciativa amb uns experts en la franja d’edat 12-18, el Servei Educatiu de la Garrotxa. Els centres de secundària de la Garrotxa que portaran fins a 115 alumnes a aquesta jornada matinal són Montsacopa, Garrotxa i Cor de Maria, d’Olot, i l’IE Salvador Vilarrasa, de Besalú.

Òmnium Garrotxa i l’Associació Dones Alba amb el +MOT
 
Pel que fa al +MOT, des de la primera edició el MOT ha volgut sumar altres mirades que col·laborin a enriquir el tema de l’any, i és per això que convida organitzacions de totes dues ciutats a sumar-se al festival amb propostes pròpies. A Olot una desena d’organismes i entitats han volgut dedicar part de la seva programació al tema del MOT 2019, el Mediterrani concebut com un pont que uneix i inspira, però que també ha estat escenari de conflictes i desencontres.

L’aproximació més estrictament literària al tema del festival anirà a càrrec d’Òmnium Garrotxa i l’Associació Dones Alba, que s’han unit per portar a Olot Noemí Morral, una autora que reivindica el poder terapèutic del mar i l’escriptura a través dels seus llibres Finestra poètica a Essaouira i Tornar (3 d’abril, 19 h, Òmnium Garrotxa). També des de la literatura, però revisitant un dels clàssics més mediterranis que tenim, Lluís Busquets i Grabulosa posarà el focus sobre els punts més singulars i desconeguts de Tirant lo Blanc a iniciativa de Rapsòdia Veus Literàries (1 d’abril, 19 h, Can Trincheria).
 
La fotografia com a reinterpretació de la literatura és la via que utilitzen tant el tàndem Escola d’Art i Observatori del Paisatge de Catalunya com l’escola professional de fotografia Multifotos. Els alumnes del grau de fotografia de l’Escola d’Art i Superior de Disseny han desenvolupat un treball de creació fotogràfica a partir de textos d’autors del MOT relacionats amb el paisatge, seleccionats per l’Observatori. El resultat es podrà veure a Can Trincheria pels volts del festival (del 14 de març al 14 d’abril). Aquesta mateixa seu acollirà una altra exposició fotogràfica, la de l’escola Multifotos, els alumnes de la qual assisteixen a les converses del MOT com a punt de partida per als seus projectes fotogràfics (juny).
 
De la seva banda, l’aula d’l·lustració i Còmic de l’Escola Municipal d’Expressió s’ha endinsat en els mites grecs de la guerra de Troia i L’Odissea per crear els punts de llibre que s’exposaran als finestrals de la Biblioteca Marià Vayreda (del 22 de març al 12 d’abril).
 
Més enllà de la lectura com a font d’inspiració, la proposta de L’Ideal promou la creació literària per mitjà del seu concurs literari adreçat a joves d’entre dotze i trenta anys (més informació al web de L’Ideal). Els textos participants, de gèneres diversos, han d’estar vinculats temàticament a l’edició 2019 del MOT. D’altra banda, el Consorci de Normalització Lingüística també han decidit centrar el seu Gran Dictat Popular en el Mediterrani, a partir d’un text escrit expressament per l’autora Jenni Rodà (23 d’abril, plaça de l’U d’Octubre).
 
Finalment, el Mediterrani estarà present també en la programació del Cineclub, que projectarà la guardonada Entre dos aguas (15 de març, Cines Olot), ambientada a la costa gaditana i dirigida per Isaki Lacuesta i Isa Campo.
 
Arxivat a