Nasevo vol que tothom aprengui a olorar a Olot

L'exposició interactiva d'aquest artista i perfumista polifacètic pretén activar els nassos dels ciutadans des del 9 de febrer i fins al 22 d'abril

Gina i Ernesto Ventós, Nasevo, han donat detall d'aquest singular exposició.
Gina i Ernesto Ventós, Nasevo, han donat detall d'aquest singular exposició. | Martí Albesa.
08 de febrer del 2019
Nasevo és el nom artístic d'Ernesto Ventós, que de ben menut, a causa de la seva sordesa, va desenvolupar encara més el sentit de l'olfacte –com passa amb molts éssers humans que els en manca un–, especialment pel fet que el seu avi omplia la casa d'essències. De l'art que va començar a desenvolupar l'any 2002 els oltins en podran tenir un tast a partir d'aquest dissabte 9 de febrer a la Sala 15 del Museu de la Garrotxa, una exposició interactiva que és fruit d'una proposta del Consell Escolar Municipal.

En l'acte de presentació que s'ha fet aquest dijous a l'Ajuntament d'Olot hi ha estat present el mateix autor i la seva filla, Gina Ventós, que ha fet la difusió de l'obra del seu pare i, també, n'ha interpretat alguns dels mots que li ha adreçat. Junt a ella, també hi han estat presents Aniol Sellabona, de l’Institut Municipal d'Educació, i Montserrat Mallol, directora del Museu de la Garrotxa.

Quan un altre artista polifacètic, el poeta Joan Brossa –de qui enguany se celebra el centenari del naixement–, que llavors feia poesia visual, va conèixer Nasevo li va etzibar: "Tu fas olors visuals!", una obra de nassos si seguim la seva trajectòria. Un altre artista, el poeta, assagista i activista cultural Vicenç Altaió –que serà present a l'Hospici l'acte d'inauguració a les 18:00 h–, també ha parlat d'ell: "Amb singularitat, Nasevo porta a la terra les obres destil·lades del coneixement de Ventós amb l'esperit d'alquimista, mag i transformista".
 

El primer sentit que desenvolupen els éssers humans quan neixen és el de l'olfacte. Foto: @OlotCultura.


L'exposició "Ciència i Essències"

L'exposició "Ciència i Essència", que es podrà veure a Olot fins al 22 d'abril, i que va tenir un primer recorregut al Museu Blau de Barcelona ( el Museu de Ciències Naturals) del febrer al setembre de 2018, mostra el procés científic i creatiu d’aquest artista multisensorial, que uneix el color i l’olor a través de l’objecte nas: com es representen visualment les fragàncies? Com es classifiquen?
 
L’exposició explica les diferents famílies olfactives i les olors, en una mostra molt experimental on els visitants hauran de fer servir el nas i olorar. Colors i olors s’uneixen a través del nas en el procés científic i creatiu de Nasevo, nom artístic d’Ernesto Ventós. Ventós és un creador d’essències sord des de la infantesa que, enlloc de mirar les obres, les olora.

L’exposició és fruit d’una proposta feta pel Consell Escolar Municipal (CEM) i està pensada perquè la gaudeixin petits i grans.  Durant el curs 16/17, les diverses comissions del CEM van decidir centrar el debat al voltant dels recursos educatius de ciutat. A resultes d’aquest treball, les comissions de primària i de secundària, formada pels equips directius dels centres educatius d’Olot, van proposar l’organització d’una exposició interactiva i de caràcter científic.

“Ciència i essències. Nasevo” és el resultat d’un treball conjunt de l’ICCO i l’IME que té la voluntat d’oferir un recurs educatiu a les escoles i instituts, però també vol traspassar la frontera de les aules i esdevenir una experiència educativa oberta a tothom.

L'exposició és molt adequada, precisament, per als infants, ja que l'olfacte és el primer sentit que desenvolupen just després de néixer. Per això Nasevo manté que tot fa olor i olora. No només podem olorar nosaltres, també les coses per la capacitat de l’art, fan olor i ens oloren.

Arxivat a