L'Ajuntament de la Vall d’en Bas demana imatges dels anys seixanta

Amb motiu dels cinquanta anys de la creació del municipi s'ha encarregat un documental que s'estrenarà a Can Trona el mes d'abril, junt amb diversos actes de commemoració

Redacció
04 de febrer del 2019
Actualitzat el 05 de febrer a les 9:28h
Sant Privat va ser la primera capital de la Vall d'en Bas el 1969.
Sant Privat va ser la primera capital de la Vall d'en Bas el 1969. | Xavier Borràs.
El pròxim mes de d’abril se celebren 50 anys de la creació del municipi de la Vall d’en Bas, fruit de la fusió de quatre municipis i un total de set entitats de població, que actualment apleguen més de 3.000 habitants. Per a commemorar aquesta efemèride, l’Ajuntament ha encarregat l’elaboració d’un documental a Tània Ribas, de Zeba Produccions, autora entre d’altres del projecte Dones de la Vall III. La productora ja ha començat a treballar, documentant-se a l’arxiu de l’Ajuntament i també realitzant diverses entrevistes i concretant-ne d’altres que es realitzaran al llarg de tot aquest mes de febrer.

Tot i aquest material, s'ha fet una crida a tota la població per a aplegar imatges o gravacions que ajudin a documentar tot el procés de la concentració parcel·lària i la fusió municipal, especialment imatges i vídeos dels anys cinquanta i seixanta i, encara més, de 1968 i de 1969. Caldrà, en qualsevol cas, portar les imatges a l’Ajuntament perquè es puguin escanejar i, un cop acabada la feina, es trucarà als propietaris perquè les passin a recollir. Hi ha temps durant tot el mes de febrer per a fer-ho.

El documental s’estrenarà a Can Trona la primera setmana d’abril, durant la qual també es programaran diversos actes de celebració dels 50 anys, que s’aniran concretant a mesura que s’acosti la data.
 
La fusió es va fer l'abril de 1969

Una conseqüència de la concentració parcel·lària, va ser la fusió dels municipis de Sant Esteve d’en Bas, Joanetes, Sant Privat d’en Bas i la Pinya i de les entitats de població incloses en aquests municipis, com el Mallol, Puigpardines i els Hostalets d'en Bas, que es va materialitzar el 27 de juliol de 1968 i que es va fer efectiva el 2 d’abril de 1969, quan va tenir lloc el primer ple del consistori representatiu de tots els municipis de la Vall. Inicialment la capital de la nova entitat municipal es va establir a Sant Privat d'en Bas, però a partir de 1999 va passar a Sant Esteve d’en Bas. 

Amb la unificació es va recuperar, de fet, part de l’estructura de l’antic vescomtat de Bas, i la Vall d’en Bas es convertia en un dels municipis més grans de la comarca. La concentració de terres agràries entre els pagesos de la vall -concentració parcel.lària– i la creació de la cooperativa d’agricultors, a principis dels anys setanta, van donar un notable impuls a l’activitat agrícola de la zona, i van dibuixar l’actual traçat de carreteres que comuniquen els diversos nuclis de població i veïnats.