L'Ajuntament d'Olot es compromet a promoure la cultura de la mort digna

La moció aprovada per unanimitat al ple, presentada per l'Associació Dret a Morir Dignament, farà possible facilitar el tràmit de la declaració de voluntats anticipades

Cristina Vallès, de l'Associació DMD, durant la seva intervenció al ple
Cristina Vallès, de l'Associació DMD, durant la seva intervenció al ple | Xavier Borràs.
25 de gener del 2019
Actualitzat a les 8:46h
Durant el ple de l'Ajuntament d'Olot –el primer d'aquest 209–, celebrat aquest dilluns 25 de gener al vespre, tots els grups municipals van votar a favor de la moció presentada per l'Associació Dret a Morir Dignament, que va presentar Cristina Vallès, voluntària i coordinador de l'entitat a Girona.

L'acord aprovat manifesta el compromís del municipi a promoure la cultura de la mort digna i demana la formació dels treballadors municipals sobre els drets de la ciutadania al final de la vida i el benefici de fer el document de voluntats anticipades (DVA). igualment, insta a divulgar l'acord i el DVA i a impulsar conferències informatives i activitats en centres assistencials, educatius i culturals dependents de l'Ajuntament, campanyes en el mitjans de comunicació municipals i l'edició de tríptics per a posar-los a disposició en els punts d'informació. En aquest sentit, per a donar-hi més suport i facilitar el tràmit del DVA, les Oficines d'Atenció Ciutadana (OAC) municipals podrien proveir la informació necessària per a tramitar-lo i inscriure'l.

De fet, la moció aprovada insta al Parlament i a la Generalitat de Catalunya a simplificar el tràmit del DVA per a oferir als ciutadans l possibilitat de signar el document davant d'un funcionari púbic municipal.

L'acord aprovat és, també, un recolzament de la proposta aprovada pel Parlament de Catalunya el juliol de 2017 de despenalització de l'eutanàsia i el suïcidi assistit, que afectaria tant a les malalties terminals com a les malalties que causen un patiment greu de caràcter permanent, tant físic com psíquic. El ple del Congrés espanyol va admetre a tràmit la proposició de Llei del Parlament de Catalunya de reforma del Codi Penal per a la despenalització de l’eutanàsia i l’ajuda al suïcidi assistit, que ara s'acompanya d'una proposta de llei per a regular l’eutanàsia.

L'Associació DMD

Cristina Vallès va explicar al ple que l'Associació Dret a Morir Dignament va néixer l'any 1984 amb l'objectiu de defensar del dret de tota persona a decidir quan i com finalitzar la pròpia vida, especialment quan pateix un deteriorament de la salut irreversible i un sofriment insuportable. De l'associació en va ser impulsor i president d'honor fins a la seva mort, el mes d'abril de 2017, el filòsof, editor i escriptor català Salvador Pàniker

Vallès va dir durant el ple que des de DMD treballen "per aconseguir un dret que no tenim". La declaració  dels drets humans ho diu ben clar: “Tots els éssers humans neixen lliures i iguals en dignitat i en drets”.

La coordinadora de l'associació va convidar a l’Ajuntament d'Olot a assistir a un acte organitzat per DMD i el Parlament Europeu, que es farà el dia 22 de febrer a Barcelona, sobre les ciutats que donen suport al dret a  morir dignament, ciutats del nostre país, de la resta de l’estat i d’Europa.

 
Arxivat a