L'any 2018 es van registrar a la demarcació de Girona 1.504 denúncies per violència masclista

La Comissió Institucional de protocols de violència domèstica de comarques gironines en fa balanç

Instantània de l areunió de la Comissió de Violència Domèstica a Girona.
Instantània de l areunió de la Comissió de Violència Domèstica a Girona. | @gencat.
Redacció
24 de gener del 2019
Actualitzat a les 10:15h
La Comissió institucional de seguiment dels protocols contra la violència domèstica a les comarques gironines s’ha reunit aquesta dimecres, 23 de gener, a la seu de la Generalitat a Girona per fer balanç del 2018. L’any passat es van registrar a les comarques gironines 1.504 denúncies per violència masclista en l’àmbit de la parella i es van atendre un total de 1.558 víctimes.
 
En la reunió d’aquesta tarda la comissió ha fet balanç de les actuacions dels diferents grups de treball que la integren -el de violència masclista, el de persones grans, el de mutilació genital femenina i matrimonis forçats-. També s’ha posat de manifest que el model gironí ha anat evolucionant en la prevenció de la conflictivitat juvenil i s’ha actualitzat el protocol d’actuació en els casos de violència masclista per adaptar-lo als canvis legislatius.
 
La comissió no es va reunir l’any 2017 per la destitució de l’anterior delegat del Govern, Eudald Casadesús, en aplicació de l’article 155. Per aquest motiu, en la reunió d’avui la comissió també ha aprofitat per fer balanç de les actuacions realitzades durant el 2017.
 
Els membres que formen part de la comissió han condemnat que durant els dos últims anys s’han registrat a Catalunya 16 feminicidis, presumptament víctimes de violència masclista, dos dels quals han estat a les comarques gironines. La Comissió ha reiterat, un cop més, la seva solidaritat envers totes les persones que pateixen o han patit qualsevol forma de violència. La Comissió institucional garanteix el compromís polític i el suport institucional en la lluita contra les diverses manifestacions de conductes violentes contra persones que es troben en una situació de major vulnerabilitat a les comarques gironines, i amb la voluntat de progrés i millora.
 
La reunió ha comptat amb la participació del subdelegat del Govern espanyol, Albert Bramon i de representants de la Judicatura, Fiscalia, Diputació de Girona, Consells Comarcals i Ajuntaments, dels Col·legis d’Advocats de Girona i de Figueres i del Col·legi de Periodistes, a més de representants dels departaments d’Educació, Salut, Interior i Treball, Afers Socials i Famílies, de l’Institut Català de les Dones, dels Mossos d’Esquadra i de l’Institut de Medicina Legal.
 
Durant la reunió, el magistrat Gustavo Muñoz González, ha estat nomenat nou portaveu de la Comissió en substitució de la magistrada Raquel Martínez,  que ha ocupat el càrrec els últims dos anys.