Tots els infants i joves de la Garrotxa gaudeixen de recursos educatius

Amb l'objectiu de fer ciutadans crítics i compromesos, l’Institut de Cultura d’Olot, l’Institut Municipal d’Educació (IME) i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa n'organitzen de caire escènic durant tot l'any

Ester Forment, Pep Berga i Aniol Sellabona durant la presentació d'aquest matí.
Ester Forment, Pep Berga i Aniol Sellabona durant la presentació d'aquest matí. | Martí Albesa.
23 de gener del 2019
Actualitzat el 29 de gener a les 10:05h
"L'objectiu dels recursos educatius i culturals que s'ofereixen als infants i joves és fer persones crítiques i compromeses amb la ciutat i la comarca", ha afirmat aquest matí el regidor de Cultura, Pep Berga, a la Sala Gussinyé de l'Ajuntament d'Olot durant la presentació del capmàs anual d'aquests recursos, dels quals també se'n beneficien persones grans, entitats i associacions. Berga ha estat acompanyat en aquesta presentació per Esther Forment, tècnica de recursos educatius d’arts escèniques d’Olot Cultura, i Aniol Sellabona, tècnic del l’Institut Municipal d’Educació.

Així, mentre Forment ha recalcat que “el públic jove i infantil no és el públic del futur, és el públic d’avui. És avui que venen al Teatre i, per tant, els hem d’oferir activitats atractives per a ells" –amb què es dóna idea que el repte no es tant crear futurs consumidors culturals, sinó que l'experiència que visquin els ajudi a formar-se–, Sellabona ha remarcat el salt qualitatiu que s’ha fet en les propostes que s’ofereixen a les escoles i als instituts i ha explicat que en un futur es vol completar l’experiència cultural amb xerrades i tallers a les aules prèvies a la funció, amb què, més enllà de l'anada a un o altre espectacle concret, les companyies invitades puguin oferir algun taller de formació concret. Una proposta que ja té lloc actualment amb una escola que té al seu currículum d'enguany el tema del circ, podrà gaudir d'un taller amb Manolo Alcántara i el seu Déjà vu, que es podrà veure el 23 de febrer al Teatre Principal d'Olot.
 

De fet, l’Institut Municipal de Cultura d’Olot i l’Institut Municipal d’Educació de la Ciutat treballen des de fa anys conjuntament propostes culturals i educatives enfocades a diferents col·lectius amb tot de projectes que van més enllà de l’exhibició d’espectacles, que impliquen la ciutadania i que "produeixen uns resultats a curt i llarg termini molt valuosos", com ha manifestat Pep Berga.

Certament, es destinen grans esforços i pressupostos als recursos educatius en projectes que vinculen la cultura, l’educació i el benestar social. Són projectes que sovint no són tan visibles perquè no s’enfoquen al públic en general (no són a l'àgenda pública), sinó a col·lectius concrets però que repercuteixen en uns resultats tant a petit com a mitjà termini molt valuosos entre les persones que hi participen i el seu entorn.
 
Es treballa perquè l’oferta cultural i educativa sigui el més completa possible, en la forma i en els destinataris, per a una formació integral. No es pretén que els ciutadans esdevinguin mers consumidors culturals sinó que puguin convertir-se en agents actius i per això s’intenta facilitar-los espais i projectes de gaudi i d’aprenentatge al llarg de tota la seva vida. Serveis i activitats que, d’alguna o altra manera, intervenen en la formació d’aquest esperit crític, fent que es complementin entre elles i interactuïn, aportant noves experiències als ciutadans, perquè puguin així participar més activament de la vida cultural de la ciutat.

Els principals projectes de recursos educatius que es fan

— Recursos educatius escènics
Cada any, des d'en fa 21, s’ofereix a les llars d’infants, escoles i instituts de tota la comarca, un catàleg amb propostes d’espectacles de música, arts escèniques, dansa i cinema que es fan dins l’horari lectiu al Teatre Principal d’Olot. Es tracta d'espectacles de qualitat, adequats a cada franja d'edat, per gaudir-los i sentir-los i així apropar la cultura als estudiants de la Garrotxa. Enguany s’han ofert 16 propostes per a tots els nivells educatius (de 0 anys fins a més de 18), amb espectacles com Mon pare és un ogre, El meu primer festival o propostes lligades al Sismògraf i al Lluèrnia. Aquest 2019 hi haurà 9 funcions de teatre, 4 de música, 3 de dansa i 1 de cinema i hi participaran un total de 6.245 estudiants.
 
— Al primer pis
Des de fa set anys, durant les sessions de recursos educatius, el primer pis del Teatre Principal d'Olot s’obre a diversos col·lectius a un preu molt reduït. En les primeres temporades es dirigia a majors de 65 anys però ara s’ha ampliat a altres col·lectius com escoles d’adults o associacions, com és el cas de Càritas o les parelles lingüísitíques, interessades en propostes de teatre en anglès o audicions musicals. D’aquesta manera, s’amplia l’oferta cultural, es treu més rendiment dels recursos i es posen en contacte nens i joves i persones grans en un entorn cultural. 
 

Imatge retrospectiva de la Cantània de 2017. Foto: Martí Albesa.


Cantània
Aquest és un dels projectes educatius que fa més temps que es desenvolupa a Olot i a la Garrotxa, no endebades es va iniciar fa 14 anys. Té un funcionament similar al Canta gran! però, en aquest cas, hi participen els estudiants de 5è de primària.

Durant el curs escolar, treballen a l’aula, amb els seus professors de música –que reben una formació específica a Barcelona–, el concert que, després, representen tots plegats acompanyats de músics i solistes professionals. Cantània es converteix en una cantata amb més de 500 nens i nenes, un espectacle impressionant i una gran experiència per als cantaires. De fet, segurament gràcies a les diferents edicions s’ha observat que ha augmentat la qualitat de l’ensenyament musical a la comarca, ja que cada any els mestres i els professors es formen per participar d’aquest projecte.

— Tots dansen
Tots Dansen continua la mateixa metodologia que Cantània, però amb dansa com a protagonista i per a estudiants de 2n i 3r d’ESO. Vinculat amb el festival Sismògraf, el resultat d’aquesta proposta es programa pels volts del Dia internacional de la dansa com a rèplica del festival de dansa. Ja amb set temporades al darrere, hi participen més de 150 joves en cada edició.

— Canta gran!
Canta gran! és un projecte destinat a les corals de gent gran que a Olot es fa biennalment. Les corals de la ciutat preparen un espectacle que, després, representen plegats al Teatre Principal d’Olot juntament amb músics i cantants professionals. L’objectiu del projecte és transmetre una imatge positiva de la gent gran, incrementar el seu rol actiu dins la societat i contribuir que això pugui repercutir a d’altres generacions. A més, té una finalitat de creixement personal i de proporcionar qualitat de vida a les persones que hi participen.

Enguany, tal com n'ha informat NacióGarrotxa, el concert Canta gran! 2019 se celebrarà el diumenge 27 de gener, al Teatre Principal d’Olot amb la participació de la Coral del Casal de Gent Gran (direcció de Rosa Fluvià); la Coral de l’antic hospital Sant Jaume (direcció de Marc Busquets), la Coral Puigsacalm (direcció de Gemma Llorar) i la Coral Polígala, (direcció de Pau Castanyer).

Les corals interpretaran peces d’Albert Guinovart composes expressament per a l’ocasió relacionades amb la història llegendària del comte Arnau.