L’Arxiu Comarcal mostra l’aportació olotina a les Edicions Catalanes de París

La primera vitrina del trimestre de 2019 es podrà veure fins al 19 de març d'enguany

L'historiador i polític Josep Benet va dirigir les Edicions Catalanes de París.
L'historiador i polític Josep Benet va dirigir les Edicions Catalanes de París. | Arxiu NG.
Redacció
21 de gener del 2019
Actualitzat a les 9:48h
La primera Vitrina del Trimestre de l’any 2019 de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es podrà veure a la sala de consulta d’aquest centre entre els dies 18 de gener i 29 de març, està dedicada a l’aportació olotina a les Edicions Catalanes de París, de les quals aquest any es compleix el cinquantenari.

Les Edicions Catalanes de París es van crear l’any 1969 amb la voluntat d'editar i difondre manuscrits de política i d’història que la censura franquista no permetia publicar a Catalunya. La direcció (Josep Benet) i el finançament (Jordi Pujol, Josep M. Vilaseca, Teresa Roca) eren a Barcelona, mentre que la producció editorial i la distribució es feien des de París, de la mà de Romà Planas i Àngel Castanyer, fills d’exiliats republicans.

L’editorial va patir diverses crisis i va tancar l’any 1977. El llibre més emblemàtic i influent que va publicar va ser Catalunya sota el règim franquista. Informe sobre la persecució de la llengua i la cultura de Catalunya pel règim del general Franco, l’any 1973.

Un grup d’olotins vinculats a l’escoltisme va col·laborar decisivament en la introducció clandestina de bona part dels llibres de l’editorial, des de Perpinyà a Barcelona. La vitrina mostra exemplars dels llibres que es van passar a Catalunya –avui cedits a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa per Lluís Sacrest, un dels responsables d’aquell grup i autor d’un opuscle en què explica l’experiència–, els itineraris que se seguien per a introduir les publicacions i la relació de membres que hi van participar.
 

Aquest va ser un dels títols més llegits de les Edicions Catalanes de París. Foto: Arxiu Comarcal de la Garrotxa.

Arxivat a