Olot recupera un itinerari natural des de Can Fumarola fins al Triai

L'acció de la Moixina-Pla de Llacs, inclosa en els pressupostos participatius, forma part d’un projecte que vol recuperar i posar en valor aquest sector de la ciutat

El rec elevat a l'àrea de la Font Moixina.
El rec elevat a l'àrea de la Font Moixina. | Martí Albesa.
16 de gener del 2019
Actualitzat a les 16:16h
Aquest mig matí s'ha presentat a l'ermita de la Salut, a tocar de la font Moixina d'Olot –en l'àmbit del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa (PNZVG)–, el circuit Moixina-Pla de Llacs, un nou itinerari o circuit naturalístic des del mas Can Fumarola i fins al camí del Triai, que segueix el rec bastit fa lustres per a recollir les deus d'aigua que proveïen la nova indústria de les indianes de cotó. La recuperació aquest camí per a vianants, en l'antigament anomenat Paratge de les Indianes, és una de les accions incloses en els pressupostos participatius d’Olot i forma part d’un projecte que vol recuperar i posar en valor aquest sector de la ciutat.

A la presentació a La Salut hi han assistit el regidor de l'Ajuntament d'Olot Josep M. Coma, el director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, Xavier Puig, el president de l'associació de veïns de Sant Cristòfol, Josep Comas, i l'arquitecta responsable d'aquest projecte, Montse Gou, que ha dissenyat en col·laboració amb el PNZVG, l'associació de veïns i el municipi.
 

El regidor de l'Ajuntament d'Olot, Josep Maria Coma i el diector del Parc Natural, Xavier Puig. Foto: Martí Albesa.


El regidor Coma ha destacat que aquest projecte es fonamenta en una de les propostes més votades dels pressupostos participatius de l'any passat pels veïns del sector de les Fonts, amb què es vol posar en valor aquest indret.

Per la seva banda, el director del PNZVG, Xavier Puig, ha valorat molt positivament la iniciativa dels veïns, amb qui han treballat conjuntament, també en altres possibilitats "per a aquesta peça emblemàtica del Parc que és la font de la Moixina". Puig ha detallat que s'ha estassat tota la vegetació del rec elevat –que és per on, paral·lelament hi ha el camí del mas Fumarola al Triai–, tan típic d'aquesta zona, que té la funció de desguassar i evitar inundacions". Per al director del Parc el rec ha de ser considerat com un element patrimonial a preservar, com és el cas de les cabanes de pastor o els marges de pedra seca.

El president del veïnat de Sant Cristòfol, Josep Comas, ha recordat que la recuperació d'aquest itinerari ja va ser pensat el 1983, precisament per Miquel Gou, pare de Montserrat Gou, l'arquitecta que s'ha fet càrrec actualment del projecte. Comas ha avançat que, més endavant, es podrà accedir a l'itinerari quasi circular des dels diferents barris que hi aboquen. El president de l'associació veïnal ha manifestat que l'itinerari també apel·la a la memòria geohistòrica de la zona, no endebades del 1777 al 1823 es va instal·lar en aquests paratges la indústria de les indianes (teles de cotó estampades) que, de retop, van significar l'inici de l'escola de fusteria i de l'escola de pintura d'Olot. Sorgeix així el concurs d’artistes, l’Escola de Belles Arts i la posterior Escola de Paisatgistes d’Olot que representà la Moixina a les seves teles. Encara avui en dia, podem trobar artistes dibuixant en aquests paratges naturals.. "En aquest sector es on es van canalitzar les deus  per a proveir aigua per a les indianes".
 

El president de l'associació de veïns de Sant Cristòfol, Josep Comas. Foto: Martí Albesa.


L'arquitecta, Montserrat Gou, ha aclarit que el projecte "ha consistit en la neteja  de l'interior i dels marges de pedra seca del rec, a més del camí, que s'ha eixamplat de secció"; també, s'han estassat tots els arbres que que impedien el flux de l'aigua. Gou ha afegit que a mitjan febrer ja s'haurà enllestit el mirador –que se situarà entre el mas La Fàbrega i el mas Lledoner–, la col·locació d'un tòtem i de bancs i d'una zona d'aparells gimnàstica de fusta.

El projecte més votat als pressupostos participatius

El circuit natural Moixina-Pla de Llacs va ser la proposta més votada dels primers pressupostos participatius d’Olot. Amb 269 vots, les veïnes i veïns que van votar el passat mes de maig van escollir en primera opció aquesta iniciativa, proposada des del sector de Les Fonts.

Aquest recorregut circular per a vianants va des de l’ermita de Sant Sebastià, baixa cap al paratge dels aiguamoixos de la Moixina passant pel Triai i connecta amb els passos dels recs canalitzats amb l’ermita de la Salut i el Molí de les Fonts.

El que s’ha executat en aquesta primera fase, d’acord amb els pressupostos participatius, ha estat la rehabilitació d’una part de l’itinerari, concretament el tram que va des de mas Can Fumarola fins al camí del Triai. Els treballs que s’han portat a terme aquest passat mes de desembre i han tingut un cost de prop de 40.000 euros, ja s’han completat. Ara s’està a l’espera d’instal·lar diferents elements de mobiliari urbà i un tòtem indicador dels punts singulars d’aquest espai en el balcó mirador esmentat. L’actuació que s’ha portat a terme forma part de la primera fase d’un projecte que vol recuperar i posar en valor aquest sector d’Olot.

El Pla de Llacs-La Moixina està declarat reserva natural d’interès geobotànic i es caracteritza per l’abundància de fonts. Actualment, la Moixina és un dels espais més utilitzats de la ciutat per a fer exercici o senzillament per a passejar tot contemplant-hi la riquesa del paisatge. El projecte, doncs, pretén posar en valor els antics paratges d’aquesta zona, a més de traçar i recuperar els camins de vianants que connectin els diferents sectors de la ciutat. 
 
Arxivat a