Les telecomunicacions a l'Alta Garrotxa poden millorar aquest 2019

Amb la nova torre instal·lada a instàncies de Camprodon (Ripollès) a Montagut i Oix (Garrotxa) ara només manca trobar un operador de telefonia mòbil per a donar servei a cinc nuclis dispersos que no en disposen

El batlle de Camprodon, Xavier Sala, amb el projecte de la torre de telecomunicacions damunt la taula.
El batlle de Camprodon, Xavier Sala, amb el projecte de la torre de telecomunicacions damunt la taula. | ACN.
Redacció
07 de gener del 2019
Actualitzat a les 12:40h
L'Ajuntament de Camprodon (Ripollès) confia que la nova torre de telecomunicacions que ha de solucionar els problemes de cobertura telefònica, TDT i Internet a cinc nuclis del municipi situats a l'Alta Garrotxa estigui connectada a la xarxa elèctrica a principis d'aquest 2019. En aquests moments, s'està treballant en la segona i última fase, corresponent a l'estesa de la línia elèctrica de baixa tensió al llarg d'1,5 quilòmetres per a subministrar corrent a la torre.

Un cop connectada, la torre donarà senyal de TDT, sumant-se així al senyal d'Internet i telefonia fixa (a través d'Internet) ja que s'està implantant de forma progressiva. Serà llavors quan se cercarà un operador per a aconseguir tenir telefonia mòbil, un servei que actualment no tenen els veïns d'aquests nuclis i que durant anys han estat reclamant.

La nova torre de telecomunicacions, unstal·lada al terme de Montagut i Oix, era una infraestructura llargament reivindicada al territori perquè ha de resoldre definitivament la manca de serveis de telefonia (mòbil i fixa), televisió i Internet a cinc nuclis dispersos de l'Alta Garrotxa com són Rocabruna, Beget, Salarça, Bolòs i Font Rubí. El projecte encara la recta final amb l'estesa de línia elèctrica i la construcció de pals de fusta i formigó, uns treballs que s'estan fent aquests dies.

L'Ajuntament, promotor de la infraestructura, preveu que a principis d'aquest 2019 la torre es pugui connectar a la xarxa elèctrica a través d'aquesta nova línia d'1,5 quilòmetres i ja pugui donar senyal de TDT a les televisions de les llars. Actualment s'està implantant de forma progressiva el servei d'Internet i la telefonia fixa (a través d'Internet per IP). La torre funciona a mig gas amb l'ajuda de plaques solars.

El juny passat va completar-se la primera fase, amb la construcció d'una via d'accés d'uns 700 metres, l'aplanament del terreny i la instal·lació de la torre, d'uns 25 metres, amb la caseta.

El servei més reivindicat, com és el de tenir cobertura de telefonia mòbil, no serà una realitat fins que hi hagi una operadora interessada a oferir-ho. Però perquè això passi cal que la torre estigui a ple rendiment, com ha explicat el batlle, Xavier Sala: "Estem en línia de resoldre unes mancances històriques, però encara no ho tenim resolt del tot", ha admès.

Malgrat tot, des de l'Ajuntament estan molt satisfets perquè aquest era un projecte "molt complex" que s'ha assumit íntegrament des del consistori amb un cost de 150.000 euros tal com es recull al pla especial redactat pel Consorci de l'Alta Garrotxa, un organisme a qui el consistori agraeix el suport tècnic per aconseguir construir la torre en un espai d'interès natural.
 

Imatge de la torre de telecomunicacions que s'ha instal·lat a Montagut i Oix (Garrotxa). Foto: ACN.


Substituta de la torre a coll de Bucs

Aquesta torre substitueix el projecte de la torre a coll de Bucs a Montagut i Oix (prop del nucli de Sant Miquel de Pera) que la Generalitat no va fer per falta de recursos. Des de 2009 que hi havia un projecte per construir-la però uns anys més tard i en plena crisi la Generalitat se'n va desdir per falta de recursos, un fet que va indignar els veïns del municipi.

L'actual equip de govern, format per Junts per Camprodon i ERC, va comprometre's a fer-la realitat. El 2016 es va redactar un nou projecte amb l'actual ubicació i el cost de la inversió. Un any més tard, la Comissió d'Urbanisme va aprovar inicialment el pla especial i es va poder continuar així amb la tramitació.