Mieres vota aclaparadorament a favor de municipalitzar l'aigua

El 'sí' guanya amb un 76,41% dels vots en la consulta popular vinculant que es va cloure el passat 23 de desembre

Mieres ha votat a favor de gestionar directament el subministrament d'aigua.
Mieres ha votat a favor de gestionar directament el subministrament d'aigua. | Martí Albesa.
Redacció
27 de desembre del 2018
Actualitzat a les 7:36h
Els veïns de Mieres han votat sí perquè l'Ajuntament gestioni de manera directa el servei de subministrament d'aigua del municipi. La consulta popular vinculant, que va començar el 8 de desembre i que s'ha tancat aquest Nadal –tal com va avançar NacióGarrotxa–, ha tingut un 33,5% de participació (106 vots, d'un cens de 317 persones), 81 dels quals (76,41%) han dit que sí a la pregunta "Voleu que Mieres gestioni directament l'aigua?". El 'no' ha rebut 23 vots (21,70%) i també hi ha hagut dos vots en blanc.

Des de l'any 2001, l'empresa Sorea –del grup Agbar– gestionava l'aigua del municipi però l'any passat es va acabar la concessió i l'Ajuntament, comanat per la CUP, que aposta per la gestió pública dels serveis, va decidir preguntar al poble. El procés ha tingut lloc amb dues fases de votacions presencials (que es van fer els dies 8, 10 i 14 de desembre) i una última de telemàtica, que es va fer de 17 al 23 de desembre.

L'Ajuntament, partidari de la gestió pública dels serveis, va plantejar-se la possibilitat de recuperar-la assessorant-se a través d'entitats i altres municipis de les mateixes característiques. Finalment, va decidir tirar endavant la votació popular perquè fos el poble, que té poc més de 300 habitants, qui triés.

La previsió és que, tot i la gestió directa, els preus no augmentin si més no durant els dos primers anys i que després es decidirà si cal incrementar-los per a fer millores a la xarxa.

Mentre a escala mundial el 90% de l’abastament de l’aigua és de gestió pública, actualment, a la comarca de la Garrotxa els municipis de Beuda, Besalú, les Planes d'Hostoles, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Feliu de Pallerols, Sant Ferriol i la Vall de Bianya gestionen directament l’aigua, el que suposa el 15% de la població.