Les entitats juvenils diuen adéu al Lleure Olot Parc per «manca de voluntat política»

La CUP demana la compareixença de la regidora de Joventut perquè expliqui per què es prioritzen unes activitats de caràcter privat en detriment de les sorgides del voluntariat, de la base i del jovent de la ciutat

19 de desembre del 2018
Actualitzat a les 11:11h
Després de tres edicions el Lleure Olot Parc no se ceelebrarà aquestes festes de Nadal.
Després de tres edicions el Lleure Olot Parc no se ceelebrarà aquestes festes de Nadal. | Esplais de la Garrotxa.
El Lleure Olot Parc (LOP) no se celebrarà enguany. Ho va deixar anar de resquitllada la regidora de Joventut, Mar Roca, el passat dijous 13 de desembre, quan va anunciar en seu municipal l'activitat del Nadal esportiu. I, com en un efecte dòmino, s'ha obert la caixa dels trons: mentre els organitzadors lamenten que les dificultats que s'arrossegaven s'haurien pogut resoldre "amb voluntat política", la CUP d'Olot exigeix la compareixença de la regidora de Joventut perquè expliqui les raons que comporten prioritzar unes activitats de caràcter privat en detriment de les sorgides del voluntariat, de la base i del jovent de la ciutat i "que expliqui com queden les relacions amb aquestes entitats".

El LOP va començar amb l'afany de donar un servei a la ciutat, un servei que fa anys havia existit –el conegut Nadal Diver–, organitzat i subvencionat per l'Ajuntament d'Olot. Després d'anys sense cap activitat per als infants de la comarca d'aquest estil, les entitats de lleure de la Garrotxa van unir forces per a tirar-lo endavant: un parc de lleure per a nens i nenes de 3 a 12 anys, amb caire participatiu, preus populars, mig centenar de monitors voluntaris d'entre 16 i 25 anys i activitats pensades per a tots els infants –inflables, tallers de reciclatge, jocs gegants, etc.

Després d'aquests tres anys, la comissió organitzadora valora molt positivament totes les edicions per molts aspectes: el servei ha estat de qualitat, molts infants i joves se n'han pogut beneficiar repetint any rere any i ha estat l'inici d'un gran treball en xarxa entre les tres entitats de lleure d'Olot. "A més, el LOP és un dels molts exemples que posen en evidència que els joves de la ciutat no han estat ni estaran al marge de la societat i de la col·laboració amb aquesta", afirmen en el comunicat fet públic aquesta setmana.

Els motius per a no continuar el projecte
 
El muntatge del parc no ha estat fàcil: durant aquestes tres últimes edicions s'han organitzat simultàniament al LOP altres activitats en el mateix espai –el Pavelló Firal– durant les festes de Nadal, tot fent que fos complicat compartir-lo. De fet, n l'última edició va  caldre muntar i desmuntar el parc dues vegades –amb tota la feina que això va comportar per als monitors i organitzadors voluntaris. El desànim i les poques ganes de tirar endavant el projecte un any més es deu al fet que un rere l'altre, petits handicaps, molèsties evitables, maldecaps innecessaris, i molts altres petits detalls, "haurien pogut ser resolts amb voluntat política", i aquesta no hi va ser –denuncien– "quan hauria calgut".

"Creiem que el suport de l'administració en un projecte com aquest és clau per a evitar entrebancs i que als voluntaris organitzadors només els correspongui la tasca de gestió i desenvolupament del projecte", manifesten des de la comissió organitzadora. Per  altra  banda, el  pressupost que l'Ajuntament va aportar no  es  va incrementar proporcionalment amb l'augment del nombre de dies que obria el Lleure Olot Parc, amb què en l'última edició les entitats sense ànim de lucre d'educació en el lleure de la  ciutat van enllestir amb pèrdues econòmiques, per bé que finalment han estat resoltes.

La CUP exigeix explicacions

La CUP d'Olot, per la seva banda, ha emès un comunicat en què diuen no entendre "que, al  llarg  dels  anys, l’Ajuntament no hagi apostat clarament per donar suport a aquesta iniciativa amb voluntat aglutinadora, de  ciutat", i feta des dels i pels joves. "De fet, malgrat alguns esforços, la veu dels i  les  joves  dins  l’Ajuntament també  brilla per la seva absència."

La CUP blasma que l’equip de govern prioritzi, amb l’excusa de mantenir la gent jove a la ciutat, l’oci nocturn, privat, lucratiu i excloent en lloc del lleure educatiu en els espais municipals. Segons els cupaires no s'ha d'oblidar "que aquest govern no ha fet res  en relació a l’oci nocturn a la ciutat, ans el contrari, l’ha convertida en una ciutat dormitori".

La formació anticapitalista vol que l’Institut Municipal d’Educació i Joventut, com a ens públic depenent de l’Ajuntament d’Olot exposi els motius pels quals enguany no es pot celebrar aquesta activitat i per això demanarà la compareixença de la regidora de Joventut. Els cupaires es comprometen, en el pròxim mandat i en un escenari on la formació tingui responsabilitats de govern, dotar econòmicament el LOP, donar tot el suport a les entitats que en són responsables i no realitzar cap tipus d’activitat al Pavelló Firal si aquesta no és compatible amb la celebració del LOP.
 
Les entitats de lleure continuen treballant

Tots els monitors i monitores que feien possible el Lleure Olot Parc continuen movent la ciutat setmana rere setmana en totes i cadascuna de les activitats que desenvolupen les tres entitats. "L'energia hi és, però enguany s'ha decidit destinar-la a altres projectes, com ara unes colònies obertes a tots els infants entre 3 i 16 anys de la comarca organitzades per Esplais de la Garrotxa també durant les festes d'aquest proper Nadal", anuncien.

Les entitats de lleure de la Garrotxa volen reivindicar la feina que exerceix el jovent de la ciutat fora del camp del treball remunerat i animem tothom a participar en les diverses propostes d'educació en el lleure i associacionisme que es duen a terme a la ciutat.

 
Arxivat a