PACMA denuncia que les polítiques actuals han convertit Catalunya en el femer d'Europa

Crida a una concentració a Barcelona aquest dissabte per a exigir al Govern un pla de xoc contra la contaminació per purins

14 de desembre del 2018
Actualitzat a les 8:40h
Segons l’ACA, el 41% dels nostres aqüífers estan contaminats com a conseqüència de l’activitat de les macrogranges.
Segons l’ACA, el 41% dels nostres aqüífers estan contaminats com a conseqüència de l’activitat de les macrogranges. | Adrià Costa.
Catalunya ha esdevingut l’abocador d’Europa, segons el Partit Animalista Conta el Maltractament Animal (PACMA), que aquest dissabte ha convocat una concentració a les 12 h a la plaça de Sant Jaume de Barcelona per a exigir al Govern un pla de xoc contra la contaminació per purins.

Actualment, a casa nostra hi viuen més porcs que persones, i aquest fet implica terribles conseqüències per als drets dels animals, per a la nostra salut i la del planeta, segons els animalistes. "La connivència davant els reiterats incompliments de la indústria càrnia demostra que la Generalitat s’ha plegat als interessos del sector", destaca Nacho Pascual, portaveu de PACMA a Catalunya.
 
Segons L’Institut d’Estadística de Catalunya, cada any s'exploten i es maltracten més de 21 milions de porcs a Catalunya a les anomenades macrogranges, espais allunyats dels nuclis urbans destinats a convertir éssers que senten i pateixen en objectes destinats al consum. "A la demarcació de Lleida la població de porcs és deu vegades superior a la de persones", manifesta Nacho Pascual.
 
Els nitrats que desprenen els purins d’aquests porcs estan contaminant progressivament el medi ambient. Segons l’Agència Catalana de l’Aigua, el 41% dels nostres aqüífers estan contaminats com a conseqüència de l’activitat de les macrogranges. 142 municipis tenen problemes d’abastament d’aigua i per aquest motiu el Govern destina més de 6 milions d’euros a proveir aigua a les zones afectades.
 

La ramaderia ja s’ha convertit en el primer contaminant mundial, amb un 14,5% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle Foto: Adrià Costa


Segons l’informe de Food&Water Europe, les tones de purins generades a Espanya l’any 2015 podrien omplir més de 23 vegades la capacitat del Camp Nou. "La Generalitat ha ignorat deliberadament les advertències del Síndic de Greuges que, en el seu informe de desembre de 2016, demanava mesures urgents per pal·liar la contaminació de les aigües" denuncia Pascual, que conclou: "Els nostres polítics han decidit prioritzar els interessos econòmics a la supervivència del planeta".
 
Segons la FAO, l’Organització de Nacions Unides per a l’Alimentació i l’Agricultura, la ramaderia ja s’ha convertit en el primer contaminant mundial, amb un 14,5% d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Les decisions irresponsables de la nostra classe política estan contribuint a l’acceleració del canvi climàtic, que amenaça greument la nostra existència.
 
El Partit Animalista seguirà fent visible i denunciant allò que la indústria de la carn vol amagar: el tracte inhumà que reben aquests animals, el patiment que se’ls infligeix i els greus efectes que les explotacions ramaderes tenen sobre la salut de les persones. Per aquest motiu, PACMA ha convocat una concentració a la plaça Sant Jaume aquest dissabte, 15 de desembre, a les 12:00 h, per a exigir al Govern un pla de xoc que lluiti contra la contaminació per purins. "Defensar la terra implica no maltractar-la, contaminar-la o expoliar els seus recursos sense miraments", manifesta Nacho Pascual.