El Festival MOT s'animarà a Olot amb 3 clubs de lectura de gener a març

Marcello Fois, Susanna Rafart i Josep Piera seran els tres autors que protagonitzaran les sessions gratuïtes a la Biblioteca Marià Vayreda que conduiran Daniele Sabbatini, Manuel Forcano i Biel Barnils

El comissari del MOT 2019, Manuel Forcano, animarà el club de lectura dedicat a la poeta Susanna Rafart.
El comissari del MOT 2019, Manuel Forcano, animarà el club de lectura dedicat a la poeta Susanna Rafart. | Martí Albesa.
11 de desembre del 2018
Actualitzat a les 12:51h
El Festival MOT 2019 vol esdevenir un desembarcament d’autors procedents de les quatre ribes de la Mediterrània, alguns dels quals, malgrat la seva proximitat, són encara poc coneguts a casa nostra. A fi de trencar aquest desconeixement, el MOT a Olot ha organitzat tres itineraris en forma de clubs de lectura per tal d’acostar als lectors l’obra de tres dels autors que visitaran Olot entre el 28 i el 30 de març de 2019: el novel·lista sard Marcello Fois, l’autora de poesia i narrativa Susanna Rafart i el valencià Josep Piera, que també es mou entre la narrativa i la poesia.

Aprofundir en l’obra d’aquests autors ha de permetre als participants del club gaudir encara més de les converses que tindran lloc a la sala El Torín d’Olot. A més, els clubs de lectura, que anticipen les converses del MOT, amplifiquen l’objectiu del festival de fomentar la literatura i la lectura. Cada itinerari lector constarà d’una primera sessió de presentació comuna, seguida de dues altres trobades en què es compartiran impressions, respectivament, sobre dues obres de cada autor i que tindran lloc entre el febrer i el març. El període d’inscripcions s’allargarà entre el 17 de desembre i l’11 de gener.
 
Cada club de lectura tindrà un conductor diferent, especialment triat pel seu coneixement de l’autor. Els clubs de lectura del MOT 2019 estaran dirigits per Manuel Forcano, poeta i comissari d’aquesta edició del festival, que conduirà les sessions dedicades a Susanna Rafart; Daniele Sabbatini, llibreter, per a les sessions de Marcello Fois, i Biel Barnils, poeta, que conduirà l’itinerari dedicat a Josep Piera. Durant la sessió introductòria, programada per dilluns 21 de gener a les 7 de la tarda, es presentarà més en profunditat el tema del Festival MOT, així com els tres autors analitzats. Les sessions posteriors tindran lloc a les 7 de la tarda dels dies dilluns 11 de febrer i 4 de març (Marcello Fois); dimecres 13 de febrer i 6 de març (Susanna Rafart), i dijous 14 de febrer i 7 de març (Josep Piera).

En cada sessió es facilitarà, gratuïtament, el llibre de què es parlarà en la trobada posterior.
 
El club de lectura del MOT a Olot és gratuït, però cal inscriure-s’hi prèviament a la Biblioteca Marià Vayreda o bé a través del web del MOT. El termini d’inscripció s’obre el 17 de desembre, i s’allargarà fins a l’11 de gener.
 
Els autors del club de lectura
 


Susanna Rafart (Ripoll, Catalunya, 1962) es va donar a conèixer al gran públic amb el llibre Pou de glaç (Premi Carles Riba 2001). El van seguir els volums poètics Retrat en blanc i Baies. la trilogia formada per L’ocell a la cendra (2010), La mà interior (2011) i La llum constant (2015). En el teu nom (2014) es va editar en paral·lel al treball musical fet per Antoni Rossell en un disc-antologia de la seva obra poètica de títol homònim.
 
Escriptora en la frontera dels gèneres, ha publicat els volums Un cor grec Memòria i notes d’un viatge (2006), Les tombes blanques. Contes de la Mediterrània (2008) i Gaspara i jo. Sobre l’amor. Retrat oval de Gaspara Stampa amb intervencions presents (2011). Darrerament, ha editat la "nouvelle" Crisàlide. Pastoral en Si Menor (2015) i el dietari Dies d’agost. Notes i dies de terres properes (2017). L’any 2018 ha publicat la novel·la històrica La fugida d’Urània. El mateix any li ha estat atorgat el Premi a la trajectòria Quima Jaume.

Marcello Fois (Nuoro, Sardenya, 1960) és escriptor, dramaturg i guionista. De caràcter prolífic, ha publicat més d’una trentena de llibres, amb què ha obtingut nombrosos guardons i distincions, entre els quals el premi Grinzane Cavour de narrativa italiana, el premi literari nacional Paolo Volponi i el premi Alassio 100 libri-Un Autore per l’Europa, tots tres per Memòria del buit. Estirpe, guardonada amb el Premi Llibreter 2017, constitueix juntament amb En el tiempo del medio (2017) i Luz perfecta (2018) una trilogia sobre la família Chironi, empresa que li ha portat onze anys d’escriptura. És considerat un dels màxims exponents de la nova literatura sarda i les seves novel·les han estat traduïdes a una vintena de llengües. A les seves pàgines trobem una exquisida evocació de les arrels culturals d’una Sardenya que es mou entre la realitat històrica i les llegendes populars.
 
Josep Piera (Gandia, País Valencià, 1947) és autor de poesia i narrativa. De la seva obra poètica destaquen El somriure de l’herba, Dictats d’amors (1971-1991), En el nom de la mar (1999), Cants i encants (2004) i El temps trobat (2013). Com a prosista ha publicat El cingle verd, premi Josep Pla 1981; Seduccions de Marràqueix, premi Sant Joan 1996; les memòries Puta postguerra (2007), i les biografies Jo sóc aquest que em dic Ausiàs March (2001) i Francesc de Borja, el duc sant, premi Joanot Martorell (2009). Com a assagista cal igualment destacar El paradís de les paraules (1995), dedicat als poetes andalusins, i El llibre dauraLa història de la paella com no s’ha contat mai (2018). La seva obra ha estat traduïda a moltes llengües, com ara, castellà, anglès, àrab, francès o el croat. També ha exercit de traductor, traslladant de l’italià Sandro Penna i de l’àrab Ibn Khafaja.
 
Arxivat a